Ποιος είναι ο Παναγιώτης Παπαβραμόπουλος που κατάφερε να «φυλακίσει» όλες τις γεύσεις και τα αρώματα της γης σε μια γειτονιά των Φηρών;

Παναγιώτης Παπαβραμόπουλος

Από όλες τις γωνιές της Γης, στην καλντέρα της Σαντορίνης…

Ταξίδεψε κυριολεκτικά σε ολόκληρο τον κόσμο και οδηγοί σε κάθε ταξίδι του ήταν… άλλοτε μια ιδιαίτερη γαστρονομία ή ένα σπάνιο απόσταγμα και άλλοτε ένα τοπικό κρασί ή μια ξεχωριστή ποικιλία καφέ. Από το πώς καπνίζουν την τεκίλα στα οροπέδια του Μεξικού, μέχρι το ιδανικό υψόμετρο στη Νότια Αμερική που σου δίνει τα περισσότερα αρώματα στον καφέ, ο Παναγιώτης Παπαβραμόπουλος στο πέρασμα των χρόνων τα έμαθε όλα. Και αν το μανταρίνι και η μαστίχα είναι οι δύο πρώτες λέξεις που του έρχονται στο μυαλό όταν τον ρωτήσεις «τι θα ήθελες να φυλακίσεις μέσα σε ένα μπουκάλι;», εκείνος κατάφερε να υποτάξει όλες τις γεύσεις και τα αρώματα του πλανήτη και να τα μεταφέρει στο ωραιότερο οικόπεδο της Γης για να τα μοιραστεί με όλους όσοι σταθούν τυχεροί, ώστε να βιώσουν την εμπειρία του Esperisma Bar Restaurant, στην καλντέρα των Φηρών, εντός του 5* Boutique “Athina Luxury Suites” Hotel.

Ο ταλαντούχος mixologist Παναγιώτης Παπαβραμόπουλος βρίσκεται 27 χρόνια στην εστίαση ως Bartender και σύμβουλος Hotels & Bar-Restaurants. Μέσα από τις τηλεοπτικές του συμμετοχές τον γνώρισαν και όσοι δεν είχαν μέχρι τότε την ευκαιρία να τον συναντήσουν σε κάποιον από τους χώρους δημιουργίας του. «Aγαπώ τη Γαστρονομία όσο και το Bar, τα θεωρώ ένα», μου εξομολογήθηκε ένα απόγευμα στη Σαντορίνη, λίγο πριν πέσει ο ήλιος και ανάμεσα στα πολύχρωμα και ευφάνταστα κοκτέιλ που μου έφερε να δοκιμάσω.

Τα τελευταία 12 χρόνια είχε αφοσιωθεί στο Fine Drinking σε συνδυασμό με την υψηλή γαστρονομία. Μερικές από τις πιο πρόσφατες συνεργασίες του ήταν με την βραβευμένη με 2 αστέρια Michelin “Σπονδή”, το εστιατόριο “Fuga” στο Μέγαρο μουσικής, το Μισελενάτο “Botrini’s” στο Χαλάνδρι, το εμβληματικό Costa Navarino στη Μεσσηνία, το “Inbi”, το πανέμορφο “Valaora” στο Ναύπλιο, εστιατόρια και ξενοδοχεία σε Λονδίνο και Γαλλικές Άλπεις, αλλά και με το National Geographic και τον ΑΝΤ1.

Με υψηλό αίσθημα φιλοξενίας, λοιπόν, ο Παναγιώτης Παπαβραμόπουλος μας υποδέχεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο Esperisma, όπου πλέον είναι και συνιδιοκτήτης, με συνοδοιπόρους του πάντα τον Παναγιώτη Ιγκλέση και την Άρτεμις Αργυρού. Μια συνεργασία που κατάφερε να οδηγήσει στο επόμενο επίπεδο τις έννοιες της διαμονής, της γαστρονομίας και της διασκέδασης στη γειτονιά των Φηρών. •Οι άνθρωποι που εργάζονται στην επιχείρηση είναι το πιο βασικό κομμάτι.
No Team – No Dream», είναι το ρητό που δεν παραβιάζει ποτέ.

Μια ελληνική δημιουργική κουζίνα με fusion αναφορές συναντάς στο Esperisma, την οποία θα χαρακτηρίζαμε “Fine Comfort”. Σε ένα μαγικό μπαλκόνι που το καταλαβαίνεις σε όλη του τη διάσταση μόνο από κοντά, οι επισκέπτες της Σαντορίνης το έχουν αγκαλιάσει και πλέον αποτελεί σημείο αναφοράς στον γαστρονομικό -και όχι μόνο- χάρτη του νησιού. Wine list με προτάσεις από το Σαντορινιό και Ελληνικό terroir, και κάποιες συγκεκριμένες επιλογές από Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Αμερική, θα δημιουργήσουν μία ευχάριστη έκπληξη σε όποιον ανοίξει τον κατάλογο. Εδώ θα βρεις Cocktail List με 11 κατηγοριες και 47 διαφορετικά cocktails με αναφορές στο fine drinking της παγκόσμιας σκηνής: Low Abv, Gin&Tonic, Spritz, Champagne Cocktails, Martinis, Old Fashioned, Twisted Classics, Sour, Greek Inspired, Dessert Cocktails, Virgins. Φυσικά, θα βρεις και τη μεγάλη του αγάπη… Cigars & Spirits pairing με επιλογές από όλον τον κόσμο.

Ο Παναγιώτης Παπαβραμόπουλος επιμελείται τα πάντα στο Esperisma, στο ασυνήθιστο Pool Bar, αλλά και στο «In Room Dining» του Athina Luxury Suites.
Καταλόγους cocktails και κρασιών, Cigars, εποπτεία food menu, FnB, Operation, HR, General management, Research & Development… όλα εποπτεύονται από την κοφτή ματιά του. «Δεν μου φαίνεται τόσο δύσκολο όσο πραγματικά είναι -που είναι πάρα πολύ-, γιατί μου αρέσει να δημιουργώ κόσμους στους οποίους οι φιλοξενούμενοι περνάνε όμορφα. Μου αρέσει να δημιουργώ χαμόγελα και όμορφες αναμνήσεις, τα οποία θα πάρουν στις βαλίτσες τους, μαζί τους, πίσω στο σπίτι τους.
Μέσα από αυτούς «θεραπεύομαι» κι εγώ για να συνεχίσω την επόμενη ημέρα», μου λέει χαρακτηριστικά.

Πόσο εύκολο μπορεί να είναι άραγε, ένας άνθρωπος να καταπιάνεται με όλα αυτά και το αποτέλεσμα να είναι άκρως επιτυχημένο; Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μονοπάτι πάνω στο οποίο πρέπει να βαδίσεις; Ο ίδιος μου έλυσε την απορία με, ίσως, την πιο αυτονόητη απάντηση: «Σέβομαι την ύλη και θέλω να γνωρίζω τα πάντα για τα υλικά που δουλεύω. Έμαθα να την αναγνωρίζω ακόμα καλύτερα μέσα από τη συνεργασία μου με σπουδαίους σεφ και μάγειρες. Επιπλέον, βρίσκω πάντα χρόνο και δεν σταματάω να διαβάζω ποτέ για την δουλειά μου και να δοκιμάζω καινούρια πράγματα. Προπονω διαρκώς το αισθητήριο της γεύσης και της όρασης μέσα από διαρκή ταξίδια, αλλά και επισκέψεις σε συναδέλφους ανά τον κόσμο».

Για τον Παναγιώτη, όλα τα παραπάνω διυλίζονται μέσα από τη μουσική. «Τα πάντα είναι μουσική», τον ακούς συχνά να λέει. Και είναι αυτή η μουσική που ηχούσε στ’ αφτιά μου, καθώς ανηφόριζα στα σκαλιά της καλντέρας, έχοντας μόλις ζήσει μια εμπειρία τόσο μοναδικά ολοκληρωμένη, που μου έφερε δάκρυα στα μάτια, την ώρα που ορίζοντας είχε βαφτεί με όλες τις αποχρώσεις του ηφαιστείου.