Τα τηλεπαιχνίδια ήταν η μόδα στα ’90s στην ελληνική τηλεόραση και κρατούσαν συντροφιά στους τηλεθεατές κυρίως τις απογευματινές ώρες. Ας θυμηθούμε μερικά από αυτά που σημείωσαν επιτυχία και άφησαν πίσω τους ωραίες αναμνήσεις αλλά και σλόγκαν.
Ήταν Απρίλιος του 1994 όταν η παρουσιάστρια Μαίρη Μηλιαρέση ξεκίνησε να παρουσιάζει ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια. Αααααααα! «Ρουκ Ζουκ» ακούγαμε από τους τηλεοπτικούς μας δέκτες στην έναρξη της εκπομπής. Σκοπός του παιχνιδιού ήταν να περιγράψουν μία λέξη στον συμπαίκτη τους – κάτι σαν το σημερινό taboo για τους νεότερους που δεν το θυμούνται – ή να βρουν τις συναφείς λέξεις που είχε επιλέξει ο αρχηγός της ομάδας σε ένα θέμα που δινόταν από την παρουσιάστρια. Οι παίκτες φορούσαν ακουστικά στα αυτιά για να μην ακούν τι λένε οι προηγούμενοι και ειδοποιούνταν για τη σειρά τους με το χαρακτηριστικό χτύπημα στην πλάτη.
Δείτε μέρος του παιχνιδιού:
Φυσικά ποιος μπορεί να ξεχάσει το πιο πιο επιτυχημένο παιχνίδι στις αρχές της ιδιωτικής τηλεόρασης «Ο τροχός της τύχης». Αρχικά παρουσιάστής του παιχνιδιού ήταν ο Γιώργος Πολυχρονίου στο πλευρό του οποίου βρισκόταν η Κρίστα, αλλά από τη θέση αυτή πέρασαν και οι ηθοποιοί Παύλος Χαϊκάλης και Δάνης Κατρανίδης και οι Γιάννης Κουτράκης και Νίκη Κάρτσωνα. Σκοπός ήταν να βρεις την λέξη που ήταν κρυμμένη στον τοίχο με τα τετράγωνα και ο διαγωνιζόμενος γυρνούσε τον τροχό της τύχης πάνω στον οποίο ήταν γραμμένα ποσά τα οποία κέρδιζε αν το γράμμα που επέλεγε υπήρχε στην φράση που αναζητούσαμε.
Δείτε μερικά αποσπάσματα:
Ο Γιώγος Πολυχρονίου ή αλλιώς GPoly παρουσίαζε όμως ένα ακόμα γρήγορο παιχνίδι μερικά χρόνια αργότερα αυτή τη φορά από τη ζώνη του Mega. Ήταν το «Ρίσκο«. Συστατικά του; Ένα τεράστιο video wall και γρήγορες ερωτήσεις. Ρίσκο ή πάσο;
Δείτε τρέιλερ του παιχνιδιού:
Από τα τηλεπαιχνίδια έχει περάσει επίσης και ο εύστροφος Μίλτος Μακρίδης. Ήμασταν κάπου στο 1998 όταν μας καλούσε να βρούμε τη φράση που βρισκόταν πίσω από το σκίτσο. Το «Βρες τη φράση» ήταν ένα παιχνίδι που δεν απαιτούσε ιδιαίτερες γνώσεις, αφού οι φράσεις αφορούσαν κυρίως γνωμικά, εκφράσεις και τίλους ταινιών και τραγουδιών. Το παιχνίδι παρουσίασε και η ηθοποιός Τζόυς Ευείδη.
Δείτε απόσπασμα από εορταστικό επεισόδιο του παιχνιδιού με καλεσμένους τον Λυκούργο και την Καρολίνα που τότε κρατούσαν συντροφιά στους μικρούς τηλεθεατές μέσα από την πρωινή παιδική ζώνη του Mega και το Disney Club:
Από τις μνήμες μας δεν έχει σβήσει φυσικά ούτε το «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος«, μεταφορά του αμερικάνικου «Who wants to be a millionaire?», που ξεκίνησε το 1999 με τον Σπύρο Παπαδόπουλο. Ένα από τα πιο επιτυχημένα τηλεπαιχνίδια που σημείωσε τεράστιες θεαματικότητες σε όποια χώρα και αν προβλήθηκε. Ο παίκτης τα έβαζε με το «τέρας» και έπρεπε να απαντήσει σε ερωτήσεις γνώσεων προκειμένου να κεδίζει λεφτά. Είχε στη διάθεσή του τρεις βοήθειες: του κοινού, το τηλέφωνο και το 50/50 και την ασφάλεια που του παρείχαν τα «μαξιλαράκια» που κλείδωναν ένα χρηματικό ποσό που ήταν δικό του ακόμα και αν απαντούσε λάθος. Το παιχνίδι επανήλθε και το 2006 με παρουσιαστή τον Θοδωρή Αθερίδη.
Δείτε τον πρώτο εκατομμυριούχο που κέρδισε το «τέρας» και πήρε 50 εκατομμύρια δραχμές:
Διαβάστε ακόμα: Τηλεπαιχνίδια των '90s Ι