Στη Σάσα Σταμάτη και τα Παραπολιτικά έδωσε συνέντευξη η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ζωή Ράπτη που μίλησε μεταξύ άλλων για την πολιτική, τον μοναχογιό της, την απώλεια που την «σημάδεψε», αλλά και για το αν θα ανέβαινε τα σκαλιά της εκκλησίας για τρίτη φορά.
Αν είχατε τώρα μπροστά σας τον πρωθυπουργό, ποια θα ήταν τα δύο-τρία ζητήματα που θα του θέτατε ως προτεραιότητες για την περιφέρειά σας;
Το φθινόπωρο πλησιάζει ταχέως και πρέπει να επισημάνω ότι, παρά τη φιλότιμη προσπάθεια της κυβέρνησης, που μόλις ανέλαβε, να δοθεί στήριξη φέτος σε περισσότερες οικογένειες για να μπουν τα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς, παραμένει μεγάλη ανάγκη για δημιουργία και νέων θέσεων σε ολοήμερους παιδικούς σταθμούς στις περιοχές μας. Βρισκόμαστε μεν στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθήνας, αλλά πρέπει να λέμε αλήθεια για τον τόπο μας: είναι πολλοί οι νεόπτωχοι στα μέρη μας και οι ολοήμεροι παιδικοί σταθμοί αποτελούν ανάγκη και όχι πολυτέλεια.
Απόλυτη, επίσης, προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην αύξηση των μέτρων αστυνόμευσης των περιοχών μας, για να ενισχυθεί η ασφάλεια των πολιτών. Πεζές περιπολίες, ενίσχυση της δύναμης των Αστυνομικών Τμημάτων και αύξηση του δυναμικού των ομάδων άμεσης επέμβασης, όπως η ΔΙ.ΑΣ., και για τις περιοχές του Βορείου Τομέα είναι απαραίτητα βήματα για να προστατευθούν οι ζωές και η περιουσία των συμπολιτών μας, αγαθά που πλήττονται βάναυσα τα τελευταία χρόνια με σωρεία επιθέσεων με τραγική κατάληξη και απώλειες ανθρώπινων ζωών.
Θεωρώ, επίσης, αυτονόητο ότι η κυβέρνηση πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες, αναθεωρώντας και το νομοθετικό πλαίσιο της πολιτικής προστασίας, για την αποτελεσματική προστασία των ορεινών όγκων και δασικών εκτάσεων-πνευμόνων πρασίνου για τους δήμους του Βόρειου Τομέα, που, χάρη και στη δράση αυτοδιοικητικών και εθελοντών, δίνουν ανάσα ζωής σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο Αττικής.
Θεωρείτε απαραίτητες τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, σε ό,τι αφορά την πάταξη των φαινομένων ανομίας, όπως στην περίπτωση του «Ρουβίκωνα» ή των Εξαρχείων;
Σαφώς, ναι. Η ανομία δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα δημόσιας τάξης. Αποτελεί υπαρξιακό ζήτημα για την πατρίδα μας. Οταν οι πολίτες βλέπουν την Πολιτεία να τους αφήνει απροστάτευτους, να επιβραβεύει τους τρομοκράτες και τους σκληρούς ποινικούς με άδειες, προνόμια, ποινές-χάδι και πολιτικές παρεμβάσεις για την εξασφάλιση του ευ ζην τους, τότε θεωρεί ότι το κράτος είναι αντίπαλος και όχι φίλος, προστάτης και αρωγός τους. Η τετραετής λαίλαπα της διακυβέρνησης της πατρίδας μας από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει περάσει όλα τα λάθος μηνύματα στους Ελληνες. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει την υποχρέωση να αποκαταστήσει τη νομιμότητα, να προστατεύσει τη ζωή, την τιμή και την περιουσία των πολιτών. Ο «Ρουβίκωνας» και όλων των ειδών οι παραβατικοί θα συνειδητοποιήσουν ότι οι πράξεις έχουν συνέπειες και ότι στ’ αλήθεια υπάρχει κράτος στην Ελλάδα.
Ποιο είναι το πρόσημο που θα βάζατε στο θέμα της διαχείρισης των πυρκαγιών, αλλά και σε αυτό της Σαμοθράκης;
Θετικό. Δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές και τα προβλήματα -και στις δύο περιπτώσεις- ξεπεράστηκαν με το μικρότερο δυνατό κόστος για τις τοπικές κοινωνίες και για τη χώρα, συνολικά. Αν λάβουμε υπ’ όψιν μας την πρωτοφανή διάλυση των κρατικών δομών που προκάλεσε το αποτυχόν πείραμα του ΣΥΡΙΖΑ, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η κυβέρνηση αντέδρασε με σχέδιο, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα πρωτόγνωρη για τα μέχρι τώρα δεδομένα, γεγονός που αναγνωρίζουν και οι πολίτες. Αξίζει να υπενθυμιστεί ένα στατιστικό δεδομένο: Από την αρχή του έτους μέχρι και τις 31 Ιουλίου είχαν εκδηλωθεί 7.650 πυρκαγιές σε δασικές και αγροτοδασικές περιοχές – αριθμός αυξημένος σε ποσοστό 104% σε σχέση με πέρυσι!
Πώς σχολιάζετε τον μικρό αριθμό γυναικών στην παρούσα κυβέρνηση;
Η ερώτησή σας είναι μια καλή ευκαιρία να διευκρινιστεί κάτι: οι εκλογείς ψηφίζουν προσωπικότητες και δείχνουν προτίμηση σε συγκεκριμένες μεθόδους προσέγγισης και επικοινωνίας πολιτικού με πολίτη. Δεν ψηφίζουν φύλο! Η πατρίδα μας, ήδη από την εποχή που η Ασπασία επηρέαζε (πολλοί λένε καθοριστικά) τις αποφάσεις του Περικλή και ένα δάκρυ της Ολυμπιάδας αρκούσε για να μεταστρέψει απόψεις του Αλεξάνδρου, έχει μακρά παράδοση συμμετοχής των γυναικών στα δημόσια πράγματα. Η παράταξή μας μπορεί να σεμνύνεται ότι έχει εμπιστευθεί νωρίτερα και περισσότερο απ’ όλες τις άλλες τις γυναίκες και έχει δώσει τη δυνατότητα θετικής συμβολής στην πολιτική σε γυναίκες που διακρίθηκαν ως σπουδαίες καλλιτέχνιδες, όπως η τραγωδός Αννα Συνοδινού. Ηταν η παράταξή μας, επίσης, η οποία έδωσε σε γυναίκα βουλευτή, πρώτον, τη δυνατότητα να εκλεγεί στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα (μετά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας), αυτό του προέδρου της Βουλής, στο οποίο προτάθηκε και εξελέγη η καθηγήτρια και βουλευτής τότε Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη. Συνεπώς, ο μικρότερος αριθμός των γυναικών στο πρώτο κυβερνητικό σχήμα δεν είναι εσκεμμένος ή ενδεικτικός μειωμένης εμπιστοσύνης στις ικανότητές τους, αλλά αποτελεί τυχαίο γεγονός. Στην πορεία, με τόσες νέες και αξιόλογες γυναίκες που έχουν εκλεγεί με την παράταξή μας, είμαι βεβαία ότι ο αριθμός αυτός βαθμιαία θα αυξηθεί.
Πιτσιρίκα τι θέλατε να γίνετε;
Από μικρή αγαπούσα την ακρίβεια, που κάποιοι χαρακτηρίζουν τελειομανία. Εγώ τη συσχέτιζα με την αγάπη μου για το άριστο αποτέλεσμα. Στο δε σχολείο, παρότι συμμετείχα στην πιο «φασαριόζικη» παρέα, οι φίλοι μου με αποκαλούσαν Λούσι, ταυτίζοντάς με την ομώνυμη φιγούρα του διαχρονικού κόμικ της παρέας του Τσάρλι Μπράουν. Η Λούσι ήταν η καλύτερη μαθήτρια, υποστήριζε με θέρμη την άποψή της και επιζητούσε να καθοδηγήσει την παρέα. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που από νωρίς, θέλοντας να πείθω τους άλλους, αποφάσισα να μπω στη Νομική και να γίνω δικηγόρος.
Εχετε κάνει δύο γάμους και έχετε δύο διαζύγια. Θα τολμούσατε ένα τρίτο στεφάνι;
Ο μόνος λόγος που θα έκανα έναν τρίτο γάμο θα ήταν εάν στον δρόμο μου έβρισκα το άλλο μου μισό. Επειδή η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, ναι, με αυτές τις προϋποθέσεις και φύσει αισιόδοξη, θα έκανα έναν τρίτο γάμο.
Εχετε έναν γιο, τον Γιώργο, που είναι σήμερα 17 χρόνων. Πώς είναι για μια μητέρα χωρισμένη να έχει, ουσιαστικά, την αποκλειστική επιμέλεια του παιδιού της;
Δύσκολο εγχείρημα, που απαιτεί σιδηρούν προσωπείο, κάθε στιγμή, ακόμα και όταν ο φόβος για το μέλλον του σε κυριεύει. Το ίδιο και η ευθύνη του να εκπληρώνεις ταυτόχρονα πολλούς ρόλους, γεγονός που σε κάνει συχνά να αμφισβητείς αν αυτό το κάνεις αποτελεσματικά ή αν τελικά θα αποτύχεις. Γι’ αυτό και κατανοώ απόλυτα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μονογονεϊκές οικογένειες και προσπαθώ να τους συμπαρίσταμαι. Το «μυστικό» είναι ένα και αδιαμφισβήτητο: τακτικός και ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά μας. Η διαπροσωπική αγάπη ξεπερνά όλες τις πρακτικές ελλείψεις της καθημερινότητας.
Εχετε δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο της πολιτικής;
Οι γυναίκες δέχονται σεξουαλικές παρενοχλήσεις σε διάφορους χώρους και αυτός της πολιτικής δεν εξαιρείται. Προσωπικά, δεν έχω δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση σε αυτόν τον χώρο. Θεωρώ πως στην πρωτόλεια μορφή της μια σεξουαλική παρενόχληση πρέπει να αντιμετωπίζεται με χιούμορ, όμως στην περίπτωση επαναλαμβανόμενης άσκησης σεξουαλικής πίεσης πρέπει να καταφεύγει κανείς σε καταγγελία του περιστατικού, γιατί τέτοιες συμπεριφορές μπορούν να γίνουν ανεξέλεγκτες και να οδηγήσουν σε εγκληματικές πράξεις.
Ποιο είναι το αγαπημένο σας χόμπι;
Αγαπώ πολύ τα ταξίδια. Εχω γυρίσει σχεδόν όλη την Ελλάδα, αλλά και πολλές πόλεις της Ευρώπης, της Αμερικής και κάποιες της Ασίας. Αν δεν ήμουν αυτό που είμαι, θα ήθελα να γίνω περιηγητής του κόσμου, καθώς με συναρπάζει να γνωρίζω διαφορετικούς, παλαιούς και νέους, πολιτισμούς.
Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή σας μέχρι σήμερα;
Η ξαφνική απώλεια ενός πολύ αγαπημένου προσώπου, του θείου μου, που είχα σαν δεύτερο πατέρα. Τίποτα δεν μπορεί να απαλύνει τον βάναυσο πόνο ενός άδικου και απρόσμενου χαμού.
Εχετε κάνει κάποια αισθητική επέμβαση;
Οχι, αλλά είμαι υπέρ κάθε επέμβασης, με φυσικά ή τεχνικά μέσα, που μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι πιο όμορφα.
Ποια είναι τα μυστικά ομορφιάς σας;
Γυμνάζομαι δύο φορές την εβδομάδα και απολαμβάνω μακρινούς περιπάτους στην Αττική αλλά και στη φύση, τώρα το καλοκαίρι. Επίσης σημαντικός είναι ο καλός ύπνος και, το σημαντικότερο: ο αποκλεισμός των τοξικών ανθρώπων από τη ζωή μου.
Μαγειρεύετε;
Ιδέες και προτάσεις, αλλά όχι σπουδαία φαγητά. Εκτιμώ, όμως, πολύ το καλό φαγητό και όσους γνωρίζουν να το μαγειρεύουν.