Θωμάς Κινδύνης: «Το metoo υπήρχε πάντοτε, απλώς τότε δεν το αποκάλυπταν»

Θωμάς Κινδύνης

"Με τη βία και την επιβολή δεν γίνεται τίποτα, χρειάζεται παιδεία" υπογραμμίζει ο Θωμάς Κινδύνης.

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο Θωμάς Κινδύνης στο περιοδικό Λοιπόν και τον δημοσιογράφο Ανδρέα Θεοδώρου με αφορμή τον καλλιτεχνικό του χώρο που διατηρεί στο κέντρο της Αθήνας. Ο αγαπημένος ηθοποιός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο κίνημα metoo και όσα αυτό έφερε στο φως της δημοσιότητας για τον θεατρικό χώρο.

Γιατί το κράτος φαίνεται σαν να χτυπάει λίγο τον κλάδο σας;

Όχι λίγο, πολύ! Είναι μια υποτίμηση τρομερή αυτό που συνέβη με τα πτυχία μας και μια καταπιεστική ενέργεια. Αν πραγματικά οι εκάστοτε κυβερνήσεις ενδιαφέρονταν για τον κλάδο μας, θα δούλευαν ώστε να καλυτερέψουν τις σχολές, να τις αναβαθμίσουν όχι να τις υποβιβάζουν. Σκεφτείτε πως τελειώσαμε τις σχολές που είχε εγκρίνει το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού. Προσβάλλει, λοιπόν, τον κλάδο μας όλο αυτό… Θα έβαζαν ποτέ τον Χορν και τον Κατράκη να είναι απόφοιτοι Λυκείου; Δεν ξέρω αν κρύβονται άλλου είδους συμφέροντα, σαφώς πάντως είμαι ενάντια σ’ αυτήν την ιστορία.

Η επόμενη μέρα για το θέατρο θα είναι καλύτερη μετά το me too;

Το metoo υπήρχε πάντοτε, απλώς τότε δεν το αποκάλυπταν. Ο άνθρωπος όμως δεν πρόκειται να βελτιωθεί από μόνος του, επειδή κάποιοι ξεμπροστιάστηκαν. Δεν είδα οι άνθρωποι εις τους αιώνες να γίνονται καλύτεροι με την αστυνομοκρατία, αντίθετα αυξάνεται η εγκληματικότητα. Με τη βία και την επιβολή δεν γίνεται τίποτα, χρειάζεται παιδεία. Η γυναίκα και ο άντρας δεν είναι αντικείμενα, αλλά πνευματικές οντότητες που πρέπει να τις σεβόμαστε. Αν όμως δεν υπάρχει τίποτα που να βοηθά τον άνθρωπο να βρει τα κατάλληλα εργαλεία για να μπορέσει να επικοινωνήσει με τον συνάνθρωπό του, θα έχουμε συνεχώς τέτοια πράγματα. Πιστεύω ότι αυτά που ακούστηκαν στον κλάδο μας είναι η μειοψηφία, η οποία πάντα δημιουργεί θόρυβο. Αυτοί οι άνθρωποι που τα έκαναν αυτά είναι εντελώς εκτός ηθικής. Υπάρχει πλήθος καλλιτεχνών που αξίζει να τους λες καλλιτέχνες και να τους κοιτάς στα μάτια.