Ζεστή, χαμογελαστή και φιλόξενη. Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και καθηγήτρια του ΕΜΠ στη Σχολή Αρχιτεκτόνων, Θεανώ Φωτίου, υποδέχτηκε στο γραφείο της στον 8ο όροφο του υπουργείου, στην οδό Σταδίου, τη Σάσα Σταμάτη και τα Παραπολιτικά σε μια διαφορετική συζήτηση.
Με την περιβόητη ατάκα σας για τα γεμιστά θεωρείτε ότι ήλθατε πιο κοντά στη μέση Ελληνίδα ή το έχετε μετανιώσει;
Κανείς δεν θυμάται τι είχα πει. Θυμάται μόνο τα γεμιστά. Είπα το εξής επί λέξει: «Το κράτος πρέπει να μάθει -από τον τρόπο που εξοικονομεί μια οικογένεια και τρώνε πολλά μέλη ένα ωραίο φαγητό, αλλά φτηνό, τα γεμιστά- να εξοικονομεί». Αυτό είχα πει για το κράτος. Τώρα, πώς πέρασε ότι εγώ είχα πει να τρώνε όλοι γεμιστά είναι ακριβώς η παραποίηση που κάνουν τα media σε κάθε πράγμα που λέμε. Δικαιώθηκα σε αυτό όταν το κράτος εξοικονόμησε πέρυσι 315 εκατομμύρια ευρώ από δαπάνες όλων των υπουργείων (χαρτιά, αναλώσιμα κ.λπ.). Και τα δώσαμε όλα για το παιδί: 260 εκατομμύρια επιπλέον στα οικογενειακά επιδόματα, 15 εκατομμύρια για βρεφονηπιακούς σταθμούς και 40 εκατ. για σχολικά γεύματα. Αυτό σημαίνει εξοικονόμηση. Να μάθω ως κράτος να νοικοκυρεύω τα έξοδά μου. Οι Ελληνες και οι Ελληνίδες κατάλαβαν πολύ καλά τι είπα. Ας λένε ό,τι θέλουν τα media.
Την ηλικία σας τη λέτε;
Βέβαια. Είμαι 72 χρόνων και χαίρομαι γι’ αυτό. Εχω κάνει μια πολύ μεγάλη ζωή και ευτυχώς είχα την τύχη να κάνω πράγματα τα οποία ήταν πολύ σημαντικά για εμένα. Δίδαξα πολλά χρόνια στο Πολυτεχνείο. Επίσης, όσον αφορά την Αρχιτεκτονική, έχτισα και σχεδίασα θέματα για τα οποία χαίρομαι.
Θυμάστε κάποιες δύσκολες στιγμές κατά τη διάρκεια της πορείας σας μέχρι σήμερα;
Δύσκολες στιγμές περνάει ο καθένας μας. Πιο δύσκολες είναι όταν κινδυνεύει η ζωή ενός εξαιρετικά αγαπημένου σου ανθρώπου. Αυτή είναι η πιο δύσκολη ώρα. Είναι ο γιος σου, είναι ο σύντροφός σου. Αυτές είναι οι δύσκολες προσωπικές ώρες. Αλλά υπάρχουν και οι συλλογικές δύσκολες στιγμές, που περνάμε στην κυβέρνηση, ακριβώς γιατί έχουμε την αγωνία αν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του ελληνικού λαού σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας.
Εχετε έναν εγγονό. Πώς είστε ως γιαγιά;
Οπως όλες οι γιαγιάδες. Εχω αδυναμία στον εγγονό μου, τον λατρεύω και θέλω να είμαι όσο το δυνατόν περισσότερο μαζί του.
Θα κάνατε μπότοξ ή κάποια πλαστική επέμβαση;
Εγώ νομιμοποιώ κάθε γυναίκα που θέλει να αισθάνεται καλύτερα με τη μορφή της και άρα μπορεί να κάνει όπως αισθάνεται. Προσωπικά, δεν έτυχε να κάνω τίποτα από όλα αυτά.
Στα προσωπικά σας πώς είστε; Είστε ερωτευμένη;
Ο έρωτας είναι μια διευρυμένη έννοια. Μπορείς να είσαι ερωτευμένη με πρόσωπα, με τη δουλειά σου, με τη δημιουργία. Πιστεύω ότι ανάλογα με την ηλικία του καθενός αυτή η διευρυμένη έννοια του έρωτα κάθε φορά υλοποιείται.
Τι σας αρέσει να κάνετε για να χαλαρώνετε;
Η χαλάρωση δεν είναι χαρακτηριστικό της ζωής μου αυτά τα τελευταία χρόνια. Παλιότερα κολυμπούσα πολύ. Αυτό που κάνω σήμερα με απασχολεί εξ ολοκλήρου. Είμαι αφοσιωμένη και νιώθω δημιουργική συμβάλλοντας στην επίλυση πολύ μεγάλων και δύσκολων προβλημάτων. Με αυτήν την έννοια, μπορώ να δουλεύω πολλές ώρες με επιμονή και πείσμα, πιστεύοντας ότι συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στο δύσκολο έργο αυτής της κυβέρνησης.
Φοβάστε τον θάνατο;
Νομίζω ότι ο θάνατος είναι μια απειλή. Εξαγοράζεται η απειλή με τη δημιουργικότητά σου. Με αυτό που κάνεις κάθε μέρα.
Καύση ή ταφή;
Δεν το έχω σκεφτεί. (γέλια)
Πιστεύετε στον Θεό;
Πιστεύω στον θεό που κρύβει ο καθένας μέσα του.