Zappit

Σοφία Ζαχαράκη: «∆εν στενοχωρήθηκα με το μπούλινγκ για την οικογένεια, ενοχλήθηκα και αντέδρασα»

"Κάθε φορά που το σκέφτοµαι, µπαίνω στη θέση όλων εκείνων που υφίστανται διάφορες µορφές µπούλινγκ στη ζωή τους" εξηγεί η Σοφία Ζαχαράκη.

Σοφία Ζαχαράκη παραχώρησε συνέντευξη στο ένθετο Secret των Παραπολιτικών και τη δημοσιογράφο Σάσα Σταμάτη. Μέσα σε όλα, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αναφέρθηκε στα αρνητικά σχόλια και το µπούλινγκ που δέχθηκε στα social media όταν ανέλαβε το εν λόγω νεότατο χαρτοφυλάκιο.

Στενοχωρηθήκατε για το µπούλινγκ που σας έκαναν επειδή αναλάβατε το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, αν και δεν έχετε δηµιουργήσει ακόµη οικογένεια;

∆εν στενοχωρήθηκα. Ενοχλήθηκα και αντέδρασα όπως πιστεύω ότι αντιδρά κάθε άνθρωπος – επίτηδες δεν λέω γυναίκα – όταν αµφισβητούνται οι ικανότητες, τα προσόντα, η αφοσίωση και το αποτέλεσµα που φέρνει στη δουλειά του εξαιτίας µιας «εικόνας», ενός στερεότυπου ή µιας συνθήκης, που µπορεί και να µην ελέγχει. Τώρα, κάθε φορά που το σκέφτοµαι, µπαίνω στη θέση όλων εκείνων που υφίστανται διάφορες µορφές µπούλινγκ στη ζωή τους και δεν έχουν την ίδια δυνατότητα αντίδρασης ή και τη δηµόσια στήριξη που συνήθως απολαµβάνουν τα δηµόσια πρόσωπα. Το προσωπικό βίωµα, πάντως, βοηθάει πολύ στο να κατανοείς καλύτερα τα πράγµατα για τα οποία µιλάς και για τα οποία καλείσαι να δράσεις πολιτικά.

Αναλάβατε ένα νέο χαρτοφυλάκιο, µε ιδιαίτερες ευαισθησίες, σε µια δύσκολη εποχή. Τι αποκοµίσατε µέχρι σήµερα και πώς νιώθετε;

Ξεκινήσαµε σε ένα καινούργιο υπουργείο µε πολύ ενθουσιασµό, καθώς τα θέµατα που περιέχει είναι πολυσύνθετα, αγγίζουν ένα ευρύ φάσµα της επικαιρότητας και έχουν στο επίκεντρό τους τον άνθρωπο και την οικογένεια. Βεβαίως, οι προκλήσεις είναι πολύ µεγάλες και είναι και λειτουργικές, καθώς το πρώτο, που φαντάζει αυτονόητο, αλλά δεν είναι καθόλου απλή διαδικασία, είναι να δοµήσεις από τη βάση του ένα υπουργείο. ∆ουλεύουµε εντατικά γι’ αυτό και σύντοµα το θέµα θα έχει κλείσει, ώστε να ξέρει κάθε υπάλληλος σε ποια ∆ιεύθυνση ανήκει και ποιες αρµοδιότητες έχει.

Από εκεί και πέρα, αισθάνοµαι καθηµερινά την ευθύνη να είµαστε έτοιµες και έτοιµοι να αντεπεξέλθουµε στα ζητήµατα της επικαιρότητας, πολλά από τα οποία είναι επείγοντα, όπως π.χ. η παράταση του Ελάχιστου Εγγυηµένου Εισοδήµατος στην πολύπαθη Θεσσαλία και η στέγαση των ζηµιωθέντων της περιοχής, χωρίς να αφήνουµε πίσω όµως και τις κεντρικές µας πολιτικές: την αντιµετώπιση του δηµογραφικού ζητήµατος, την παιδική προστασία, την αποϊδρυµατοποίηση και την παροχή ίσων ευκαιριών των ΑµεΑ, την ανάπτυξη της στεγαστικής µας πολιτικής, την εξισορρόπηση της οικογενειακής µε την επαγγελµατική ζωή, την αναµόρφωση των επιδοµάτων ή την αντιµετώπιση της έµφυλης βίας και της βίας των ανηλίκων. Τα πεδία είναι πολλά και έχουµε χρέος να αφήσουµε το αποτύπωµά µας σε µια σύγχρονη κοινωνική πολιτική, όπως αρµόζει στη χώρα όπου θέλουµε να ζούµε. Οσο προσπαθούµε θα γίνονται και λάθη, στο τέλος όµως είναι όµορφο να φεύγεις από το γραφείο και να νιώθεις ότι είχες µια παραγωγική ηµέρα, προς όφελος των συνανθρώπων σου.

Πηγή εικόνας: NDP Photo