Πέτρος Ξεκούκης: «Κλαίω, λιώνω, σπαράζει η ψυχή μου όταν βλέπω στις ειδήσεις πυρκαγιές»

Πέτρος Ξεκούκης

"Έχω νιώσει στο πετσί μου τι είναι να χάνεις το βιος σου από την καταστροφική μανία της φωτιάς" ομολογεί ο Πέτρος Ξεκούκης.

Πέτρος Ξεκούκης προχώρησε σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, αυτή την εβδομάδα, στην εφημερίδα On Time και τη δημοσιογράφο Σίσσυ Μενεγάτου. Μεταξύ πολλών άλλων, μάλιστα, ο γνωστός ηθοποιός αναφέρθηκε από καρδιάς στις πληγές που άφησε τόσο πρακτικά όσο και συναισθηματικά η καταστροφική φωτιά που έγινε το 2021 στα Γεράνεια Όρη.

Γεννήθηκες και μεγάλωσες στα Μέγαρα. Έχεις ζήσει και καταστροφική φωτιά, σαν αυτή που είδαμε πριν από λίγο καιρό να κατακαίει προάστια της Αττικής.

Ναι. Δεν έφυγα ποτέ από τα Μέγαρα γιατί έχω λατρεία στον τόπο μου. προέρχομαι από αγροτική οικογένεια και αγαπώ τη γη, τη φύση. Πηγαίνω στο βουνό, μαζεύω χόρτα, μανιτάρια. Είναι η ζωή μου αυτή. Με χτύπησε πολύ η καταστροφική φωτιά που έγινε το 2021 στα Γεράνεια Όρη. Κάθηκε το εξοχικό μου σπίτι στον Άγιο Ιωάννη τον Μακρινό, κοντά στο Αλεποχώρι, αλλά και πάρα πολλές ελιές και αμπέλια που είχα. Έχω νιώσει στο πετσί μου τι είναι να χάνεις το βιος σου από την καταστροφική μανία της φωτιάς. Γι’ αυτό κάθε φορά που ακούω για φωτιά, πληγώνομαι.

Όταν βλέπω στις ειδήσεις πυρκαγιές, όπως το καλοκαίρι που κάηκαν τα σπίτια τόσων ανθρώπων, χάθηκαν τόσα ζώα, κλαίω, λιώνω, σπαράζει η ψυχή μου. Δυστυχώς δεν βλέπουμε και να υπάρχει μια καλύτερη αντιμετώπιση όσον αφορά την πρόληψη των πυρκαγιών. Εγώ πιστεύω ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών των πυρκαγιών είναι εμπρησμοί από ανθρώπους που δεν αγαπούν τον συνάνθρωπο τους. και εμένα μου γεννιέται το εξής ερώτημα: Πως γίνεται πάντα στα καμένα να «φυτρώνουν» ανεμογεννήτριες; Και παρ’ όλα αυτά το ηλεκτρικό ρεύμα είναι πανάκριβο. «Γονατίζει» την ελληνική οικογένεια. Τι συμβαίνει και ξαφνικά η Ελλάδα έγινε μια απέραντη ανεμογεννήτρια και πάντα στα καμένα δάση; Ποιος από τους υπευθύνους του κράτους θα λύσει την απορία αυτή, που την έχουν εκατομμύρια Έλληνες; Γιατί δεν μιλάει κανείς για αναδάσωση; Δεν βλέπω να κινείται κανείς από τον κρατικό μηχανισμό για να γίνει αναδάσωση στα καμένα.

Πέρασες πολύ δύσκολες στιγμές βλέποντας την περιουσία τη δική σου και των φίλων σου να καίγεται.

Πολύ. Εκεί βλέπεις ότι ο άνθρωπος είναι πάρα πολύ αδύναμος μπροστά στη φύση. Και μετά η φύση μάς εκδικείται γιατί την καίμε κι έχουμε τις πλημμύρες. Δεν μπορεί κανένας να τα βάλει με τη φύση. Κι εδώ έρχομαι σε όλα τα θέματα που είναι κατά φύσιν και παρά φύσιν. Η φύση έχει τους κανόνες και τους όρους της. Δεν τους παραβιάζει κανείς. Ας κάνει εκατό νομοθεσίες. και ο νοών νοείτω τι θέλω να πω…