Παύλος Κοντογιαννίδης για metoo: «Δεν θα αλλάξει τίποτα και δεν είναι μόνο στον καλλιτεχνικό χώρο, είναι παντού»

Παύλος Κοντογιαννίδης

«Το θέατρο δεν είναι δέκα άτομα, είναι χιλιάδες», λέει ο Παύλος Κοντογιαννίδης.

Συνέντευξη στην εφημερίδα On Time και τη Σίσσυ Μενεγάτου παραχώρησε ο Παύλος Κοντογιαννίδης. Ο γνωστός ηθοποιός απάντησε, μεταξύ άλλων, και για το κίνημα metoo.

Είσαι κοντά 47 χρόνια σε αυτή τη δουλειά. Πίστευες ότι θα μπορούσαν να συμβούν όλα αυτά στο θέατρο, δηλαδή, το ότι έσκασαν όλες αυτές οι καταγγελίες περί σεξουαλικών κακοποιητικών συμπεριφορών, επενέβη η Δικαιοσύνη, με πρωταγωνιστές να δικάζονται και να καταδικάζονται; Την έκρηση του metoo;

Τι να πίστευα; Έχω γράψει ένα στίχο που λέει «ο έρωτας, αγάπη μου, δεν είναι τυραννία, φάση αμφισβητούμενη και στη Βουλή πορεία». Ο έρωτας είναι έρωτας. Οι σχέσεις υπήρχαν και τότε, υπάρχουν και τώρα, θα υπάρξουν και μετά. Παραβιάσεις των σχέσεων υπήρχαν τότε, υπάρχουν και τώρα, θα υπάρχουν και μετά…

Θα αλλάξει τίποτα; Δεν θα αλλάξει και δεν είναι μόνο στον καλλιτεχνικό χώρο. Είναι παντού. Στον καλλιτεχνικό χώρο πήραν διάσταση, γιατί είναι φάτσα κάρτα, που λένε, πρώτο τραπέζι πίστα ο καλλιτέχνης. Πόσες παραβιάσεις των σχέσεων, της ομορφιάς, της αγάπης, του έρωτα γίνονται σε άλλα κοινωνικά στρώματα; Χιλιάδες, ειδικά τελευταία με όλη αυτή την καταπίεση.

Αν μείνουμε μόνο σε αυτά, καίγεται το πίσω δάσος και εμείς βλέπουμε τα τρία δέντρα μπροστά. Αυτό το γεγονός ή κάποιο παρόμοιο θα αμαυρώσει όλο τον κλάδο; Όχι, ποτέ. Το θέατρο δεν είναι πέντε, δέκα άτομα. Είναι χιλιάδες.