Ο Βασίλης Παλαιολόγος, μετά το εμβόλιο για τον κορονοϊό, δηλώνει: «Δεν ζω με θεωρίες αλλά με την αλήθεια»
"Κατανοώ τον φόβο κάποιων απέναντι σε κάτι άγνωστο, αλλά δεν τον δικαιολογώ" ξεκαθαρίζει ο Βασίλης Παλαιολόγος.
Από τους πρώτους που έκαναν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού ήταν ο ηθοποιός Βασίλης Παλαιολόγος, καθώς το επέβαλε η δεύτερη του ιδιότητα. Εκείνη δηλαδή του νοσηλευτή στο νοσοκομείο Παίδων.
Μιλώντας στο Πρώτο Θέμα και τη δημοσιογράφο Ρομίνα Ξυδά, ο Βασίλης Παλαιολόγος θέλει να στείλει ένα καθαρό μήνυμα στους συνωμοσιολόγους και στους απανταχού αρνητές του κορονοϊού και κατ’ επέκταση του εμβολίου.
«Η άποψή μου είναι ότι δεν θα έπρεπε καν να αποτελώ είδηση. Το προφανές, το λογικό, το αυτονόητο δεν συνιστούν είδηση. Έκανα το χρέος μου και ως πολίτης αλλά και ως επαγγελματίας υγείας. Τίποτε παραπάνω. Και το χρέος όλων μας είναι να συμβάλουμε έμπρακτα στην μάχη κατά του εχθρού που ακούει στο όνομα COVID-19, προκειμένου να επανέλθουμε στην κανονικότητα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Παλαιολόγος. «Δεν μου πέρασε στιγμή από το μυαλό ότι η απόφασή μου να κάνω το εμβόλιο θα προκαλούσε τέτοιο σάλο. Δεν ξέρω γιατί και δεν με ενδιαφέρει κιόλας να το ψάξω. Δεν έκανα κάτι άξιο θαυμασμού εκτός κι αν αυτή μου η πράξη ωθήσει κάποιους ανθρώπους να μη φοβηθούν να κάνουν το εμβόλιο. Από τη στιγμή που η απόφασή μου να εμβολιαστώ έγινε πράξη κι ύστερα εικόνα στα social media, έλαβα μηνύματα από χιλιάδες ανθρώπους. Όλα θετικά εκτός από μία περίπτωση όπου κάποιος μου έγραψε: “Το έκανες για τον εαυτό σου, για την προβολή σου…” Αν μπορούσα να αλλάξω το σκεπτικό αυτού του ανθρώπου θα είχα πετύχει ένα θαύμα».
Παράλληλα, ο γνωστός ηθοποιός και νοσηλευτής στο νοσοκομείο Παίδων δηλώνει: «Κατανοώ τον φόβο κάποιων απέναντι σε κάτι άγνωστο, αλλά δεν τον δικαιολογώ. […] Κάποιοι μιλάνε για μελλοντικές παρενέργειες. Τι τους απαντώ; Πως εάν μετά από πέντε χρόνια παρουσιάσω κάτι, δεν θα μπορεί κανείς να με πείσει ότι η αιτία θα είναι το εμβόλιο. Αν δεν είχα κάνει το εμβόλιο και παρουσίαζα κάτι μετά από πέντε χρόνια, δεν θα είχα ποιον να ενοχοποιήσω. Είναι σαν να ψάχνουμε να ενοχοποιήσουμε κάποιον πριν κάνει το έγκλημα».
«Σε ό,τι αφορά την υγεία μας μπορεί να μας συμβούν τα πάντα ανά πάσα ώρα και στιγμή. Πιο πολλά μπορεί να συμβούν σε έναν άνθρωπο η ζωή του οποίου είναι χτισμένη μέσα στο στρες και στην αδυναμία καταπολέμησής του από το να κάνει ένα εμβόλιο. Είναι η πρώτη και η μοναδική φορά που η παγκόσμια ιατρική κοινότητα κινητοποιήθηκε τόσο άμεσα σε οικονομικό και τεχνολογικό επίπεδο προκειμένου να σωθούν ζωές κι εμείς αναλωνόμαστε σε θεωρίες συνωμοσίας και σε παραμύθια της Χαλιμάς. Κάποιοι λένε πως είναι πολύ νωρίς, ότι δεν θέλουν να το κάνουν. Το να μη θέλεις να κάνεις το εμβόλιο είναι αναφαίρετο δικαίωμά σου ως προς το πώς θα χειριστείς τις αποφάσεις που αφορούν την προσωπική σου υγεία. Ως προς το πώς θα χειριστείς όμως τη συμμετοχή σου στο κοινωνικό σύνολο, που αφορά τη δημόσια υγεία, θα πρέπει να ακολουθήσεις τους εκάστοτε κανόνες που θα θεσπιστούν. Και κάτι ακόμη: δεν είναι κακό να ψάχνουμε. Κακό είναι να μην ακούμε».
«Να κινούμαστε με βάση ένα ακατανόητο, αυθαίρετο κι εγωιστικό «υπερεγώ». Εάν έβλεπε κάποιος το βλέμμα των ανθρώπων στις εντατικές, ένα βλέμμα-καθρέφτη της αγωνίας για ζωή, θα καταλάβαινε πως η καλύτερη απόφαση που θα μπορούσε να πάρει για τον εαυτό του είναι να κάνει το εμβόλιο. Γι’ αυτό και δεν ασχολούμαι με τους αρνητές και τους συνωμοσιολόγους. Εμένα με ενδιαφέρει το μπροστά. Και αυτό το μπροστά στην προκειμένη περίπτωση είναι η υγεία. Δεν ζεις με θεωρίες συνωμοσίας, αλλά με την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα έχει θάνατο. Η πραγματικότητα έχει πόνο. Και αυτή η ίδια πραγματικότητα υπαγορεύει πως τις αποφάσεις για την υγεία μας τις παίρνουν άνθρωποι που έχουν φάει τη ζωή τους σπουδάζοντας και μελετώντας».
«Δεν μπορεί να αμφισβητούμε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον ΕΟΔΥ, το υπουργείο Υγείας, τους γιατρούς, τους πάντες και τα πάντα. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι εκεί για να καταστρέψουν τον κόσμο, αλλά για να τον σώσουν» καταλήγει ο Βασίλης Παλαιολόγος.