Ο Ορφέας Αυγουστίδης ξεσπά: «Νιώθω βαθιά θλίψη, ντροπή και απελπισία»

Ορφέας Αυγουστίδης

"Δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε κάποιον συγκεκριμένα, ούτε να εξηγήσω κάτι το οποίο παλαιότερα, δυστυχώς, συνέβαινε με την αποδοχή της μεγαλύτερης μερίδας του κοινού".

Για τον ρατσισμό και την κοινωνική καταπίεση, καθώς και για τη δική του σχέση με τα social media μιλά ο Ορφέας Αυγουστίδης. Τον γνωστό ηθοποιό συνάντησε η δημοσιογράφος Φιλίππα Βλαστού για λογαριασμό του free press «Καρφίτσα» και οι δυο τους έκαναν μία ενδιαφέρουσα κουβέντα, με αφορμή τη θεατρική παράσταση «Η μηχανή του Τούρινγκ», που ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη.

Αν και η ιστορία του Τούρινγκ μετράει πολλά χρόνια πίσω, η καταπίεση και ο ρατσισμός σε άτομα της κοινωνίας μας, λόγω των σεξουαλικών προτιμήσεων τους, υπάρχει ακόμη. Πως σας κάνει να νιώθετε ζώντας μέσα σε αυτή την κοινωνία;

«Δεν δέχονται απλά καταπίεση, άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από ρατσιστικές επιθέσεις, έχουν δεχθεί κακοποίηση λεκτική και σωματική. Νιώθω βαθιά θλίψη, ντροπή και απελπισία που προσπαθώ να μην της δίνω πολύ τροφή για να μην μετατραπεί σε κάτι άλλο. Πραγματικά πιστεύω ότι αυτό μπορεί να το αλλάξει περισσότερο η πράξη, παρά η θεωρία.

Με την θεωρία εκτονώνουμε την διάθεση για πράξη και τελικά δεν γίνεται τίποτα. Υπάρχουν κάποια πράγματα που θα αλλάξουν, μέσα από την πράξη, δίνοντας και το αντίστοιχο παράδειγμα στην επόμενη γενιά και στα παιδιά μας», απαντά ο Ορφέας Αυγουστίδης.

Βλέπουμε πως οι σεξουαλικές προτιμήσεις συνανθρώπων μας γίνονται αντικείμενο χλεύης, ακόμη και από άτομα που ανεβαίνουν σε μια σκηνή. Πως το εξηγείτε;

«Δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε κάποιον συγκεκριμένα, ούτε να εξηγήσω κάτι το οποίο παλαιότερα, δυστυχώς, συνέβαινε με την αποδοχή της μεγαλύτερης μερίδας του κοινού. Αυτό είναι ένα στάδιο και ένα σημείο των καιρών το που θα πάει και που θα καταλήξει από τους δέκτες και όχι από τους πομπούς. Οι πομποί εκπέμπουν προς τα εκεί που ξέρουν ότι κάποιοι θα το δεχτούν. Ας περιμένουμε, λοιπόν, να δούμε οι δέκτες – αποδέκτες τι θα κάνουν, γιατί ακόμη βρισκόμαστε σε μεταβατικό στάδιο», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Ορφέας Αυγουστίδης.

Τα social media ωφελούν έναν καλλιτέχνη ή τον βάζουν σε μια διαδικασία να κυνηγάει περισσότερο το influencing από ότι την τέχνη του, ακόμη και για βιοποριστικούς λόγους;

«Μπορεί να τον ωφελήσουν, αλλά δεν είναι απαραίτητο. Το αν θα κυνηγάει το θέατρο, το influencing ή οτιδήποτε άλλο είναι στο χέρι του και στα όνειρα που έχει. Είναι ένα εργαλείο που βρίσκεται στην τσέπη του καθενός. Εγώ το χρησιμοποιώ με συγκεκριμένο τρόπο, γιατί δεν μπορώ αλλιώς», απαντά ο ηθοποιός.

«Δεν μπορώ να κάτσω πάνω από ένα τέταρτο της ώρας την ημέρα στα social media. Δεν θέλω να περνάω όλο μου τον χρόνο στα social, γιατί δεν μου αρέσει. Οπότε δεν μπορώ να δώσω συμβουλή σε κάποιον. Ωστόσο, αν με ρωτούσε κανείς, θα του έλεγα ότι από το να περνάει τέσσερις ώρες την ημέρα στα social σίγουρα θα έχει κάτι καλύτερο να κάνει», καταλήγει ο Ορφέας Αυγουστίδης.