Zappit

Ντίνα Νικολάου: «Τα ριάλιτι μαγειρικής δεν έχουν σχέση με τη μαγειρική, έχουν σχέση με την ίντριγκα»

"Ψάχνουν να βρουν χαρακτήρες που θα έχουν τηλεοπτικό ενδιαφέρον"

Η Ντίνα Νικολάου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό MYtv στη Μάρα Σαρρή, μίλησε μεταξύ άλλων για τα πρώτα της μαγειρικά βήματα στην τηλεόραση και σχολίασε τα ριάλιτι μαγειρικής.

Στο τηλεοπτικό σας ξεκίνημα γνωρίσατε ανθρώπους που σας έδειξαν εμπιστοσύνη. Στην πορεία αντιμετωπίσατε δυσκολίες ή βιώσατε ανταγωνισμό;

Σίγουρα υπάρχει ανταγωνισμός, γιατί λίγο πολύ όλοι μαγειρεύουμε τώρα. Βέβαια, το να είσαι τηλεοπτικό σεφ δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είσαι ένας σεφ ο οποίος θα διακριθείς και ως επαγγελματίας στον χώρο της εστίασης. Δηλαδή, δεν απαιτεί τα ίδια ταλέντα. Η τηλεοπτική μαγειρική απαιτεί σωστή και καθαρή χρήση του ελληνικού λόγου, δομημένη σκέψη και έναν τρόπο μετάδοσης έτσι ώστε να μπορείς να μεταδώσεις σε στάδια. Βλέπω, πολλές φορές, σε εκπομπές στις οποίες υπάρχει στήλη μαγειρικής, που ζητάνε στους ανθρώπους που καλούν να μαγειρέψουν μέσα σε πέντε λεπτά. Αυτό είναι πολύ δύσκολο γιατί σε αυτά τα λεπτά δεν προλαβαίνεις να κάνεις τίποτα. Αρχίζουν, για παράδειγμα, να βράζουν τα φαγητά, τους αγχώνουν και μετά δείχνουν το έτοιμο φαγητό. Εγώ είχα την τύχη τότε στον ΑΝΤ1 να έχω δέκα λεπτά τηλεοπτικό χρόνο για να μαγειρέψω και στην πορεία τα λεπτά αυτά έγιναν δεκαπέντε και μετά είκοσι. Ήταν εκπληκτικό. Έκανα τις συνταγές μου και ήταν επιτυχημένο, γιατί ο κόσμος καταλάβαινε τι γινόταν. Θέλω να πω, η μαγειρική έχει μια σοβαρότητα και από τη στιγμή που θες να κερδίσεις τηλεθέαση μέσα από αυτή τη στήλη, δώσε λίγο χρόνο παραπάνω ώστε να μπορεί ο άνθρωπος να επικοινωνήσει καλά τη συνταγή του. Αυτό δεν είναι εύκολο. Πρέπει να υπάρχει ειδικό μάθημα σε σχολές που να είναι η τηλεοπτική μαγειρική. Όσοι το κάναμε το μάθαμε μόνοι μας. εγώ ήμουν πολύ αυστηρή κριτής με τον εαυτό μου. θυμάμαι έγραφα τις εκπομπές και μετά έβλεπα τα λάθη μου και παρατηρούσα πως μπορεί να έλεγα πράγματα που τα είχα δεδομένα, όμως ο άνθρωπος από το σπίτι δεν θα τα καταλάβαινε. Την επόμενη φορά, λοιπόν, τα διόρθωνα. Βέβαια, είχα και τον καλύτερο κριτή όλων, τη μητέρα μου.

Θεωρείτε ότι είναι μόδα οι εκπομπές μαγειρικής και τα αντίστοιχα ριάλιτι;

Δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα αυτό αλλά σε όλες τις χώρες. Τα ριάλιτι μαγειρικής δεν έχουν σχέση με τη μαγειρική. Έχουν σχέση με την ίντριγκα. Άρα ψάχνουν να βρουν χαρακτήρες που θα έχουν τηλεοπτικό ενδιαφέρον. Λογικό δεν είναι; Όμως αυτό δεν έχει σχέση με την πραγματική μαγειρική. Ούτε αυτό που κάνω εγώ στην τηλεόραση έχει σχέση με την πραγματική μαγειρική. Εγώ κάνω, και το έχω τονίσει πάρα πολλές φορές, οικιακή μαγειρική. Γιατί εμένα το κοινό μου στην τηλεόραση είναι ο κόσμος, ο οποίος με βλέπει. Δεν μπορώ εγώ στο κοινό να μη δώσω σημασία και να κάνω τα δικά μου. δεν είναι αυτός ο ρόλος μου. Αυτά τα κάνω στα σεμινάρια για επαγγελματίες. Η τηλεόραση είναι λαϊκό μέσο που το κάνω για όλους. Είναι μέσο που μπορεί να εκπαιδεύσει γαστρονομικά και είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο. Το θεωρώ μεγάλη τύχη που βρίσκομαι στην τηλεόραση, την αγαπώ πολύ. Είναι ένα εκπληκτικό μέσο…