Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από μια δύσκολη περιπέτεια που αντιμετώπισε με την υγεία της η Νόνη Δούνια. Το «Secret» κι η Σάσα Σταμάτη συνάντησε τη βουλευτή Α’ Πειραιώς και Νήσων της Ν.Δ., η οποία μίλησε για την επέμβαση καρδιάς που έκανε, καθώς είχε πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας.
Κατ’ αρχάς, πόσο έχει αλλάξει η καθημερινότητά σας μετά την επέμβαση; Τι πρέπει να προσέχετε; Έχετε περιορίσει κάτι;
Ευτυχώς, όπως γνωρίζετε, όλα πήγαν καλά με την επέμβασή μου, από την οποία έχει ήδη περάσει ένας χρόνος. Μπορώ να πω ότι δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα στη ζωή μου έπειτα από αυτήν και να ενθαρρύνω όλους όσοι έχουν κάποιο ανάλογο, χρόνιο θέμα υγείας να τολμήσουν να το αντιμετωπίσουν. Ασφαλώς, τις πρώτες ημέρες μετά το χειρουργείο έπρεπε να προσέχω, όπως, άλλωστε, κάνουμε όλοι μας έπειτα από κάθε επέμβαση. Πέρα από αυτό, όμως, είχα μια πάρα πολύ καλή ανάρρωση. Επέστρεψα άμεσα στην καθημερινότητα και τα κοινοβουλευτικά μου καθήκοντα και επανήλθα δριμύτερη στο απαιτητικό πρόγραμμά μου, στην άθλησή μου και, γενικά, σε όλες μου τις δραστηριότητες.
Η βιοθεωρία σας έχει αναδιαμορφωθεί μετά την περιπέτειά σας;
Ούσα ένας φύσει θετικός άνθρωπος, έβλεπα πάντα τη ζωή με αισιοδοξία και θετική διάθεση. Ωστόσο, μετά την επέμβαση αυτή, απέκτησα μια ακόμα πιο θετική στάση ζωής και μπόρεσα να διακρίνω ευκρινέστερα ποια πράγματα έχουν πραγματική αξία και ποια όχι. Σε ποια αξίζει να δαπανά κάποιος την ενέργεια και τον χρόνο του και ποια είναι άνευ ουσίας. Επίσης, με την αφορμή αυτή, είχα την ευκαιρία να αναλογιστώ αν είμαι με την οικογένειά μου, τους φίλους μου και γενικά με όλους τους ανθρώπους της ζωής μου ο άνθρωπος που θα ήθελα να είμαι. Αν τους δίνω, δηλαδή, αυτά που θέλω να τους δώσω, αν μοιράζομαι μαζί τους όλα εκείνα που θα ήθελα να μοιραστώ. Σε αυτόν τον βαθμό και μόνο άλλαξε ο τρόπος που αντιμετωπίζω τα πράγματα: στο ότι άρχισα να βλέπω τη ζωή μέσα από ένα ακόμα πιο θετικό και ουσιαστικό πρίσμα από ό,τι πριν και στο ότι αποφάσισα να ζω κάθε της στιγμή όσο πιο αληθινά και ανθρώπινα μπορώ.
Η οικογένειά σας, ο άνδρας και τα παιδιά σας, πώς βίωσαν αυτή την περιπέτεια;
Η οικογένειά μου, ο άνδρας μου και τα παιδιά μου, αντιμετώπισαν την περιπέτεια αυτή όπως ακριβώς ήθελα και όπως τους το μετέφερα εγώ: χαλαρά, χωρίς φόβο, με δύναμη και χιούμορ. Όπως, δηλαδή, κι εγώ η ίδια την αντιμετώπισα. Σαν μια προγραμματισμένη, απαραίτητη να γίνει επέμβαση. Ήρεμα, χωρίς άγχος και ένταση.
Προσφάτως είδαμε ότι, με αφορμή το γεγονός πως ο Οκτώβριος είναι ο μήνας πρόληψης του καρκίνου του μαστού, ανεβάσατε στα social media μια φωτογραφία όπου πραγματοποιείτε τη σχετική εξέταση. Πρόκειται για μήνυμα που θέλατε να περάσετε;
Σαφώς. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι που εκτιθέμεθα, πόσο μάλλον οι πολιτικοί, μπορούμε και πρέπει να μεταφέρουμε κάποια θετικά κοινωνικά μηνύματα και να προτρέπουμε τους συμπολίτες μας σε κάποιες καλές συνήθειες, που πολλές φορές, όπως στην προκειμένη περίπτωση, μπορεί να είναι καθοριστικές για τη ζωή τους. Δυστυχώς, όπως γνωρίζετε, ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο έχουμε περίπου 1.500 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού. Όσο θλιβερή και αν είναι αυτή η διαπίστωση, πρόκειται, τουλάχιστον, για μια νόσο που θεραπεύεται σε σημαντικό βαθμό. Αρκεί να διαγνωστεί εγκαίρως. Η πρόληψη είναι το παν! Σίγουρα όλες μας έχουμε έντονους ρυθμούς ζωής και μια δύσκολη καθημερινότητα στο σπίτι μας, στις σπουδές και τη δουλειά μας. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν πρέπει να αμελούμε τον εαυτό μας και την υγεία μας. Με αφορμή, λοιπόν, το ότι ο Οκτώβριος έχει οριστεί ως μήνας πρόληψης για αυτή τη δύσκολη, αλλά όχι ανίκητη ασθένεια, κοινοποίησα τη δική μου εξέταση ρουτίνας, για να «θυμίσω» και σε άλλες γυναίκες να κλείσουν το απαραίτητο ραντεβού τους για μαστογραφία, υπέρηχο μαστού η όποια άλλη εξέταση τους προτείνει ο ιατρός τους.
Αισθάνεστε ότι οι γυναίκες στη Βουλή έχουν τον χώρο για να αναπτύξουν τέτοιου είδους ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητά τους;
Οι γυναίκες βουλευτές έχουμε την ευκαιρία να εκφράσουμε στη Βουλή ζητήματα που απασχολούν τη σύγχρονη γυναίκα, να τα συζητήσουμε και να τα βελτιώσουμε. Ή, έστω, να προσπαθήσουμε. Τόσο μέσα από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές όσο και μέσα από τις σχετικές επιμέρους διατάξεις των νομοσχεδίων. Υπάρχει ο «χώρος» και η διάθεση να το κάνουμε. Πιστεύω, πάντως, πως, όταν θέλεις να «επικοινωνήσεις» κάποια σημαντικά ζητήματα, που απασχολούν όχι μόνο τη δική σου καθημερινότητα, αλλά, κυρίως, αυτήν των συμπολιτών σου, μπορείς να το κάνεις, όχι μόνο μέσω της ιδιότητας και της επαγγελματικής σου θέσης, αλλά με κάθε τρόπο. Ακόμα, δηλαδή και αν δεν βρίσκεις «χώρο», τον δημιουργείς. Έτσι, ακόμα και να μη βρίσκαμε πρόσφορο έδαφος στη Βουλή, είμαι σίγουρη πως, με τον δυναμισμό που μας διακρίνει, οι γυναίκες συνάδελφοί μου κι εγώ θα θέταμε τα προβλήματα του φύλου μας στο επίκεντρο. Όπως το κάνουμε, βέβαια, και με την εξωκοινοβουλευτική μας δραστηριότητα. Μέσω των social media μας, μέσα από δημόσιες τοποθετήσεις και συνεντεύξεις μας, αλλά και με τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις μας.