Zappit

Μάριος Ιορδάνου: «Έφυγε πριν από κάποιους μήνες και η απώλεια του δεν συγκρίνεται με όσα εγκεφαλικά κι αν πέρασα»

"Μετά τα τέσσερα εγκεφαλικά επεισόδια, μεταφυσική εμπειρία καμία. Ούτε φώτα ούτε τούνελ, τίποτα. Έσβησα. Σκοτάδι" θυμάται ο Μάριος Ιορδάνου.

Με αφορμή τόσο τα τηλεοπτικά όσο τα θεατρικά του σχέδια, ο Μάριος Ιορδάνου έδωσε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην εφημερίδα On Time και τη δημοσιογράφο Σίσσυ Μενεγάτου. Μάλιστα, ανάμεσα σε άλλα, ο γοητευτικός καλλιτέχνης εξήγησε τη διαρκή διάθεση να ζει το σήμερα ενώ μίλησε και για τη στιγμή που ήρθε αντιμέτωπος με τον θάνατο.

Τόσο στους «Μαύρους πίνακες» όσο και στη θεατρική παράσταση «Το στρίψιμο της βίδας reloades» υπάρχουν το μεγάλο μυστήριο και ο φόβος του θανάτου. Εσύ τον φοβάσαι δεδομένου, μάλιστα, ότι πριν από πέντε χρόνια τον «συνάντησες» και τον… ξεγέλασες ύστερα από τέσσερα απανωτά εγκεφαλικά επεισόδια που πέρασες;

Δεν τον φοβάμαι τον θάνατο. Όχι. Όταν θα είμαι εγώ εκεί, δεν θα είναι αυτός, οπότε δεν του επιτρέπω να είναι και τώρα εδώ. Ζω τη ζωή μου χωρίς να φοβάμαι το τέλος και χωρίς να ψάχνω νοήματα. Όλοι ψάχνουν το νόημα της ζωής. Το μόνο νόημα είναι να τη ζήσεις. Ε, εγώ τη ζω έτσι όπως γουστάρω χωρίς σειρήνες στο κεφάλι μου. Δεν ακούω κανέναν. Οι άλλοι είναι θόρυβος. Πρέπει να ακούς τον εαυτό σου. Δεν υπάρχει για μένα ούτε πριν ούτε μετά. Υπάρχει το τώρα. Ο άνθρωπος νομίζει ότι έχει χρόνο. Δεν έχει.

Μίλησε μας γι’ αυτή τη μεταφυσική εμπειρία σου, καθώς έφτασες στο «κατώφλι» του θανάτου. Θυμάσαι κάτι; Άλλαξες σε κάτι όταν συνήλθες; Αληθεύει ότι, ενώ πέρασες τέσσερα εγκεφαλικά επεισόδια, όχι μόνο συνήλθες πλήρως, αλλά οι γιατροί δεν βρήκαν κάτι στις εξετάσεις;

Αληθεύει, ναι. Έκανα πρόσφατα μαγνητική και είναι σαν να μην πέρασα τίποτα. Νιώθω ότι αφυπνίστηκα ακόμα περισσότερο. Αυτό μόνο. Μεταφυσική εμπειρία καμία. Ούτε φώτα ούτε τούνελ, τίποτα. Έσβησα. Σκοτάδι. Έπεσα στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου και θυμάμαι το χέρι της Σοφίας να με σηκώνει και να μου λέει «κρατήσου να δεις τον Μπράντο», τον σκύλο μου. Και να σου πω κάτι; Ο σκύλος μου, το παιδί μου, το τρίτο μέλος της σχέσης μας, δεν είναι πια εδώ. «Έφυγε» πριν από κάποιους μήνες και η απώλεια του δεν συγκρίνεται με όσα εγκεφαλικά κι αν πέρασα.