Μανίνα Ζουμπουλάκη: «Eκπλήσσομαι που θέλουν και οι ομοφυλόφιλοι να παντρεύονται»
"Τα παιδιά μου στην εφηβεία μου έλεγαν: «Έλα ρε μαμά τώρα, περιμένεις να βγάλεις λεφτά με τις μ@λ@κίες που κάνεις;». Υπάρχει μία απαξίωση".
Για τις σχέσεις, τις γυναίκες μετά τα 50, τον σεξισμό που βιώνουν αλλά και το τελευταίο της μυθιστόρημα μίλησε η Μανίνα Ζουμπουλάκη στο Marie Claire και τη δημοσιογράφο Λένα Παπαδημητρίου. Η γνωστή συγγραφέας και δημοσιογράφος ανοίγει τα χαρτιά της και σχολιάζει όλα εκείνα που απασχολούν τις σύγχρονες γυναίκες.
«Η ιδέα για το νέο μυθιστόρημα μου ήρθε όταν βρέθηκα σε μια συγκέντρωση με 12 γυναίκες. Όλες μεταξύ 40-50+, που τα παιδιά μας τα δεύτερα – εγώ έχω και ένα μεγάλο γιο που είναι 29 – γνωρίζονται από τον παιδικό σταθμό. Στην κουβέντα βγήκε ότι από την παρέα των 12 μόνο οι 2 ήταν με τους μπαμπάδες των παιδιών τους. Οι υπόλοιπες 10 είχαν χωρίσει, είτε είχε φύγει ο άντρας, είτε οι ίδιες», αναφέρει η Μανίνα Ζουμπουλάκη.
«Και ύστερα άρχισα να σκέφτομαι ότι τα παιδιά μου είχαν μπει σε αυτή τη φάση της εφηβείας που γυρίζουν και σου λένε: «Έλα ρε μαμά τώρα, περιμένεις να βγάλεις λεφτά με τις μ@λ@κίες που κάνεις;». Υπάρχει μια απαξίωση που, αν την εισπράττω εγώ, ας πούμε, που κάνω μια δουλειά που έχει μια εξωτερική αναγνώριση, τι κάνει μια μαμά που δεν το έχει αυτό;», αναρωτιέται η συγγραφέας.
Τελικά, ο γάμος σήμερα είναι ένας τελείως απαξιωμένος θεσμός;
«Εγώ εκπλήσσομαι που θέλουν και οι ομοφυλόφιλοι να παντρεύονται αλλά καταλαβαίνω ότι είναι νομικό, οικονομικό θέμα και παιδιών», απαντά αρχικά η Μανίνα Ζουμπουλάκη.
«Δύο φίλοι θα κάνουν παιδιά και θα υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο που θα λέει τι πληρώνει ο καθένας. Γιατί είναι εντελώς αφύσικο ότι ζουν δύο άνθρωποι στο ίδιο σπίτι, ότι υπάρχει μια συνεχής τριβή για το ποιος θα βγάλει τα σκουπίδια, ότι ποτέ ο ένας δεν θεωρεί ότι αυτό που κάνει ο άλλος είναι αρκετό. Ο γάμος είναι ένα σύστημα που δεν καλύπτει πια τον σύγχρονο κόσμο», σχολιάζει αμέσως μετά.
«Δεν φταις εσύ αν π.χ. το παιδί σου όταν μεγαλώσει καπνίζει «μαύρο». Εσύ έκανες ό,τι καλύτερο μπορούσες. Και όμως πάντα λένε: «Κάτι δεν έκανε καλά η μάνα του». Με αυτό το βιβλίο ήθελα να δείξω αυτόν τον casual σεξισμό. Έχω βάλει π.χ. τον μπαμπά να έχει βάλει τον γιο στο IB, ενώ η κόρη που είναι και πιο καλή μαθήτρια δεν είχε ποτέ αυτή την επιλογή.
Γιατί και αυτό ισχύει στους 50+. Κοιτάνε τον γιο. Είναι όλος αυτός ο σεξισμός της καθημερινότητας. Είναι αυτό το δεδομένο, ότι καθόμαστε τώρα εμείς οι δύο εδώ και ότι θα πάρω εγώ τα φλιτζάνια να τα πάω στην κουζίνα. Είναι δεδομένο ότι θα τα βάλω και στο πλυντήριο μετά. Είναι δεδομένο ότι δεν ξέρω οικονομικά και θα πω καμιά μ@λ@κία. Ότι μέχρι εκεί πάει το μυαλό μου», επισημαίνει η Μανίνα Ζουμπουλάκη σε άλλο σημείο της συνέντευξης.