Ο Κωνσταντίνος Μουταφτσής παραχώρησε μια εφ’ όλς της ύλης συνέντευξη στο περιοδικό 7 Μέρες Tv και τον δημοσιογράφο Γιάννη Βίτσα με αφορμή το σίριαλ «Γλυκάνισος» στον ΣΚΑΪ. Μεταξύ άλλων, δε, ο ηθοποιός μίλησε για το bullying που είχε δεχθεί στα παιδικά του χρόνια για τα παραπανίσια κιλά, τους «χαμένους» ρόλους αλλά και τα πρότυπα που προβάλλονται στην τηλεόραση.
Όταν ήσασταν μικρός βιώσατε bullying εξαιτίας των παραπανίσιων κιλών σας;
Τα παιδιά έχουν μια αφοπλιστική ειλικρίνεια που μπορεί να οδηγήσει και σε τέτοιου είδους καταστάσεις. ναι, μου έχει συμβεί αλλά, επειδή ήμουν ένα παιδάκι που αντιμετώπιζε με χιούμορ τα πράγματα αλλά τον ίδιο τον εαυτό μου, αφόπλιζα κάθε είδους επίθεση εναντίον μου. Όταν βλέπεις ότι ο άλλος όχι μόνο δεν στεναχωριέται αλλά συμμετέχει και στο «αστείο», δεν υπάρχει λόγος να το συνεχίσεις.
Εσάς τα επιπλέον κιλά σας ενοχλούσαν;
Θα ήθελα να μην τα έχω, διότι είναι θέμα υγείας. Από την άλλη, δεν ντρέπομαι για τον εαυτό μου, αλλά σίγουρα τα κιλά θα έχουν επηρεάσει την εικόνα μου σε ένα κάστινγκ και πιθανότατα να επέλεξαν για την δουλειά κάποιον πιο αδύνατο, όχι γιατί ήταν πιο κατάλληλος για τον ρόλο, αλλά επειδή εγώ ήμουν πιο παχύς. Ο κόσμος της τηλεόρασης ακόμη δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν άνθρωποι με περισσότερα κιλά, κοντοί κ.α. Προφανώς όχι στο σύνολο του, διότι εγώ δουλεύω όλα αυτά τα χρόνια και μάλιστα σε πολύ καλές παραγωγές και είμαι πολύ ευχαριστημένος, αλλά γενικώς επικρατεί μια τάση προβολής ενός κόσμου πιο όμορφα πλασμένου από ότι είναι στην πραγματικότητα. Ως εικόνα συμβαίνει αυτό, διότι στο σενάριο είμαστε πιο σκληροί. Ένας δικηγόρος ή ένας δικαστής, για κάποιο λόγο, δεν μπορεί αν είναι παχύς. Δεν υπάρχουν άνθρωποι κάτω από τα 50 που να είναι ευτραφείς ή με άλλη διάπλαση, να είναι, για παράδειγμα, πολύ κοντοί ή πολύ ψηλοί ή πολύ αδύνατοι – διότι το body shaming δεν έχει να κάνει μόνο με τα πολλά κιλά.
Ποια είναι τα περισσότερα κιλά που έχετε χάσει;
Πενήντα! Όταν ήμουν στη σχολή, το 2008 – 2009 είχα χάσει πενήντα κιλά σε ενάμιση χρόνο. Έχω ανεβοκατέβει από τότε όλες τις κλίμακες. Δεν έχω πάρει ξανά και τα πενήντα ακόμη, αλλά το έχω κάνει το… ασανσέρ μου! Δυστυχώς, είναι ένας αγώνας που δεν πρέπει να τον κάνεις για τους άλλους αλλά μόνο για τον εαυτό σου, μόνο αν το θέλεις ή αν έχεις κάποιο πρόβλημα υγείας.