Ξεσπά ο Αντώνης Καφετζόπουλος: «Σαν να με έφτυσαν κατάμουτρα» – Η απάντηση του Εθνικού θεάτρου
"Παρακαλώ να ανακαλέσετε και να ζητήσετε δημόσια συγγνώμη" γράφει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού θεάτρου, Γιάννης Μόσχος προς τον γνωστό καλλιτέχνη.
Διαστάσεις προσωπικής κόντρας μοιάζει να παίρνει τις τελευταίες ώρες η διαδικτυακή αντιπαράθεση που ξεκίνησε ο Αντώνης Καφετζόπουλος μέσα από ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ξεσπώντας κατά του Εθνικού Θεάτρου. Σε αυτήν ήρθε, λίγο αργότερα, να πάρει σαφή θέση ο καλλιτεχνικός διευθυντής της πρώτης σκηνής της χώρας, Γιάννης Μόσχος.
Ειδικότερα, ο Αντώνης Καφετζόπουλος θέλησε να εκφράσει μέσα από τα social media την απογοήτευση του που το Εθνικό Θέατρο απέρριψε πρόταση που ο ίδιος έκανε καθώς και για τον τρόπο που επέλεξε να χειριστεί αυτή την άρνηση. «Σιχαίνομαι. Αυτούς που κλαίγονται και παραπονιούνται. Σήμερα θα σιχαθώ τον εαυτό μου αλλά δεν μπορώ να κάνω αλλιώς. Δεν μπορώ να το αφήσω έτσι αυτό. Κλείνω πενήντα χρόνια απο τότε που πρωτοπάτησα στη σκηνή του θεάτρου. Δεν έχω εργαστεί/συνεργαστεί ποτέ με καμμία κρατική σκηνή. Δεν μου προτάθηκε ποτέ. Εφέτος αποφάσισα και πρότεινα εμπρόθεσμα στο Εθνικο Θέατρο να ανεβάσω και να παίξω το έργο του Όρσον Ουέλς (ναι, του Orson Welles), «Μόμπι Ντικ – δοκιμή». Προσαρμογή απο το σημαντικότερο (ομώνυμο) μυθιστόρημα της Αμερικανικής λογοτεχνίας γραμμένο απο τον Χέρμαν Μέλβιλ. Σε μεταφραση Α. Κ. Χριστοδουλου (που υμνήθηκε από τη λογοτεχνική κριτική). Με μουσική του Γιώργου Χριστιανάκη, φώτα του Λευτέρη Παυλόπουλου, κίνηση της Αγγελικής Στελλατου – μεταξύ άλλων συντελεστών. Τους αναφέρω διότι μου έκαναν την τιμή».
«Το Εθνικό Θέατρο ανακοίνωσε το πρόγραμμα του και ο διευθυντης του με πήρε τηλέφωνο (εκ των υστέρων) να μου πει μερικά απο αυτά τα τα ακατανόητα που λεν οι άνθρωποι τέτοιες στιγμές.
Σιχαίνομαι λοιπόν. Αλλά δεν μπορώ να το αφήσω έτσι αυτό. Αισθάνομαι σαν να με έφτυσαν κατάμουτρα» τονίζει χαρακτηριστικά ο δημοφιλής καλλιτέχνης στην ανάρτηση του στο Facebook.
Σε αυτήν ήρθε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Γιάννης Μόσχος να τοποθετηθεί ζητώντας από τον Αντώνη Καφετζόπουλο να ζητήσει συγγνώμη. Κάτι για το οποίο ο καλλιτέχνης διερωτήθηκε τον λόγο. «Αγαπητέ κύριε Καφετζόπουλε, Συναντηθήκαμε στο γραφείο μου στις 26 Μαΐου 2022 και μου κάνατε ομολογουμένως μια ενδιαφέρουσα πρόταση για τη σαιζόν 2023-24. Η συνάντησή μας έγινε 14 μέρες μετά τη συνέντευξη Τύπου, στις 12 Μαΐου 2022, όπου ανακοινώσαμε όλο το ρεπερτόριο και τους σκηνοθέτες της χειμερινής περιόδου για τη σαιζόν 2022-23. Λίγες μέρες αργότερα καταθέσατε την πρότασή σας στο πρωτόκολλο στο κάλεσμα που κάναμε για προτάσεις σκηνοθετών για την περίοδο 2023-24. Στο Opening Party που οργανώσαμε λίγες μέρες πριν, στις 21 Σεπτεμβρίου 2022, ανακοινώσαμε όλες τις λεπτομέρειες για το ρεπερτόριο του φετινού χειμώνα 2022-23. Σήμερα το απόγευμα σας πήρα στο τηλέφωνο να σας πω ότι η πρότασή σας δεν θα συμπεριληφθεί στο ρεπερτόριο της σαιζόν 2023-34, ένα χρόνο δηλαδή πριν την έναρξη της μεθεπόμενης θεατρικής περιόδου. Παρακαλώ λοιπόν να ανακαλέσετε και να ζητήσετε δημόσια συγγνώμη».
«Γιατί αφήνετε να εννοηθεί κύριε Καφετζόπουλε ότι σας έδωσα αρνητική απάντηση αφού ανακοίνωσα τον προγραμματισμό, κάτι που αν ίσχυε θα ήταν φυσικά απαράδεκτο, ενώ η αλήθεια είναι ότι η πρότασή σας αφορούσε τη μεθεπόμενη σαιζόν 2023-24 και όχι την ερχόμενη περίοδο 2022-23 για την οποία ανακοίνωσα τον λεπτομερή προγραμματισμό. Σας έδωσα πολύ έγκαιρα μια απάντηση για την πρότασή σας, όπως και σε όλους τους άλλους συναδέλφους σκηνοθέτες, τήρησα την υπόσχεσή μου να σας δώσω μια απάντηση μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου. Προφανώς η επιλογή των προτάσεων είναι υποκειμενική και δεν μπορούν να ενταχθούν όλες οι ενδιαφέρουσες προτάσεις. Η κριτική για τις επιλογές είναι φυσικά καλοδεχούμενη, αλλά παρακαλώ να μην αναφέρονται ανακρίβειες και δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις» διευκρινίζει ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής της πρώτης σκηνής της χώρας.
Με νέα δημοσίευση που έκανε ο Αντώνης Καφετζόπουλος εξέφρασε τη διάθεση να επιμείνει στην αρχική του τοποθέτηση αρνούμενος να δηλώσει την οποιαδήποτε συγγνώμη. «Οχι και να ζητήσω και συγνώμη… Οχι, να περιμένω την «επετηρίδα» – τα είπαμε, εβδομήνταένα, τα πενήντα στο θεατρο, καμμία συνεργασία με το κράτος. Όλη η ντροπή δική του(ς)».