Zappit

Κατερίνα Τσάβαλου: «Υπήρχε βία και μιλούσαν πολύ άσχημα, έτυχαν πολλοί που μας έβριζαν τότε»

"Έχω ζήσει καταστάσεις τέτοιες με όλο το θίασο κι όχι μόνο σε μένα προσωπικά, θεωρούσαμε ότι έτσι έπρεπε να γίνει" δηλώνει η Κατερίνα Τσάβαλου.

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε η Κατερίνα Τσάβαλου, αυτή την εβδομάδα, στην εφημερίδα On Time και τη δημοσιογράφο Σίσσυ Μενεγάτου. Ανάμεσα σε άλλα, δε, η γνωστή ηθοποιός αναφέρθηκε στo κίνημα metoo και όσα αυτό έφερε στο φως της δημοσιότητας για τον θεατρικό χώρο καθώς και στις προσωπικές τις εμπειρίες.

Τα τελευταία χρόνια «έσκασε» το metoo και στη χώρα μας και ήρθαν στο φως και στη Δικαιοσύνη κάποιες περιπτώσεις καταγγελιών σεξουαλικών αδικημάτων. Όντας μέσα στο χώρο τόσα χρόνια, πίστευες ότι υπήρχε όλο αυτό;

Υπήρχε όλο αυτό, κάποια τα ξέραμε, κάποια δεν τα γνωρίζαμε, τα είχαμε ακούσει. Όμως και στην προηγούμενη γενιά των ηθοποιών συνέβαιναν, όπου τότε πολλές φορές ο σκηνοθέτης σού πετούσε το παπούτσι του πάνω στη σκηνή ή σου πέταγε ένα τασάκι. Υπήρχε βία και μιλούσαν πολύ άσχημα, το έχω ζήσει αυτό. Θεωρούσαμε ότι, αν οι σκηνοθέτες δεν σ’ το κάνουν αυτό, δεν κάνεις τέχνη. Έτυχαν πολλοί που μας έβριζαν τότε, εγώ έχω ζήσει καταστάσεις τέτοιες με όλο το θίασο κι όχι μόνο σε μένα προσωπικά. Θεωρούσαμε ότι έτσι έπρεπε να γίνει, να είναι ο άλλος αγενής, να κάνει διάφορα.

Όσο για το metoo, είναι ένα βήμα πολύ ισχυρότερο, αλλά εκεί πάμε και σε άλλα μονοπάτια. Εγώ δεν έχω ζήσει κάτι ανάλογο πέρα από κάποιες παρενοχλήσεις. Εύχομαι, τώρα, σε αυτές τις γενιές να είναι καλύτερα τα πράγματα. Δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει. Δεν είμαι ούτε απαισιόδοξη αλλά ούτε κι αισιόδοξη. Απλά, εύχομαι τα πράγματα να γίνουν καλύτερα γιατί κάνουμε μια δουλειά που πραγματικά είναι ωραία, γιατί λες «πάω να παίξω» και δεν λες «πάω να δουλέψω». Κι από την άλλη υπάρχει και η ανασφάλεια, ότι δυο φορές το χρόνο ψάχνουμε για δουλειά. Οπότε γιατί, όσο δουλεύεις, να μην περνάς καλά; Εκεί καταλήγω.

Δηλαδή βίωσες έντονη κακοποιητική συμπεριφορά στο θέατρο;

Πολύ! Στη δική μας γενιά των ηθοποιών ήταν κάτι φυσιολογικό, οπότε φαντάσου και για την προηγούμενη γενιά, δηλαδή, αν ο άλλος δεν σε έκανε σκουπίδι, δεν ησύχαζε. Εμείς τα ζήσαμε όλα αυτά.

Σεξουαλική παρενόχληση στο θέατρο έχεις βιώσει;

Έχω βιώσει αλλά δεν μίλησα γι’ αυτό. Το είχα λύσει τότε, οπότε δεν υπάρχει λόγος να το λέω τώρα.

Πηγή εικόνας: NDP Photo