Zappit

Ιωάννα Παππά: «Δεν θα έμπαινα στη διαδικασία να κάνω κάτι τέτοιο αν δεν ήταν συμφωνημένο»

"Θεωρώ εγκληματικό να κάνεις ένα παιδί αν δεν το θέλεις πραγματικά" εξομολογήθηκε η Ιωάννα Παππά.

Μια εφ όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε η Ιωάννα Παππά στo Marie Claire και στην δημοσιογράφο Σίσσυ Στρέμπα, με αφορμή τη θεατρική παράσταση «Ο Πατέρας» που πρωταγωνιστεί φέτος μαζί με τον Περικλή Μουστάκη στο Σύγχρονο Θέατρο. Η γνωστή ηθοποιός μίλησε μεταξύ άλλων για τη μητρότητα και την απόφασή της να αποκτήσει παιδί.

«Δεν είχα μπει ποτέ στη διαδικασία να σκεφτώ αν θα κάνω παιδί ή όχι. Είχα φτάσει σε ένα σημείο, όμως, που ένιωθα ένα πολύ μεγάλο κενό, το οποίο δεν μπορούσε να καλύψει ούτε μια σχέση ούτε οι φίλοι ούτε η δουλειά. Μου έγινε πολύ φανερό το ότι ήθελα. Αυτές οι σκέψεις μπορεί να μπουν στο μυαλό ενός ανθρώπου ξαφνικά. Δεν είναι απόφαση που παίρνεις, όπως το να κάνεις ένα μεγάλο ταξίδι. Προηγήθηκε συζήτηση. Δεν θα έμπαινα στη διαδικασία να κάνω κάτι τέτοιο αν δεν ήταν συμφωνημένο. Φυσικά, δεν πρέπει να αποτρέπουμε τον κόσμο από το να κάνει παιδιά, αλλά για εμένα πρέπει να πληρούνται κάποια κριτήρια.

Σίγουρα είναι το οικονομικό, που για εμένα δεν είναι το σημαντικότερο – να υπάρχει ένα εισόδημα σταθερό, επειδή υπάρχουν ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν- μια καλή και σταθερή σχέση και το πιο βασικό να είναι κάποιος έτοιμος. Θεωρώ εγκληματικό να κάνεις ένα παιδί αν δεν το θέλεις πραγματικά. Δεν πρέπει ποτέ κανείς γονιός να πει “μετάνιωσα”. Ήμουν πολύ αυστηρή σε αυτό και δεν θα το έκανα, αν δεν το είχα νιώσει. Και σε περίπτωση που συμβεί, χωρίς να είναι συνειδητό, πρέπει μετά να γίνει συνειδητό» ανέφερε η Ιωάννα Παππά.

«Όταν μια γυναίκα γίνεται μητέρα συμβαίνουν αλλαγές τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά. Κάτι λειτουργεί λίγο παραπάνω σε σύγκριση με έναν άντρα που προετοιμάζεται να γίνει πατέρας. Προετοιμάζεσαι να κυοφορήσεις και να γεννήσεις έναν άνθρωπο. Από εκεί και μετά είναι στον άνθρωπο. Λέμε πως η μητέρα συνήθως περνά περισσότερα και έχει πιο πολύ άγχος, επειδή εκείνη είναι πιο πολλές ώρες με το παιδί. Σήμερα έχουν αλλάξει τα πράγματα και υπάρχουν και άντρες που περνούν πολύ χρόνο με τα παιδιά τους και είναι παρόντες και τα φροντίζουν. Οπότε σίγουρα δεν ισχύει στον ίδιο βαθμό με παλιά. Αλλά παίζει ρόλο και η ιδιοσυγκρασία των γονιών.

Φυσικά, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, αλλά αυτό που παρατηρώ σε όλα τα παιδιά που βρίσκονται στον περίγυρο είναι ότι λένε περισσότερο τη λέξη “μαμά”. Παίζει ρόλο και ηλικία του παιδιού, αλλά στα πρώτα στάδια ο ρόλος της μητέρας -το λένε και ψυχολόγοι και παιδοψυχίατροι – είναι πολύ σημαντικός.» σημείωσε η Ιωάννα Παππά.