Zappit

Γνωστή Ελληνίδα ηθοποιός φιλοξενείται σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων!

Από τότε που καθηλώθηκε στο κρεβάτι έχει την αμέριστη συμπαράσταση και φροντίδα των δύο ανιψιών της.

Παράδειγμα ζωής αποτελεί η Ζωή Φυτούση, η οποία, αν και πριν από δύο χρόνια υπέστη εγκεφαλικό και σήμερα φιλοξενείται σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων, όχι μόνο δεν το έβαλε κάτω, αλλά πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για να μάθει στα νέα παιδιά σωστά ελληνικά. Πρόκειται για το βιβλίο «Ομηρικές λέξεις», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πνοές και με το οποίο η 82χρονη ηθοποιός θέλει να περάσει το μήνυμα πως η ελληνική γλώσσα διασώζεται σήμερα μέσα από τον Ομηρο.

[dfp_ads id=236982]

«Θα μπορούσα να μιλάω πολλές ώρες για λέξεις που έρχονται από τον Ομηρο σε μας. Ας πούμε, αρούρα έλεγαν τη γη. Μια ομηρική λέξη από την οποία προέρχεται η σημερινή λέξη αρουραίος, δηλαδή το ζωάκι που κρύβεται μέσα στη γη. Αρα οι λέξεις έχουν συνέχεια από την αρχαία εποχή και δεν επιτρέπεται να λένε πως είναι άλλη γλώσσα» υποστηρίζει στην «Espresso» και τον Αλκίνοο Μπουνιά η Ζωή Φυτούση και εξηγεί ότι δεν φταίει η νεολαία που δεν γνωρίζει καλά την ελληνική γλώσσα, αφού «ταλαιπωρείται από ανθρώπους που κοιτάνε να είναι μόνο δημόσιοι υπάλληλοι».

Η αγάπη της γνωστής ηθοποιού

Από πολύ μικρή η αγαπημένη ηθοποιός και τραγουδίστρια (το όνομά της έχει συνδεθεί με κλασικά τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, όπως τα «Φέρτε μου ένα μαντολίνο» και «Ο ταχυδρόμος πέθανε») έτρεφε μεγάλη αγάπη για την ελληνική γλώσσα. «Παρότι έχω γεννηθεί μες στον Εμφύλιο, στους πολέμους, στην πείνα και τη στέρηση, αγαπούσα πολύ τους αρχαίους συγγραφείς κι όσο μπορούσα τους διάβαζα. Οταν πήγα και διδάχτηκα στην Ελληνική Αγωγή τον Ομηρο και πήρα το δίπλωμα, μου γεννήθηκε αυτό το αίσθημα, για το πώς τολμούν να λένε οι δάσκαλοι ή το υπουργείο Παιδείας στα παιδιά ότι η γλώσσα μας δεν έχει καμία σχέση με τον Ομηρο.

Εργάστηκα λίγο περισσότερο από έναν χρόνο, σχεδόν στραβώθηκα, και μέσα από την «Ιλιάδα» και την «Οδύσσεια» έβγαλα κάπου 3.500 λέξεις τις οποίες λέμε έως και σήμερα» συμπληρώνει η ίδια. Η Ζωή Φυτούση, η οποία από τότε που καθηλώθηκε στο κρεβάτι έχει την αμέριστη φροντίδα των δύο ανιψιών της, θα ήθελε να είχε βρει τον χρόνο να ασχοληθεί με τις ντοπιολαλιές της πατρίδας μας, όμως πλέον της είναι αδύνατο.

Ωστόσο, έχει γράψει αρκετά βιβλία, αφού η συγγραφή -με την οποία ασχολείται από 11 χρόνων παιδάκι- αλλά και η μελέτη κάθε είδους βιβλίου ήταν οι δύο μεγάλες αγάπες της.

Μεταξύ των έργων που έχουν κυκλοφορήσει είναι τα «Μαγικό βιβλίο» (παιδικό θεατρικό, εκδόσεις Τσαπέπα), «Παρ’ εκτός» (ποίηση, εκδόσεις Καλοκαιρινού), «Τάφος εδώ δεν είναι» (λυρικό, εκδόσεις Καλοκαιρινού), «Μια σφαίρα» (μυθιστόρημα, εκδόσεις Καστανιώτη), «Βοήθεια θέλω να ζήσω» (μυθιστόρημα, εκδόσεις Κέδρος), «Μένανδρος, Γνώμαι Μονόστιχοι» (σε έμμετρη απόδοση από την ίδια, εκδόσεις Ερωδιός). Να τονίσουμε ότι το ποίημά της «Κανείς, μα κανείς» βραβεύτηκε το 1996 και περιελήφθη στην Anthologia di poeti Italiani e Greci, Academia Internationale di Propaganda Culturale. Επίσης, συνεργάστηκε με την Ελληνική Αγωγή για την έκδοση του βιβλίου «Εργασίαι σπουδαστών».