Zappit

Φιλαρέτη Κομνηνού: «Πρόκειται για τραγωδία, για έγκλημα, για προσβολή στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια»

"Μιλάμε για έναν τραυματισμένο ψυχισμό. Δεν μπορώ να νιώσω πως αισθάνονται αυτές οι γυναίκες" δήλωσε η Φιλαρέτη Κομνηνού.

Στο Enjoy και την Μαρία Ανδρέου έδωσε συνέντευξη η Φιλαρέτη Κομνηνού, η οποία μίλησε για τον ρόλο της ως Αθηνά στην σειρά που πρωταγωνιστεί αλλά και το πολύ σημαντικό ζήτημα που πραγματεύεται.

Η σειρά φέρνει στο προσκήνιο ένα θέμα πολύ σοβαρό, αυτό του βιασμού,. Μπορεί ένα θύμα να συγχωρήσει τους βιαστές του;

Δεν υπάρχει κάτι πιο αποτρόπαιο, πιο σιχαμένο, από τον βιασμό. Το καταδικάζω. Το κακό είναι ότι στην ειδησεογραφία ακόμη και σήμερα διαβάζουμε συχνά για ομαδικούς βιασμούς στην Ινδία ή και σε άλλες χώρες, όπου η γυναίκα αντιμετωπίζεται σαν πολίτης δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας. Μάλιστα οι θύτες αθωώνονται και το θύμα φέρεται ότι προκάλεσε εκείνο τον βιασμό του. Στην Αίγυπτο αποκρύπτουν τον βιασμό γιατί θεωρείται προσβολή για την οικογένεια.

Η ηρωίδα μου, η Αθηνά Αργυρού, ξέρει ότι τα τρία αγόρια της στα νιάτα τους βίασαν μία κοπέλα. Μην βγάζετε εύκολα συμπεράσματα για την Αθηνά. Ξέρει και το λάθος τους και το δικό της. Είναι το ίδιο συνένοχη γιατί το απέκρυψε. Εδώ έχουμε να κάνουμε με τα όρια της μητρικής αγάπης. Τραγικό πρόσωπο. Να τα καταγγείλει, να τα δει να πηγαίνουν φυλακή, να το αποκρύψει με ενοχές και τύψεις; Το απέκρυψε γιατί τα λατρεύει, τα κάλυψε, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν ξέρει τι έκαναν πάνω στο μεθύσι τους. Είμαι κάθετη, δεν υπάρχει πιο αισχρό πράγμα από τον βιασμό γυναικών και παιδιών. Δεν θέλω να σκέφτομαι τους παιδεραστές. Είμαι αμείλικτη. Δεν δείχνω καμία κατανόηση ή συγχώρεση. Πρόκειται για τραγωδία, για έγκλημα. για προσβολή στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι πάρα πολύ αυστηρή. Η γυναίκα μέσα σε μία ανδροκρατούμενη κοινωνία έχει δώσει μεγάλους αγώνες για ισότητα και σεβασμό προς τις επιλογές της. Η γυναίκα δεν είναι ανυπεράσπιστη, έχει ως όπλο της τον νόμο.

Μπορεί μια γυναίκα που έχει βιαστεί να συγχωρήσει, να ξεχάσει ή την τρέφει η εκδίκηση σαν την Αγγελική;

Μιλάμε για έναν τραυματισμένο ψυχισμό. Δεν μπορώ να νιώσω πως αισθάνονται αυτές οι γυναίκες. Προφανώς και θέλουν να πληρώσουν οι βιαστές τους και να τιμωρηθούν για τον πόνο και τον εξευτελισμό που έχουν υποστεί. Αν ο βιασμός σού συμβεί σε νεαρή ηλικία, σου καταστρέφει όλη την ερωτική σου ζωή. Δεν έχετε δει στις φυλακές τι κώδικας τιμής υπάρχει; Οι φυλακισμένοι δεν ανέχονται τους παιδεραστές, τους τιμωρούν οι ίδιοι μέσα στη φυλακή, μιλάμε για το πιο αποτρόπαιο έγκλημα, γιατί το μικρό παιδί δεν μπορεί να επιτεθεί, να αμυνθεί, είναι ανυπεράσπιστο. Πώς να αντισταθεί, δεν γνωρίζει. Αυτά τα τραύματα κλείνουν ποτέ; Δεν υπάρχει καμία λογική στη βία, μόνο νοσηρότητα, αρρώστια, διαστροφή, πόνος, σαδισμός, συναισθηματική αναπηρία.