Η Ευγενία Τσαούση παραχώρησε συνέντευξη στο Λοιπόν και στη Μαρία Σοφιανού και μίλησε για την κατάθλιψη που είχε περάσει και τα συμπτώματα που την ταλαιπώρησαν.
Με την πανδημία έχουν αυξηθεί πολύ οι κρίσεις πανικού. Έχεις περάσει κάτι ανάλογo;
Στο παρελθόν έχω περάσει κατάθλιψη, οπότε έχω μάθει να τα διαχειρίζομαι όλα αυτά όπως κρίσεις πανικού κλπ. Είναι σαν να παθαίνεις σοκ. Δεν είναι διαχειρίσιμο, ειδικά την πρώτη φορά που το παθαίνεις. Νιώθεις ότι θα πεθάνεις, ότι θα σου συμβεί κάτι κακό και εκεί έρχεται ο μεγάλος πανικός και το χειροτερεύει.
Τι ήταν αυτό που σε οδήγησε στην κατάθλιψη;
Δεν γνώριζα ότι πολλές φορές κάποιο θέμα με τον θυρεοειδή, μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, καθώς είναι αδένας που επηρεάζει την ψυχολογία μας. Έβλεπα και καταλάβαινα ότι δεν είμαι στα καλύτερά μου. Δεν ένιωθα καλά με τον εαυτό μου και κλεινόμουν πολύ στη μοναξιά μου, δεν μπορούσα να κοιμηθώ ή να φάω. Σε χτυπάει σε πράγματα τα οποία αρχίζει ο οργανισμός και δεν αντέχει από ένα σημείο και μετά.
Απευθύνθηκες σε ειδικό;
Φυσικά. Το να ζητάς βοήθεια μόνο κακό δεν είναι, ούτε ντροπή. Ένας ειδικός μπορεί να σε σώσει, γιατί η κατάθλιψη δεν ξέρεις πώς θα εξελιχτεί. Όλο αυτό σε κάνει δυσλειτουργικό απέναντι στη δουλειά σου, αλλά και στην υπόλοιπη ζωή σου, σε όλα. Πρέπει λοιπόν για να ανταπεξέλθεις, να ζητήσεις την βοήθεια ενός ειδικού.
Το έχεις ξεπεράσει: Είσαι καλά πια;
Ναι, το έχω ξεπεράσει, έχει μάθει και το διαχειρίζομαι. Αν καταλάβω το οτιδήποτε, επιστρέφω στον άνθρωπο που μου κάνει ψυχανάλυση και με βοηθάει. Γι’ αυτό ξαναλέω πως όποιος υποψιάζεται το οτιδήποτε, δεν νιώθει καλά, παθαίνει κρίσεις πανικού ή ό,τι άλλο, να ζητάει βοήθεια. Στην Ελλάδα θεωρείται ταμπού η ψυχανάλυση, αλλά δεν θα έπρεπε.