Zappit

Έλλη Τρίγγου: «Η πατριαρχία έχει διαπράξει αδιανόητα εγκλήματα κατά των γυναικών»

"Όσο δύσκολο είναι για εμάς να είμαστε γυναίκες και στους αιώνες των αιώνων υποτελείς, άλλο τόσο δύσκολο είναι να είσαι άντρας και να μην έχεις το δικαίωμα να είσαι ευάλωτος" σχολίασε η Έλλη Τρίγγου.

Η Έλλη Τρίγγου έδωσε συνέντευξη στο Madame Figaro και μίλησε για την πατριαρχία και αν θεωρεί πως πλέον έχει επέλθει η γυναικεία ενδυνάμωση.

Η Μάγισσα του ANT1 διαδραματίζεται στη Μάνη του 1817, όπου η πατριαρχία καλά κρατεί. Πόσες γενιές θα χρειαστούν έως την εξυγίανση;

Αν πάμε ακόμα πιο πίσω, στις αρχέτυπες δυνάμεις, την αρσενική και τη θηλυκή, είναι σαν κάποια στιγμή να έγινε ένα μπέρδεμα στην κατανομή των αρμοδιοτήτων και η αρσενική δύναμη να θεώρησε πως, για να μπορεί να αντεπεξέλθει, πρέπει να απαλλαγεί από κάθε θηλυκή ιδιότητα. Οπότε, ένας άντρας πρέπει να είναι σκληρός, κυρίαρχος, να φέρνει την τροφή, να δίνει ασφάλεια, άρα πρέπει να σκοτώσει μέσα του κάθε ευαισθησία και ευαλωτότητα προκειμένου να φέρει εις πέρας τον ρόλο του ως αρσενικό.

Και όλα όσα απαρνήθηκε φορτώθηκαν στις πλάτες της γυναίκας. Θα φοβάται, θα υπομένει, θα κάθεται ήσυχη και θα περιμένει τον ήρωά της. Τεράστια παρεξήγηση. Αυτό με την πάροδο των χρόνων έφερε πολέμους, ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη για εξουσία, μετά ήρθαν απολυταρχικά καθεστώτα, ο καπιταλισμός, το «πατρίς – θρησκεία – οικογένεια». Θεμελιώδη πράγματα που το ένα κουμπώνει πάνω στο άλλο και δημιουργείται ανισορροπία. Οι εποχές ευτυχώς αλλάζουν, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται πόσο λυτρωτικό είναι να νιώθουν συμφιλιωμένοι με όλα τους τα κομμάτια.

Όσο δύσκολο είναι για εμάς να είμαστε γυναίκες και στους αιώνες των αιώνων υποτελείς, άλλο τόσο δύσκολο είναι να είσαι άντρας και να μην έχεις το δικαίωμα να είσαι ευάλωτος. Η πατριαρχία έχει διαπράξει αδιανόητα εγκλήματα κατά των γυναικών και έχει κρατήσει τους άντρες μακριά από μια τεράστια και πολύ όμορφη περιοχή του εαυτού τους. Το αίμα των γυναικών που έχει χυθεί μοιάζει να πιάνει τόπο, βελτιώνεται η φύση των σχέσεων, οι άνθρωποι επικοινωνούν καλύτερα μεταξύ τους και με τα συναισθήματά τους, θεραπευόμαστε.

Τα social media ενισχύουν τη γυναικεία ενδυνάμωση;
Πρόκειται για μια κατασκευή, έναν παραμορφωτικό καθρέφτη του πώς θα θέλαμε να είναι ο εαυτός μας και ο κόσμος. Μαζί με μια ψευδαίσθηση ελέγχου σε μια κατάσταση που είναι απολύτως υποκινούμενη. Θέλει προσοχή και μέτρο, δεν μπορεί να εξαρτάται η ψυχική μας ισορροπία από τα social media. Όταν χρησιμοποιούνται για λόγους επαγγελματικούς, ενημερωτικούς ή ψυχαγωγικούς, έχει καλώς, αλλά πώς μπορεί να οριοθετηθεί ένα παιδί που ανακαλύπτει τον κόσμο μέσα από μια οθόνη;

Πηγή εικόνας NDP