H αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, εξοµολογήθηκε κατά την Παγκόσµια Ηµέρα Παχυσαρκίας ότι υπήρξε παχύσαρκη ως έφηβη. Αποκάλυψε στο «Secret» και τη Σάσα Σταμάτη ότι είχε φτάσει πάνω από 100 κιλά και ότι έκανε µεγάλο αγώνα προκειµένου να σταθεροποιήσει το βάρος της. Παράλληλα, µίλησε για το bullying που δέχτηκε λόγω των κιλών της.
Με αφορµή την Παγκόσµια Ηµέρα Παχυσαρκίας, κάνατε µια αποκάλυψη σχετικά µε το βάρος σας. Πόσα κιλά υπήρξατε;
Τα περισσότερα κιλά που έχω υπάρξει ήταν λίγο πάνω από 100, όταν ήµουν πολύ νεότερη, αλλά πάντα ήµουν παραπάνω κιλά. Υπήρξα υπέρβαρη και παχύσαρκη στη συνέχεια από την παιδική µου ηλικία.
∆εχτήκατε bullying γι’ αυτό;
Προφανώς, όπως κάθε άνθρωπος που έχει βιώσει κάτι ανάλογο. Υπάρχει στιγµατισµός των ανθρώπων που αντιµετωπίζουµε προβλήµατα µε το βάρος µας. Οταν ο άλλος βλέπει µόνο τα κιλά σου και όχι το ποιος είσαι, ουσιαστικά αισθάνεσαι ότι σε απορρίπτει ως άτοµο. ∆εν υπάρχεις εσύ, δεν έχεις όνοµα, υπάρχει µόνο η ετικέτα που σε συνοδεύει και συχνά αναφέρονται σε σένα στην παρέα ως «ο χοντρός», «η χοντρή».
Αυτό ανατροφοδοτεί την απόρριψη και από µας τους ίδιους που έχουµε παραπάνω κιλά, µε αποτέλεσµα να έχουµε πολύ χαµηλή αυτοεκτίµηση και να µην πιστεύουµε ότι αξίζει να προσπαθήσουµε να φροντίσουµε τον εαυτό µας. Αποθαρρύνεσαι, κάµπτεσαι, γίνεσαι αυτός που βλέπουν οι άλλοι και όχι αυτός που πραγµατικά είσαι.
Πώς πήρατε την απόφαση να χάσετε τα κιλά; Τι κάνατε γι’ αυτό;
Πήρα την απόφαση το 2009, όταν επιτέλους µπορούσα να αντέξω το κόστος τού να αναζητήσω τη βοήθεια διατροφολόγου – γι’ αυτό θεωρώ πολύ σηµαντικό ότι την παρέχουµε δωρεάν στα προγράµµατα που υλοποιούµε στο υπουργείο Υγείας. Με βοήθησε επειδή προσάρµοσε το διατροφικό πρόγραµµα στις δικές µου προτιµήσεις, ώστε να µην αισθανθώ ότι στερούµαι κάποια φαγητά που µου άρεσαν.
Ετσι κατάφερα να αυτορρυθµίζοµαι µέσα στα χρόνια και να µην ξαναπάρω το βάρος. Φαίνεται απλό, αλλά δεν είναι καθόλου. Η µάχη µε την παχυσαρκία για όλους εµάς είναι διαρκής και µόνιµη, αλλά δεν έχει πάντα την ίδια ένταση που έχει στην αρχή. Με τον καιρό µαθαίνεις να ζεις διαφορετικά. Οι νέες συνήθειες γίνονται µόνιµες και δεν βιώνεις τις δυσκολίες που είχες στην αρχή.