Οικολογικά Ημερολόγια: «Όλα είναι δρόμος»

Διαβάστε την περίληψη του επεισοδίου

Με το ντοκιμαντέρ «Όλα Είναι Δρόμος» σκηνοθέτης της ταινίας «Ιστορία 52» που προκάλεσε αίσθηση στα διεθνή φεστιβάλ εξερευνα το εκτενέστερο δίκτυο μονοπατιών στις Κυκλάδες, αυτό της Τήνου.

Διαβάστε την περίληψη του επεισοδίου:

«Όποιος δεν έχει μυαλό έχει πόδια; Μάλλον το αντίθετο! O Κάρολος Μέρλιν, Έλληνας με ρίζες κάπου στα βουνά της Αυστρίας, οργώνει τα μονοπάτια της Τήνου, αναζητώντας μια μισοσβησμένη διαδρομή που κάποτε χαρτογράφησε ο ίδιος.

To μυστηριώδες αυτό νησί, γεμάτο περιστεριώνες και θρησκευτικά θαύματα, διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο μονοπατιών σε ολόκληρες τις Κυκλάδες, όχι όμως αρκετό κόσμο για να τα περπατήσει.

Σε μια γειτονική διαδρομή ένα γκρουπ ενήλικων εθελοντών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιδίδεται σε ενθουσιώδη συντήρηση ενός ανεμοδαρμένου μονοπατιού ελπίζοντας σε περισσότερες πατημασιές.

Η Ιωάννα Παπασταθοπούλου, συντονίστρια της ομάδας και ειδική σε θέματα πολιτιστικής διαχείρισης, μας μιλάει για το κλιμακούμενο τοπίο του νησιού και το σχεδόν μάταιο αγώνα για τη διατήρηση του τοπικού χαρακτήρα.

Πλάι της ο νεοφερμένος γεωπόνος του νησιού Γιάννης Ασπρόμουγκος κάνει τα αδύνατα δυνατά για να πείσει τους υπέργηρους καλλιεργητές να μη μαγαρίσουν την αγροτική τους παράδοση.

Εξάλλου, αν δεν ήταν τα μονοπάτια τους δεν θα μπορούσες να διασχίσεις ολόκληρο το νησί χωρίς να πέσεις ποτέ σε άσφαλτο. Φτάνει να σε κρατάνε τα πόδια σου βέβαια, γιατί στην Τήνο όλα είναι δρόμος.»