Οι Φιλοξενούμενοι μας ταξιδεύουν στον Λίβανο
Διαβάστε τι θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο
Αυτό που ενώνει την Αριάδνη με τον Σάχερ είναι η αντοχή τους στον ήλιο, το κυνήγι της γνώσης και η νοσταλγία τους για μια πατρίδα όπου θα αισθάνονται πως όλα όσα πιστέυουν για τη ζωή μπορούν να είναι αληθινά. Από τις λαϊκές αγορές της Βυρηττού μέχρι την θάλασσα στο Φάληρο, η Μύρνα Τσάπα ακολουθεί τις διαδρομές τους μέσα και έξω από τους ιδιωτικούς τους χώρους. Αυτό που ανακαλύπτει είναι πως η δύναμη τους πηγάζει από την αυτογνωσία που έχουν αποκτήσει, ξένοι σε ξένοι χώρα, αλλά σίγουροι για όλα όσα είναι η ταυτότητα τους.
«Η Βυρηττός είναι η πατρίδα μου, αλλά δεν πιστεύω πως θα μείνω εδώ για πάντα. Θα έφευγα μόνο αν αυτός που αγαπούσα θα δεχόταν να ζήσει μαζί μου στην Ελλάδα» λέει η Αριάδνη.
Η Αριάν γεννήθηκε στην Βυρηττό από Ελληνες γονείς που ήρθαν από την Μικρά Ασία και μεγάλωσε στην ακμάζουσα τότε ελληνική κοινότητα της πόλης. Επέστρεψε στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του πολέμου αλλά η μοίρα την ξαναέφερε στο μοναδικό μέρος στον κόσμο που, όπως ομολογεί η ίδια, το μέλλον είναι τόσο απρόβλεπτο όσο και αβέβαιο. Στα 52 της χρόνια σήμερα δουλεύει στα γραφεία της ελληνικής κοινότητς (Club Hellenique de Beyruth) βοηθώντας στην διατήρηση της ελληνικής κουλτούρας αλλά και την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.
«Οταν καποιος φεύγει από μια χώρα στην οποία δεν του έχει απομείνει τίποτα δεν έχει τίποτα να χάσει. Και μόνο το 10 τοις εκατό της πιθανότητας του να φτάσει σώος και ασφαλής σε μια χώρα του αρκεί. Αυτό που δεν θέλει κανείς να απαντήσει είναι το γιατί αυτός φτάνει σε αυτό το σημείο. Υπάρχουν όμως άνθρωποι που θέλουν να δουν το δάσος. Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να απαντήσουν. Και υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε αυτόν που δεν θέλει να απαντήσει και θέλει μόνο κάποιον να φταίει» λέει ο Σάχερ.
Ο Σάχερ πιστεύει πως ο κόσμος φαίνεται μικρός όταν κοιτάς την θάλασσα. Γεννήθηκε το 1983 στην Ελλάδα από Λιβανέζους γονείς και η ταυτότητα του είναι ελληνική. Ηθελε να σπουδάσει οδοντιατρική αλλά το κλειστό επάγγελμα δεν άνοιξε εύκολα για έναν «αλλοδαπό» και έτσι σπούδασε ιατρική. Μιλάει άπταιστα τρεις γλώσσες (ελληνικά, αραβικά, αγγλικά), θυμώνει που στην Παλαιστίνη τον λένε Ελληνα και στην Ελλάδα ξένο και πιστεύει πως ο μόνος τρόπος για ανήκεις κάπου είναι να διαθέτεις το όπλο της γνώσης.
Απόψε στις 21:00 στην ΕΤ1.