Τουλάχιστον 70 προγράμματα, στην πλειοψηφία τους σαπουνόπερες, πέρασαν τα τούρκικα σύνορα και κατέκλυσαν τις αγορές με βασικούς αποδέκτες χώρες των Βαλκανίων αλλά και της αραβικής χερσονήσου.
Γνωστές σειρές και στην χώρα μας, όπως το “Αγιάζι του έρωτα”, το “Κισμέτ” “Τα ασημένια φεγγάρια” και φυσικά οι “Χίλιες και μία νύχτες” προβλήθηκαν σε περισσότερες από είκοσι χώρες προκαλώντας σε ορισμένες περιπτώσεις συμπτώματα …μαζικής υστερίας.
«Οι Χίλιες και μία νύχτες άνοιξαν μία αγορά που πάσχιζε να βρει οδό διαφυγής» δήλωσε πριν από λίγο καιρό ο Φιράτ Γκουλέν, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου μίας από τις δεκάδες εταιρείες παραγωγής τηλεοπτικών εκπομπών. Και τι κατάφερε ο Ονούρ με την Σεχραζάτ;
«Μέχρι τότε χρεώναμε γύρω στα πενήντα δολάρια το επεισόδιο, μετά την επιτυχία του συγκεκριμένου σήριαλ η ταρίφα ανέβηκε και έφτασε μέχρι και τις είκοσι χιλιάδες». Από τις πρώτες χώρες που είχαν… οσμιστεί την δυναμική των τούρκικων σειρών και είχαν …ψωνίσει σε τιμές κάτω από το κόστος ήταν το Καζακστάν και το Αζερμπαϊτζάν με την Βουλγαρία να ακολουθεί κατά πόδας. Πάντως οι χώρες της Μέσης Ανατολής, συνεχίζουν να αποτελούν τον βασικό …αιμοδότη της τουρκικής βιομηχανίας παραγωγής τηλεοπτικών σειρών , αφού στην περιοχή αυτή, ανάμεσα σ' όλες τις ξένες εκπομπές, το μερίδιο των τούρκικων σειρών ξεπερνάει το 60%.
Πηγή: TVzapping