Εν μέσω θέρους και υψηλών θερμοκρασιών, αγαπητοί φίλοι, έρχομαι σήμερα να σας φέρω για το θέατρο πρόταση ζηλευτή εδώ μέσα από το Σεργιάνι του zappIT. Ο λόγος για το δροσερά κωμικό «Αταίριαστο ζευγάρι» του Νιλ Σάιμον που με μεράκι στήνει επί σκηνής ο Λευτέρης Πλασκοβίτης ώστε να περιοδεύσει ανά την Ελλάδα για το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης.
Ως προς την ιστορία, δύο φίλες χωρίζουν από τους άντρες τους και αποφασίζουν να συγκατοικήσουν στο μεγάλο σπίτι της μιας. Από τις πρώτες κιόλας στιγμές, όμως, αρχίζουν τα προβλήματα και η φιλία τους δοκιμάζεται μιας και διαπιστώνουν πολύ γρήγορα ότι η αφόρητη τσαπατσουλιά και η ακαταστασία της μιας δεν μπορεί να συνυπάρξει με την νοσηρή και ψυχαναγκαστική νοικοκυροσύνη της άλλης. Ένα έργο που ρίχνει μια τρυφερή και συνάμα κωμική ματιά στην φιλία, στον έρωτα, στις σχέσεις μέσα στον γάμο αλλά και μετά από αυτόν.
Το αταίριαστο, μα σε σημεία και τόσο ταιριαστό ερμηνευτικά, ζευγάρι υποδύονται η Θεοδώρα Σιάρκου και η Μαριάνθη Σοντάκη. Έχοντας αμφότερες πλήθος γοητευτικών χρωμάτων στην ερμηνευτική τους παλέτα και καλλιτεχνικές ποιότητες, που αναβλύζουν με ευκολία κατά τη ροή της ιστορίας, θαρρείς πως είναι οι ταιριαστές – αταίριαστες ηρωίδες που καλούνται να «ντυθούν» στο εν λόγω εγχείρημα. Η Θεοδώρα Σιάρκου βουτά με όρεξη εκ νέου στην κωμωδία, σε συνέχεια του βρετανικού Πάρτι, αποδεικνύοντας πως την αγαπά – όσο και η κωμωδία εκείνη – και αρπάζοντας την ευκαιρία να εκφράσει με πυγμή μα και μέτρο την σαρωτική της πλευράς στη σκηνή. Η Μαριάνθη Σοντάκη, ωστόσο, αν εξαιρέσω την μονότονη υπερβολή με την οποία έχει χτίσει την ηρωίδα της και την οποία δε ακολουθεί με εντιμότητα μέχρι τέλους, θα ομολογήσω πως με εξέπληξε ευχάριστα τόσο ως προς τις δικές της γλυκές στιγμές όσο και προς το σωστό μοίρασμα με την παρτενέρ της. Χημεία, κατ’ εμέ, έξοχη σε χαλεπούς ομολογουμένως καιρούς για μοίρασμα στους συμπαίκτες.
Στη σκηνή πλάι στις δύο κυρίες συναντάμε τις καλές φίλες των ηρωίδων τους, τις οποίες και ερμηνεύουν η Βέρα Μακρομαρίδου, η Ισιδώρα Δωροπούλου, η Δανάη Σταματοπούλου και η Νίνα Φώσκολου. Με μπροστάρισσα στην άνεση και το μπρίο – και στην κωμική, παρακαλώ, πλευρά της – την πρώτη, οι τέσσερις γυναίκες ηθοποιοί κατορθώνουν να κερδίσουν επανειλημμένα το βλέμμα του θεατή με την συνέπεια και τον καλοκουρδισμένο σκηνικό τους ρυθμό . Παράλληλα, ωσάν εκρηκτικοί Ισπανοί, εισβάλλουν στο διαμέρισμα του πρωταγωνιστικού διδύμου ο Αλέξανδρος Παπατριανταφύλλου και ο Κωνσταντίνος Χειλάς με εμφανή, όμως, ερμηνευτική διαφορά ανάμεσα τους μιας και το ταλέντο και η ενέργεια του πρώτου κάνει ακόμα πιο αισθητή την σκηνική αγουράδα του δεύτερου.
Αξίζει να σημειωθεί πως το Αταίριαστο Ζευγάρι ανέβηκε για πρώτη φορά στο Μπρόντγουεϊ το 1965 με άντρες ηθοποιούς και το 1985 ο Σάιμον ξαναδούλεψε το κείμενο και το παρουσίασε στη «θηλυκή» εκδοχή του πάλι στο Μπρόντγουεϊ. Μεγάλη επίσης επιτυχία έγινε και ως κινηματογραφική ταινία, με πρωταγωνιστές τους Τζακ Λέμον και Γουόλτερ Ματάου.
Ο Λευτέρης Πλασκοβίτης επιλέγει εδώ να ακολουθήσει μια καθαρή σκηνοθετική γραμμή, δίχως φλυαρίες και πειραματισμούς, δίνοντας έμφαση στους έξυπνους διαλόγους και την διαχρονικότητα της ιστορίας. Βασισμένος στην καίρια μετάφραση της Δανάης Σταματοπούλου, ο έμπειρος σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης δείχνει να εμπιστεύεται την ερμηνευτική του ομάδα, στην οποία επενδύει ορθά προκειμένου να διατηρηθεί ο ρυθμός και να απλωθούν όμορφα όλες οι σχέσεις που αναπτύσσονται καθ’ όλη την διάρκεια της ιστορίας.
Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Αντώνης Χαλκιάς, ενώ την κίνηση η Αρετή Μώκαλη. Μια παράσταση που, αν και δεν θα κατηφορίσει εκ νέου στα Αττικά εδάφη, θα προτείνω με θέρμη να παρακολουθήσετε στους τελευταίους σταθμούς της καλοκαιρινής της περιοδείας στη Βόρεια Ελλάδα προκειμένου να προσφέρετε ένα απολαυστικό δίωρο, με γέλιο και ανεμελιά, στην βραδινή σας έξοδο.