Όλγα Κεφαλογιάννη: «Είναι πολύ δύσκολο για μια γυναίκα να μοιραστεί την κακοποίησή της»
«Η κάθε μια από εμάς αξίζει να έχει ελευθερία, να μπορεί να κάνει τις δικές της επιλογές, δεν επιτρέπεται σήμερα μια γυναίκα να γίνεται θύμα των επίλογων της», λέει η Όλγα Κεφαλογιάννη.
Στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» και τον Άρη Καβατζίκη μίλησε η Όλγα Κεφαλογιάννη, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
«Η βία εναντίον των γυναικών δυστυχώς υπάρχει κάθε μέρα, γυναίκες τη βιώνουν στην καθημερινότητά τους, πρέπει να είμαστε ακόμη πιο ευαισθητοποιημένοι. Από τις έρευνες καταγράφεται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο φόβος, υπάρχει αίσθηση ατιμωρησίας του δράστη και αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά για τις γυναίκες», είπε αρχικά η Όλγα Κεφαλογιάννη.
Η Όλγα Κεφαλογιάννη είπε στη συνέχεια: «Υπάρχει αίσθηση ανοχής στην κοινωνία, δυστυχώς πολλές φορές η κοινωνία ανταποκρίνεται και δείχνει ενσυναίσθηση μόνο όταν έχουμε τραγικές καταλήξεις. Η πανδημία επέτεινε τα θέματα της βίας, όπως επίσης να μην ξεχνάμε ότι συνήθως, ο κακοποιητής έχει ήδη υπάρξει κι ο ίδιος θύμα κακοποίησης».
Για την κακοποίηση και την απόκρυψη των γεγονότων, η Όλγα Κεφαλογιάννη υπογράμμισε: «Είναι πολύ δύσκολο για μια γυναίκα να μοιραστεί την κακοποίησή της ακόμη και με την καλύτερη της φίλη, την αδελφή της ή τη μητέρα της. Η κάθε μια από εμάς αξίζει να έχει ελευθερία, να μπορεί να κάνει τις δικές της επιλογές, δεν επιτρέπεται σήμερα μια γυναίκα να γίνεται θύμα των επίλογων της».
Η Όλγα Κεφαλογιάννη ανέφερε επίσης: «Το βασικό ζήτημα για τις σύγχρονες μητέρες είναι να μην κάνουμε αναπαραγωγή των στερεοτύπων του παρελθόντος, για να μην υπάρξει η διαιώνισή τους. Έχοντας αγόρι και κορίτσι, είναι σημαντικό να μάθουν τον αλληλοσεβασμό, την αλληλοκατανόηση, η ελευθερία επίλογων είναι δομική για την προσωπικότητα.
Υπάρχουν στο μυαλό μου καταγεγραμμένες μειωτικές συμπεριφορές, το σημαντικό όμως είναι να προχωράς μπροστά, να μην αφήνεις να σε επηρεάσουν. Πράγματι, δεν θα έπρεπε κανείς να τολμάει να μιλήσει σε μια γυναίκα συνάδελφο με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι απευθύνεται σε έναν άντρα. Συμβαίνει ακόμη και σήμερα δημόσια να μιλάνε διαφορετικά σε μια γυναίκα και αυτό ακριβώς έχει να κάνει με την ανοχή της κοινωνίας».
Πηγή φωτό: NDP