Οδηγός καλής ζωής: Όσα θα δούμε αυτό το Σαββατοκύριακο
Σάββατο 16 και Κυριακή 17 Νοεμβρίου, στις 09:00 στον Alpha.
Οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία είναι απαραίτητα για τον οργανισμό, ωστόσο πολλοί από εμάς έχουν έλλειψη σε κάποια από αυτά. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες καλύπτουν τις ανάγκες τους με συμπληρώματα διατροφής, ενώ τα πρωτεία κατέχουν οι γυναίκες.
Η εκπομπή «Οδηγός Καλής Ζωής» με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη, το Σάββατο 16 Νοεμβρίου, στις 09:00 διερευνά εάν τελικά οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καλής υγείας. Επίσης, εξετάζει τη συμβολή της διατροφής αλλά και των συμπληρωμάτων διατροφής στην αναπλήρωση των καθημερινών αναγκών μας, καθώς και τους πιθανούς κινδύνους που κρύβει η υπερκατανάλωση βιταμινών. Στο στούντιο φιλοξενείται η δημοσιογράφος Μαρία Αντωνά, η οποία μιλά για τις δικές της ανάγκες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, τη σχέση της με τα συμπληρώματα διατροφής, ενώ περιγράφει πώς αναπληρώνει την έλλειψη σιδήρου και βιταμίνης D.
«Βλέποντας κάποια συμπτώματα στον οργανισμό μου όπως κόπωση, κούραση, άγχος, συμβουλεύτηκα γιατρό, έψαξα πολύ στο ιντερνέτ και πήρα τα συμπληρώματα διατροφής που μου ταιριάζουν» εξηγεί η Μαρία Αντωνά. «Είμαι υποτασική, επομένως η καθημερινή μου διατροφή δεν αρκεί για το σίδηρό μου. Μόλις νιώσω κόπωση παίρνω τις πολυβιταμίνες μου, βιταμίνη D και βιταμίνες με σίδηρο. Έχω κάνει εξειδικευμένες εξετάσεις αίματος και είδα πως έχω έλλειψη» αναφέρει. Και υπογραμμίζει: «Πρέπει να συμβουλευτείς γιατρό ώστε να ξέρεις για πόσο καιρό μπορείς να παίρνεις αυτά τα συμπληρώματα. Τα συμπληρώματα διατροφής πιστεύω πως βοηθούν. Εγώ κάνω μια ισορροπημένη διατροφή με συμπληρώματα. Όταν νιώθω κόπωση και παίρνω συμπλήρωμα σιδήρου νιώθω απευθείας καλύτερα. Δε ξέρω αν είναι ψυχολογικό ή αν πράγματι συμβαίνει», υποστηρίζει, για να καταλήξει: «Ποτέ δεν πήρα μεγαλύτερη δόση από το πρέπον μιας βιταμίνης γιατί φοβάμαι. Έχω δει όμως φίλη μου να βάζει 2 βιταμίνες μαζί σε ένα ποτήρι αντί για μια».
Στην ενότητα της ψυχολογίας η παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου δίνει πρακτικές συμβουλές οι οποίες θα βοηθήσουν τους γονείς να εξηγήσουν στο παιδί το διαζύγιο. Στην ενότητα της διατροφής μαθαίνουμε πώς θα κάνουμε υγιεινό το σωτάρισμα, αλλά και πώς και πόσο το στρες επηρεάζει την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Με το πιο επείγον περιστατικό που μπορεί να συμβεί στα καλά καθούμενα, την ανακοπή καρδιάς, ασχολείται η εκπομπή «Οδηγός Καλής Ζωής», την Κυριακή 17 Νοεμβρίου, στις 09:00. Ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης φιλοξενεί στο στούντιο έναν άνδρα ο οποίος έπαθε ανακοπή ενώ έτρεχε σε μαραθώνιο, ωστόσο στάθηκε τυχερός καθώς βρέθηκαν άνθρωποι που του παρείχαν έγκαιρα τις πρώτες βοήθειες.
Τη σημασία να γνωρίζουμε όλοι ανεξαιρέτως να δίνουμε «το φιλί της ζωής» αλλά και να χρησιμοποιούμε φορητό απινιδωτή επισημαίνουν οι καρδιολόγοι. Επίσης, εξηγούν γιατί η ανακοπή καρδιάς δεν προειδοποιεί πάντα και μιλούν για τις αιτίες αλλά και τις εξετάσεις που πρέπει να κάνουμε για να δούμε σε ποια κατάσταση είναι η καρδιά μας.
Στην εκπομπή παρακολουθούμε τρία ακόμη ενδιαφέροντα θέματα: τις αιτίες της έλλειψης συγκέντρωσης και προσοχής, όλα όσα θα μας βοηθήσουν να κόψουμε το κάπνισμα και τα θετικά που έχει στην υγεία και την ψυχολογία των παιδιών το να παίζουν στην ύπαιθρο.