Ο «Ριχάρδος ΙΙΙ» ολοκληρώνει στο θέατρο Olvio το ταξίδι του

Ριχάρδος

"Ξέρεις κανένα που μπορεί με χρυσάφι να δελεαστεί ώστε να κάνει ένα φόνο στα κρυφά;"

Το έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, «Ριχάρδος ΙΙΙ» παρουσιάζει η Attact στο θέατρο Olvio για λίγες ακόμα παραστάσεις. Το σπουδαίου έργο του Άγγλου θεατρικού συγγραφέα παρουσιάζεται σε καινούρια μετάφραση της Κατερίνας Σχινά και είναι μια σύνθεση σαγήνης, ευφυίας, πανουργίας, γοητείας και δόλου.

Ο «Ριχάρδος ΙΙΙ» αποτελεί το μοναδικό έργο του Σαίξπηρ που, ενώ δεν έχει σκηνές θεάτρου μέσα στο θέατρο, δίνει την εντύπωση ότι οι ζωές των ηρώων του είναι εμβαπτισμένες σ’ αυτό ή εμποτισμένες απ’ αυτό.

«Πρέπει να παντρευτώ την κόρη του αδελφού μου / αλλιώς η βασιλεία μου θα στέκει σε πόδια από γυαλί. / Πρώτα τους αδελφούς της να σκοτώσω / κι ύστερα να την παντρευτώ. /Αμφίβολο αν θα κερδίσω! /Καθώς όμως βουλιάζω μες στο αίμα /το ένα έγκλημα οδηγεί στο άλλο./ Δεν κατοικεί σ’ αυτά τα μάτια / ο οίκτος που τα κάνει να δακρύζουν.»

Ο «Ριχάρδος ΙΙΙ» είναι ο θρίαμβος του μεγάλου δραματουργού που μετουσιώνει σε ήρωα τραγωδίας έναν εξουσιομανή εγκληματία. Στην παράσταση που σκηνοθετεί ο Γιάννης Κουρκουμέλης παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τον βαθύτατα μοναχικό βίο κάποιου που φυσιολογικά θα ευχόμασταν την καταστροφή του.

Τερατώδης και συνάμα πολύ ανθρώπινος, ο Ριχάρδος ΙΙΙ’, μας αποκαλύπτει την κενότητα της εξουσίας, ενώ εγκλωβίζεται τελικά και ο ίδιος στη μάταιη επιδίωξή της. Μια λιτή παράσταση φόρμας, χωρίς περιττές δεξιοτεχνίες, ουσιαστική, αστόλιστη και βαθιά πολιτική. Για πολίτες, σκεπτόμενους και ανοιχτούς ανθρώπους.

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και ολοκληρώνει το ταξίδι του, για την φετινή σεζόν, την επόμενη Δευτέρα 20 Μάϊου στις 19.30 στο θέατρο Olvio.

Ηθοποιοί: Ανδρέας Αντωνιάδης, Γιάννη Κουρκουμέλης, Ξανθή Κρανίδη, Δέσποινα Σαραφείδου, Νεκτάριος Σμυρνάκης, Αναστασία Σοφιανίδου, Θωμαϊς Τριανταφυλλίδου, Στέβη Φόρτωμα

Στο βιντεοσκοπημένο ρόλο του Γραμματέα ο Άγγελος Παπαδημητρίου

Μετάφραση: Κατερίνα Σχινά

Δραματουργική επεξεργασία: Ναταλί Μηνιώτη, Γιάννη Κουρκουμέλης

Σκηνοθεσία: Γιάννη Κουρκουμέλης

Εικαστική επιμέλεια: Άγγελος Παπαδημητρίου

Δραματολόγος: Ναταλί Μηνιώτη

Κοστούμια: Μαρία Καραθάνου

Κίνηση: Δημήτρης Ράπτης

Μουσική: Χρήστος Σαββάκης

Φωτισμοί: Θωμαϊς Τριανταφυλλίδου

Τραγούδι: Άγγελος Παπαδημητρίου

Βοηθός σκηνοθέτη: Θωμαϊς Τριανταφυλλίδου

Μίξη, Mastering: Άκης Χαρετίδης

Σχεδιασμός αφίσας: Χριστίνα Κωνσταντινίδου

Σχεδιασμός Προγράμματος: Βάσω Αβραμοπούλου

Ύλη προγράμματος: Κατερίνα Σχινά

Ηχοληψία: Studio Νίκος Πλατύραχος

Βίντεο: Orki – Στέφανος Κοσμίδης

Τελευταίες παραστάσεις στο θέατρο Olvio:

Δευτέρα 13, Τρίτη 14 και Τετάρτη 15 Μάϊου στις 21.00

Σάββατο 18 Μάϊου στις 23.00 και Δευτέρα 20 Μάϊου στις 19.30