Απόψε στις 24:00 ο Νίκος Μάνεσης Ο Νίκος Μάνεσης σαλπάρει με 7 μποφόρ για τη Σαμοθράκη από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με το μόνο μέσο που ενώνει το νησί με τον υπόλοιπο κόσμο. Σκοπός η επαφή με τον ετερόκλητο πληθυσμό του νησιού, Αθηναίους και Θεσσαλονικείς, νεοχίπις, διανοούμενους και επιστήμονες, οικογενειάρχες από κάθε σημείο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης που ήρθαν στο νησί ως τουρίστες και έμειναν για πάντα εκεί. «Όταν βρίσκεσαι στη Σαμοθράκη», λένε οι ντόπιοι, «δεν υπάρχει πια έξω κόσμος». Η Σαμοθράκη ή θα σε μαγέψει με την πρώτη ματιά ή θα σε τρέψει σε φυγή.
Διαβάστε τι μας είπε για την κακοκαιρία που τους χτύπησε, για τις ομορφιές του τόμου και των ανθρώπων του και δείτε φωτογραφίες:
«Στη Σαμοθράκη μέσα σε δυόμιση ημέρες είδαμε όλες τις εποχές του χρόνου. Ξεκινήσαμε με 8 μποφόρ, με μεγάλη θαλασσοταραχή και δυσκολία προσέγγισης του πλοίου. Το πρώτο 24ωρο πέσαμε σε σφοδρές χιονοπτώσεις στη Χώρα, εκεί δεσπόζει το βουνό Σάος, την επόμενη ημέρα ο καιρός ήταν φθινοπωρινός με βροχή και την τρίτη ημέρα ο καιρός ήταν καλοκαιρινός, είχε ζέστη και βγήκαμε στη θάλασσα.
Η Σαμοθράκη είναι ένα μαγικό νησί όπου, όπως λένε και οι κάτοικοι το ερωτεύεσαι ή το μισείς. Η φύση στο νησί είναι καταπληκτική. Το νησί γεννά μυστικισμό. Σου επιβάλλεται και σε υποβάλλει. Αυτό σε άλλους αρέσει και σε άλλους δεν αρέσει. Το να σου επιβάλλεται η φύση είναι πολύ ελκυστικό για κάποιους ενώ κάποιους άλλους τους απωθεί γιατί όταν η φύση επιβάλλεται πάνω σου χάνεις τον έλεγχο. Η Σαμοθράκη είναι ένα νησί που διατηρεί την παρθενικότητά του καθώς δεν έχουν γίνει πολλές παρεμβάσεις στο περιβάλλον. »
ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ
«Στη Σαμοθράκη, προς μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώσαμε ότι μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού είναι νέοι άνθρωποι, κατά βάση επιστήμονες, οι οποίοι τα παράτησαν όλα και εγκαταστάθηκαν εκεί. Κάποιοι από αυτούς βαρέθηκαν τον «πολιτισμό» και αποφάσισαν να «απομονωθούν» εκεί πριν ξεσπάσει η κρίση.
Κάποιοι άλλοι, εν μέσω κρίσης, άφησαν τα μεγάλα αστικά κέντρα για να ζήσουν και να εργαστούν στο νησί. Βρήκαν διέξοδο εκεί. Δηλαδή, αρκετοί νέοι από μεγάλες πόλεις που αντιμετώπιζαν πολλά προβλήματα λόγω κρίσης αποφάσισαν να εγκατασταθούν στο νησί επειδή είτε το είχαν επισκεφθεί ως παραθεριστές και τους άρεσε είτε επειδή είχαν ακούσει γι’ αυτό. Και ξέρεις τι μας είπαν; Μας είπαν ότι από το να φεύγει ο Έλληνας μετανάστης στη Γερμανία καλύτερα να κάνει εσωτερική μετανάστευση, σε μέρη όπου πραγματικά μπορεί κανείς να επιβιώσει.
Στη Σαμοθράκη, λοιπόν, συναντήσαμε έναν ιστορικό ο οποίος τώρα είναι κτηνοτρόφος, ζευγάρια επιστημόνων οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε άλλον χώρο από αυτό τον σπουδών τους, μια οικονομολόγο η οποία δούλευε σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τώρα ζει εκεί. Συναντήσαμε επίσης μια ηθοποιό η οποία έχει αφήσει το θέατρο και την τηλεόραση και τώρα έχει κατάστημα με ρούχα. Όπως μας είπε δεν υπήρχε δουλειά στον καλλιτεχνικό χώρο. Σίριαλ δεν γυρίζονται πια πολλά, ενώ οι αμοιβές στο θέατρο είναι πολύ μικρές. Στη Σαμοθράκη συναντήσαμε κι έναν γλύπτη, ο οποίος ασχολείται με αγροτικές εργασίες. Αυτός ο καλλιτέχνης είναι μακρινός συγγενής του Κόντογλου, ενώ μαθήτευσε για ένα διάστημα κοντά στον Τσαρούχη. Για να τιμήσει τον δάσκαλό του έχει φτιάξει και μια προτομή στα βράχια του κτήματός του. »
ΖΟΥΡΑΦΑ (ΛΑΔΟΞΕΡΑ)
«Πολύ κοντά στη Σαμοθράκη είναι η μικρότερη βραχονησίδα της Ελλάδας, το ανατολικότερο κομμάτι της Ευρώπης. Εκεί, το ελληνικό κράτος έχει στήσει ένα φάρο και είναι η περιοχή στην οποία εκτυλίσσονται τα περισσότερα από τα επεισόδια με τους Τούρκους, τα τελευταία χρόνια. Σίγουρα οι τηλεθεατές έχουν παρακολουθήσει τις εικόνες με σκάφη του Ελληνικού Λιμενικού και μεγάλα Τουρκικά σκάφη. Έλληνες και Τούρκοι ψαράδες πάνε για ψάρεμα και δημιουργούνται εντάσεις, είναι, δηλαδή, «η μάχη των ψαράδων».
Οι παραβιάσεις των Τούρκων είναι συνεχείς και οι αντιδράσεις του Ελληνικού Λιμενικού άμεσες. Πήγαμε, λοιπόν, σε αυτή τη βραχονησίδα, η οποία λέγεται Ζουράφα, οι κάτοικοι της αποκαλούν Λαδόξερα. Να σου πω ότι αντιμετωπίσαμε δυσκολίες για να φτάσουμε εκεί γιατί στην αρχή το Λιμενικό, ενώ ήμασταν μεσοπέλαγα, μας απαγόρευσε την προσέγγιση. Όταν ρωτήσαμε γιατί απαγορεύεται να επισκεφτούμε ένα ελληνικό νησί υπήρξε αλλαγή στη στάση του και τελικά μας επέτρεψε, συνοδεία ακταιωρού, να επισκεφτούμε τη βραχονησίδα. »