Το Σάββατο του Λαζάρου 27 Απριλίου 2024, στις 21:00, η μουσική εκπομπή «Νύχτα στάσου» παρουσιάζει ένα αφιέρωμα σ’ έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους συνθέτες του ελληνικού τραγουδιού, τον Μάριο Τόκα, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή πριν από δεκαέξι χρόνια, στις 27 Απριλίου 2008.
Η Μελίνα Ασλανίδου και ο Χρήστος Νικολόπουλος υποδέχονται τον Κώστα Τριανταφυλλίδη, τη Σοφία Παπάζογλου και τον Άγγελο Ανδριανό για να ερμηνεύσουν διαχρονικές λαϊκές επιτυχίες του δημιουργού, όπως τα τραγούδια «Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη», «Το σημάδι», «Επιστροφές καταστροφές», «Τα Λαδάδικα», «Σαν τρελό φορτηγό», «Ψηλά τα χέρια», «Μια στάση εδώ».
Η Λίνα Νικολακοπούλου συνομιλεί με την αγαπημένη σύντροφο του μουσικοσυνθέτη Αμαλία Τόκα και τον ομότιμο καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας Ανδρέα Βοσκό, σκιαγραφώντας έναν απλό, σεμνό και γλυκό άνθρωπο, έναν ανήσυχο δημιουργό, έναν ακάματο αγωνιστή για τη σωτηρία και τη δικαίωση της Κύπρου, στην οποία και αφιέρωσε σημαντικό κομμάτι του μουσικού του έργου.
Ο Κώστας Μπαλαχούτης, ιστορικός ερευνητής της εκπομπής, φωτίζει με τα στοιχεία που παραθέτει τα τραγούδια της βραδιάς, που είναι αφιερωμένη σ’ έναν παρόντα δημιουργό, καθώς τα τραγούδια του εξακολουθούν να έχουν απήχηση και ειδικά σε νεότερα ακροατήρια.
Ο Μάριος Τόκας, τιμημένος με το «Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς» της Κυπριακής Δημοκρατίας, τάχθηκε από τα φοιτητικά του χρόνια στη Φιλοσοφική Αθηνών στον κυπριακό αγώνα και συνέθεσε τραγούδια-διαμάντια για την πολύπαθη γενέτειρά του, μελοποιώντας σπουδαίους Κύπριους ποιητές, όπως το τραγούδι «Η δική μου η πατρίδα», που ερμηνεύει στην εκπομπή ο Κώστας Τριανταφυλλίδης.
Σύντομα, πρόκειται να λειτουργήσει Μουσείο Μάριου Τόκα στον Ύψωνα Λεμεσού, με στόχο οι επισκέπτες να θυμούνται, αλλά και να μαθαίνουν μέσα από τα τραγούδια, το έργο και την ίδια τη ζωή τού μουσικοσυνθέτη, μέρος της σύγχρονης ελληνικής και κυπριακής Ιστορίας από τη δεκαετία του ’50 έως σήμερα.
Στην παρέα της εκπομπής πρόσωπα που έχουν ουσιαστική σχέση με τον Μάριο Τόκα και το ρεπερτόριό του: η σύζυγός του Αμαλία Τόκα, ο γιος του, αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μάριος Τόκας 1954-2008 Άγγελος Τόκας, ο ομότιμος καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ Ανδρέας Βοσκός, ο συγγραφέας, δημοσιογράφος και ποιητής Φώντας Λάδης, ο παραγωγός Ηλίας Μπενέτος, ο συνθέτης, μουσικός, μαέστρος, παραγωγός και ιδρυτής της δισκογραφικής εταιρείας Εros Music, Στέλιος Φωτιάδης.