Μαρίνα Κομνηνού: «Την μέρα του γάμου μου αισθάνθηκα τη διαφοροποίηση από όταν ήμουν γκέι και το κρατούσα μυστικό»

Μαρίνα Κομνηνού

«Εγώ έλεγα ότι δεν είμαι ομοφυλόφιλη, είμαι ανοιχτόμυαλη, σίγα-σίγα είναι τα βήματα», είπε η Ρεβέκκα Καμχή.

Η Ρεβέκκα Καμχή μίλησε στο «Πάμε Δανάη» και τη Δέσποινα Καμπούρη πρώτη φορά μαζί με την σύντροφό της, Μαρίνα Κομνηνού, για τη ζωή τους και για το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ομόφυλα ζευγάρια.

«Είμαστε μαζί σχεδόν οκτώ χρόνια και τον Ιούλιο κάναμε σύμφωνο συμβίωσης», είπε η Ρεβέκκα Καμχή.

Η Μαρίνα Κομνηνού είπε από την πλευρά της: «Ο λόγος που αποφάσισα να μιλήσω μαζί με τη Ρεβέκκα είναι γιατί πιστεύω ότι αυτό που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση είναι πολύ σημαντικό. Πολύς κόσμος δεν βλέπει ποσό δύσκολη είναι η έλλειψη αποδοχής. Το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να γεννήσει παιδιά από ομοφυλόφιλους γονείς, αυτά υπάρχουν ήδη. Τι μήνυμα θέλουμε όμως να περάσουμε σε αυτά τα παιδιά; Δεν είναι εντάξει να βλέπουμε αυτά τα παιδιά διαφορετικά. Το μήνυμα είναι ότι η κοινωνία και η οικογένεια τα αγάπα χωρίς διακρίσεις. Η υιοθεσία είναι πολύ σημαντική και αφορά άμεσα πολλά παιδιά σήμερα. Υπάρχουν παιδιά που θα αισθανθούν αποδεκτά άλλα και παιδιά που σκέφτονται το σεξουαλικό τους προσανατολισμό και θα νιώσουν ότι τους αποδέχονται».

Η Ρεβέκκα Καμχή ανέφερε στη συνέχεια: «Δεν με βρίσκει σύμφωνη το να έχουμε παρένθετες μητέρες, ούτε για τους ετερόφυλους, ούτε για τους ομοφυλόφιλους, είναι πολύ σκληρό. Μου φαίνεται αδιανόητο πως μπορεί να φέρει κάποιος ένα παιδί στην ζωή και να το δώσει. Η κόρη μου, Ανατολή, είναι 20 χρόνων. Η σύντροφός μου τη γνώρισε όταν ήταν 12-13. Δεν εμφάνισα στην Ανατολή τη Μαρίνα κατευθείαν. Πρώτα τη γνώρισε, τη συμπάθησε και μετά της το είπα. Η Ανατολή ήξερε από μικρή ότι είμαι με γυναίκες, δεν της το εμφάνισα με τη Μαρίνα. Με τον μπαμπά της αποφασίσαμε ότι θα κάναμε ένα παιδί σαν φίλοι, δεν ήταν σύντροφος μου. Ήμασταν σαν χωρισμένοι χωρίς να έχουμε τίποτα να χωρίσουμε. Εγώ είχα σχέσεις με γυναίκες και πριν από τη μαρίνα. Λόγω ηλικίας δεν θα υιοθετούσαμε τώρα παιδί, αλλιώς σίγουρα ναι, και όχι ένα μόνο».

Για την σχέση της με την κόρη της συντρόφου της μίλησε η Μαρίνα Κομνηνού: «Αισθάνομαι την Ανατολή πολύ δικιά μου, είμαστε οικογένεια. Είχα κανονίσει να πάω να φάω με την Ανατολή και περίμενα να τη ρωτήσω “σε πειράζει να παντρευτώ τη μητέρα σου;”, άρχισε να κλαίει από χαρά. Αισθάνομαι τυχερή γιατί είμαι πια 52 χρόνων και δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να με στεναχωρήσουν. Τα περίεργα βλέμματα όταν είσαι 17 και 21 είναι πολύ επίπονα και ακουμπούν στην ψυχική υγεία. Είναι πολύ σημαντικό μήνυμα να μπορείς σαν κράτος να πεις “εγώ θα βοηθήσω τα νέα παιδιά να αισθάνονται άξιοι και ίσοι πολίτες”. Στην αρχή δεν ξέρεις και τι είσαι. Δεν ξυπνάς ένα πρωί και λες αυτό είμαι, είναι μία διαδικασία».

Η Ρεβέκκα Καμχή είπε: «Εγώ έλεγα “α δεν είμαι ομοφυλόφιλη, είμαι ανοιχτόμυαλη”, σίγα-σίγα είναι τα βήματα. Ήταν απίθανο πράγμα όταν δείξαμε στο περιβάλλον μας αυτό που πραγματικά είμαστε και θα θέλαμε να το νιώθουν όλοι, να μη ζοριστεί κάνεις. Είναι ”έγκλημα” το παιδί σου να σε φοβάται. Όλοι είμαστε ίδιοι».

Για τις αντιδράσεις την εκκλησίας και τα «κωλύματα» της πολιτείας σε σχέση με το σύμφωνο συμβίωσης τοποθετήθηκε το ζευγάρι.

«Την ήμερα του γάμου μου αισθάνθηκα τη διαφοροποίηση από όταν ήμουν γκέι και το κρατούσα μυστικό, εκείνη την ήμερα το έλεγα σε όλο τον κόσμο. Πήγα να βγάλω ταυτότητα και μου είπαν ότι δεν είμαι παντρεμένη και ότι το σύμφωνο συμβίωσης είναι η συγχώνευση των φορολογικών μας δηλώσεων. Σέβομαι ότι η Εκκλησία έχει μία θέση σχετικά με το νομοσχέδιο, άλλα δεν θεωρώ ότι μπορεί να επιβάλει στο κράτος και στην κοινωνία κάποια πράγματα. Εννοείται ότι θα κάνουμε πολίτικο γάμο», τόνισε η Μαρίνα Κομνηνού.

Η Ρεβέκκα Καμχή απάντησε από την πλευρά της: «Την περίοδο του κορωνοϊού που η Μαρίνα χρειάστηκε να νοσηλευτεί, ήταν στην ευγενική ευχέρεια της κοπέλας το να με αφήσει να την επισκεφθώ. Δεν θεωρούμαστε παντρεμένες για τον Δήμο».