Zappit

Κουραμπιέδες από χιόνι: Ο Γιάννης Τσιμιτσέλης και οι πρωταγωνιστές της ταινίας αποκαλύπτουν στο zappIT

Κουραμπιέδες από χιόνι - Δείτε όλα όσα είπαν οι συντελεστές της ταινίας στο zappIT

Τσεπέλοβο, υψόμετρο 1.080 μέτρα, το μεγαλύτερο χωριό σε πληθυσμό της περιοχής του Ζαγορίου… Ένας τόπος μαγευτικός, στην οροσειρά της Πίνδου, τον οποίο επέλεξε ο Γιάννης Τσιμιτσέλης για τα γυρίσματα της ταινίας Κουραμπιέδες από χιόνι, που αποτελεί και την πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα.

Πρόκειται για μια χριστουγεννιάτικη ταινία για όλη την οικογένεια, η οποία θα κυκλοφορήσει στα Village Cinemas στις 14 Δεκεμβρίου 2023.

Bρέθηκα στο Τσεπέλοβο, στο παραμυθένιο τοπίο όπου πραγματοποιούνται τα γυρίσματα, και σε ένα διάλειμμα, συνομιλώντας με τους συντελεστές, κατάφερα να πάρω μια μικρή γεύση από όσα θα παρακολουθήσουμε στις αίθουσες.

Γιάννης Τσιμιτσέλης: Υπέροχη εμπειρία, ευχαρίστως θα την ξαναέκανα

Ο Γιάννης Τσιμιτσέλης σκηνοθετεί για πρώτη φορά στη ζωή του και δηλώνει γι’ αυτή την εμπειρία: «Στην αρχή είχα πολύ μεγάλος άγχος γιατί δεν είχα την κατάλληλη τεχνογνωσία, στο τι φακούς θα χρησιμοποιήσω κλπ. Με βοήθησε πολύ ο Παναγιώτης Βασιλάκης, ο διευθυντής φωτογραφίας. Οπότε, εγώ συγκεντρώθηκα στο στήσιμο των σκηνών, τι πλάνα ακριβώς θέλω και έμαθα και στην πορεία τη χρήση των φακών.

Επειδή όλα αυτά τα 22 χρόνια παίρνω από κάθε δουλειά εφόδια, ήξερα διάφορα πράγματα, οπότε έκανα ένα κράμα δικό μου για να μπορέσω να έχω μια προσωπική άποψη. Ήξερα από την αρχή πώς θέλω να είναι αυτή η ταινία, σύμφωνα με το δικό μου προσωπικό γούστο και επειδή είμαι από τη γέννηση της ιδέας, ήξερα πολύ καλά πού θέλω να πάει. Στην αρχή λόγω άγχους ήμουν στρεσαρισμένος, αλλά κάθε μέρα γίνεται πιο ευχάριστο, όχι πιο εύκολο. Είναι μια πολύ ωραία εμπειρία και ευχαρίστως θα την ξαναέκανα. Επέλεξα τα 90s γιατί μου ήταν πιο εύκολο να πάω προς τα εκεί, γιατί έχω εικόνα, την έχω σαν ανάμνηση».

Για τον λόγο που αποφάσισε να μην παίξει στην ταινία, ο Γιάννης Τσιμιτσέλης είπε: «Επειδή κάνω και την παραγωγή και τη σκηνοθεσία, είναι ένας τόσο τεράστιος όγκος δουλειάς και πληροφοριών που ο εγκέφαλός μου παθαίνει κάθε μέρα μικρά «εγκεφαλικά». Οπότε, δεν θα ήθελα να ασχοληθώ και με αυτό».

Ο Γιάννης Τσιμιτσέλης μας λέει για το Netflix ότι «έχουμε κάνει μια πρώτη κουβέντα, αλλά ακόμα δεν έχει συμφωνηθεί κάτι», ενώ κλείνοντας δηλώνει ότι «ένα από τα μηνύματα της ταινίας είναι η ανθρωπιά. Και ένα σημαντικό πράγμα είναι η αθωώτητα σε αυτή την ταινία. Και το πνεύμα των Χριστουγέννων, που είναι ένα ελληνικό πνεύμα Χριστουγέννων δεν είναι μια ταινία σαν το «Home alone», είναι ελληνικό».

Κατερίνα Γερονικολού: Εξελίσσομαι σαν ηθοποιός γιατί κάνω κάτι τελείως διαφορετικό

Η Κατερίνα Γερονικολού λέει για το ρόλο της: «Υποδύομαι την Αλίκη, τη δασκάλα του χωριού που τη βρίσκει η αρχή της ταινίας σε μια δύσκολη οικογενειακή κατάσταση, με την έννοια ότι δεν πηγαίνουν καλά τα πράγματα με τον άντρα της και παράλληλα έχει δυο μικρά παιδάκια, τη Μαίρη και τον Στάθη. Πρέπει να δείξει δύναμη και να φορέσει το χαμόγελο της ασφάλειας που χρειάζονται τα παιδιά για να μην τους περάσει τη δυσκολία που νιώθει η ίδια. Ο μπαμπάς μου, ο Παναγιώτης ο ζαχαροπλάστης του χωριού (Αλέξανδρος Αντωνόπουλος) θα μπλέξει σε μια ωραία και ταυτόχρονα δύσκολη περιπέτεια με τη μικρή Φανή, όπου θα μου κρύβει την ύπαρξή της. Κι εκεί ξεκινάει μια κωμωδία παρεξηγήσεων…».

Για τη συνεργασία της με τα παιδιά, η Κατερίνα Γερονικολού δηλώνει: «Οι πρωταγωνιστές σε αυτό το έργο είναι πραγματικά τα παιδιά και αυτό είναι πολύ πρωτότυπο για τα ελληνικά δεδομένα. Τα παιδιά έχουν μια άλλη ενέργεια, μια αθωώτητα. Από τη μία μπορεί να είναι κουραστικό, γιατί δεν είναι επαγγελματίες, όμως, δίνουν άλλη ζωντάνια».

Η Κατερίνα Γερονικολού λέει επίσης: «Παίζω πρώτη φορά σε κείμενα των Ρέππα – Παπαθανασίου, τους ήξερα βέβαια προσωπικά λόγω του Γιάννη. Είμαι πολύ χαρούμενη, νιώθω ότι σαν ηθοποιός εξελίσσομαι γιατί κάνω κάτι τελείως διαφορετικό. Είναι και κωμωδία, έχει και συγκίνηση, έχει και παιδιά, και το στοιχείο των Χριστουγέννων που είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Η βαθύτερη έννοια μας είναι να προσφέρουμε στο κοινό τα Χριστούγεννα ένα πολύ ωραίο δίωρο».

Για τον σύντροφό της, Γιάννη Τσιμιτσέλη, η Κατερίνα Γερονικολού λέει: «Με τον Γιάννη έχουμε συνεργαστεί ξανά και πριν γίνουμε ζευγάρι, αλλά και αφού γίναμε ζευγάρι. Έχει πετύχει αυτό το στοίχημα, νιώθω πολύ ωραία να συνεργάζομαι με τον Γιάννη».

Για τα επόμενα επαγγελματικά της βήματα, η Κατερίνα Γερονικολού δηλώνει: «Το καλοκαίρι θα είμαι στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, στο αίθριο, στο προαύλιο του κέντρου πολιτισμού. Θα κάνουμε τη Βότκα Μολότοφ, είναι μια πολύ ωραία κωμωδία».

Αλέξανδρος Αντωνόπουλος: Είμαι πολύ περήφανος, σαν «πατέρας», που ο Γιάννης με σκηνοθετεί

Ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος λέει για το ρόλο του: «Ο ρόλος μου είναι ένας πολύ καλός άνθρωπος που κάθε χρόνο ντύνεται Άγιος Βασίλης και μοιράζει δώρα στα παιδάκια του χωριού. Και μια πολύ κακή συγκυρία τον φέρνει αντιμέτωπο με μια απώλεια ζωής και μένει στα χέρια του ένα παιδάκι. Το κρύβει για να μην πάει σε ίδρυμα και από εκεί και πέρα εκτυλίσσονται σκηνές και πολύ συγκινητικές και πολύ αστείες».

Για τη συνύπαρξη με τους τέσσερις μικρούς πρωταγωνιστές, ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος δηλώνει: «Τα μικρά παιδιά είναι υπέροχα, είναι συνεχώς στην «πρίζα» 24 ώρες το 24ωρο, δεν μπορείς να τα κάνεις καλά, είναι αδύνατον. Διασκεδάζουν πάρα πολύ με όλη αυτή την ιστορία».

Για τον Γιάννη Τσιμιτσέλη, ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος είπε: «Τι να πω για τον Γιάννη; Είναι «γιος» μου. Είμαι πολύ περήφανος, σαν «πατέρας» που ο Γιάννης με σκηνοθετεί. Και με μεγάλη χαρά, μπορώ να σας πω, ενώ είναι η πρώτη του ταινία, είναι σαν είναι η πολλοστή του ταινία. Είναι πάρα πολύ ψύχραιμος και αυτό είναι το μεγαλύτερό του προσόν αυτή τη στιγμή».

Κλείνοντας, ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος λέει: «Η ταινία απευθύνεται σε όλη την οικογένεια. Το μήνυμα που θέλει να περάσει είναι η αγάπη. Δεν είναι μια παιδική ταινία, είναι μια ταινία που μπορούν να τη δουν και μεγάλοι και μικροί, τα έχει όλα».

Μιχάλης Ρέππας: Δεν νομίζω ότι έχουμε γράψει κάτι τόσο τρυφερό, όσο αυτό το σενάριο

Ο Μιχάλης Ρέππας δήλωσε: «Είναι μια ταινία πολύ διασκεδαστική και ταυτόχρονα πολύ τρυφερή. Ο Γιάννης μέσα από αυτη την ιδέα –γιατί είναι όλο ιδέα και επιμονή του Γιάννη να γυριστεί αυτή η ταινία- γεννήθηκε δηλαδή εξαιτίας του Γιάννη, κατάφερε να μας βγάλει ένα πολύ τρυφερό κομμάτι δικό μας, εμένα και του Θανάση. Δεν νομίζω ότι έχουμε γράψει κάτι τόσο τρυφερό, όσο αυτό το σενάριο. Όταν εγώ γνώρισα τον Γιάννη στα 19 του κατάλαβα ότι η ομορφιά είναι το τελευταίο του προσόν, ήταν το λιγότερο που κουβαλούσε αυτό το παιδί. Είναι τόσο θετικός άνθρωπος, τόσο συγκροτημένος, δεν απέκτησε ποτέ ούτε ιδέα έπαρσης».

Η Νικολέττα Βλαβιανού λέει για τον Γιάννη Τσιμιτσέλη: «Αγαπώ πάρα πολύ τον Γιάννη, έχει ξεκινήσει από χαμηλά και με πολλή προσπάθεια. Μου αρέσουν οι άνθρωποι που προσπαθούν στη ζωή τους. Είναι πολύ ευγενής με τους συναδέλφους του κι αυτό είναι ένα σπάνιο πια χαρακτηριστικό στους νεότερους συναδέλφους. Είναι μια αλήθεια που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Ο Γιάννης ξεχωρίζει σε αυτό το θέμα, σέβεται τα χρόνια και τον κόπο του άλλου».

Η Μαίρη Σταυρακέλλη πρόσθεσε από την πλευρά της: «Ο Γιάννης είναι ένα πάρα πολύ ευγενικό παιδί. Τον είχα γνωρίσει από τις πρώτες δουλειές του. Είναι ένα πολύ γλυκό και ξεχωριστό πλάσμα».

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Γιάννης Τσιμιτσέλης

Σενάριο: Θανάσης Παπαθανασίου, Μιχάλης Ρέππας, Αγνή και Χάρης Χιώτης

Μουσική: Θέμης Καραμουρατίδης

Πρωταγωνιστούν: Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Κατερίνα Γερονικολού, Μελέτης Ηλίας, Μιχάλης Ρέππας, Νικολέτα Βλαβιανού, Μαίρη Σταυρακέλλη, Πάνος Σταθακόπουλος.

Και οι μικροί πρωταγωνιστές: Σπύρος Ντούγιας, Αριάδνη Βελλή, Στρατής Ζαχαρής και Στέλλα Μουρίκη.

Guest: Σοφία Φαραζή, Κατερίνα Τσάβαλου.