Κώστας Αγέρης: Το πραγματικό όνομα και η ποντιακή καρδιά που χτυπά στη φετινή Eurovision

Κώστας Αγέρης

Από την Κοζάνη στο The Voice κι από 'κει στη σκηνή του ελληνικού τελικού για τη Eurovision.

Ακούγοντας κανείς τις 12 συμμετοχές του ελληνικού τελικού για τη Eurovision, δεν χρειάζεται παραπάνω από ελάχιστα δευτερόλεπτα για να καταλάβει πως πίσω από το κομμάτι με τίτλο «Γη Μου» κρύβεται ο Κώστας Αγέρης. Το τραγούδι, που ανακοινώθηκε τελευταίο στη σχετική λίστα της ΕΡΤ, θα διεκδικήσει την εκπροσώπηση της Ελλάδας στη φετινή διοργάνωση και αποτελεί εξ ολοκλήρου δημιουργία του ίδιου.

Ο Κώστας Αγέρης (πραγματικό όνομα Κωνσταντίνος Παπαγερίδης) γεννήθηκε στις 22 Ιανουαρίου του 1989 στην Κοζάνη και δεν άργησε να ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα του, Γιάννη, ο οποίος είναι αναγνωρισμένος λυράρης και τραγουδιστής της ποντιακής μουσικής. Από τα 10 του χρόνια συμμετείχε κανονικά στις ηχογραφήσεις των δίσκων του πατέρα του, αποφοιτώντας με άριστα από το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας και λαμβάνοντας, κατόπιν, το πτυχίο του στη Βυζαντινή Μουσική.

Μετακομίζοντας στην Αθήνα, προκειμένου να ακολουθήσει και να κάνει το μουσικό του όνειρο πραγματικότητα, συναντιέται με τον Χρήστο Παπαδόπουλο και ξεκινά η συνεργασία του με το συγκρότημα «Τα Παιδιά απ’ την Πάτρα». Λίγο αργότερα, κυκλοφορεί τον δίσκο «Έντεχνα Στράτος» με τη συμβολή του πατέρα του και συνεργάζεται με τη Θωμαή Απέργη στο τραγούδι «Τζαζ και συρτάκι», που τερμάτισε στη 2η θέση του ελληνικού τελικού για τη Eurovision το 2015.

Την ίδια χρονιά ο Κώστας Αγέρης έκανε το μεγάλο βήμα στην έως τότε πορεία του, συμμετέχοντας στο μουσικό talent show του ΑΝΤ1 «The Voice», όπου κατέκτησε την πρώτη θέση με την ομάδα του Αντώνη Ρέμου. Ακολούθησαν συνεργασίες με τους Μίμη Πλέσσα, Δημήτρη Μητροπάνο, Γιώργο Νταλάρα, Αντώνη Βαρδή, Σταμάτη Κραουνάκη, Ελένη Βιτάλη, Βασίλη Καρρά, Γιώργο Μαργαρίτη και σειρά άλλων νεότερων καλλιτεχνών.

Ταυτόχρονα συμμετείχε στη μουσική επένδυση τηλεοπτικών σειρών και κινηματογραφικών ταινιών, όπως οι: «Για την καρδιά ενός αγγέλου», «Εξαφάνιση», «Τύχη βουνό», «Χωρίς όρια», «Είναι στιγμές, «I love Καρδίτσα», ενώ επιμελήθηκε το Sound design της των ταινιών «Λάρισα Εμπιστευτικό» και «Γαμπροί της ευτυχίας».

«Νιώθω ότι διαγωνίζομαι σε κάτι, είτε προχωρήσω είτε όχι, για να αντιπροσωπεύσω το έθνος μου. Η λύρα είναι αναπόσπαστο κομμάτι μου, την έχω και σε τατουάζ στο χέρι μου. Δεν ήθελα να φτιάξουμε τώρα ένα θλιμμένο τραγούδι, προς Θεού, γιατί η Eurovision είναι ένα πάρτι. Παρόλα αυτά το κομμάτι μου, αν κάποιος το ακούσει προσεκτικά, δεν είναι μόνο μια ιστορία αγάπης. Θα ήθελα όποιος το ακούσει να σκέφτεται τον τόπο του «, δήλωσε ο Κώστας Αγέρης καλεσμένος στο «Στούντιο 4» το απόγευμα της Παρασκευής (17/1).

«Κατέθεσα το κομμάτι περίπου δύο ώρες πριν τελειώσει η διορία, που είχε δώσει η ΕΡΤ. Περίμενα πως αν θα έχω περάσει θα είμαι 11ος-12ος. Όταν άκουσα το «Γη μου» στα αποτελέσματα σηκώθηκα όρθιος και πανηγύρισα. Είχα ένστικτο ότι θα περάσει το κομμάτι, το πίστευα από την αρχή», εξομολογήθηκε στην ίδια συνέντευξη.

Τον Νοέμβριο του 2018 ο Κώστας Αγέρης εκπροσώπησε την Ελλάδα στο World Youth Forum. Η παγκόσμια ετήσια διοργάνωση, που φέρνει κοντά τους νέους όλου του κόσμου στέλνοντας το μήνυμα της ειρήνης σε κάθε γωνιά του πλανήτη, έλαβε χώρα στο κοσμοπολίτικο θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, στην Ερυθρά Θάλασσα, με τη συμμετοχή περισσότερων από 6.000 νέων απ’ όλο τον κόσμο. Στα 10 χρόνια της πορείας του από το The Voice κι έπειτα, έχει κυκλοφορήσει σειρά επιτυχημένων singles, όπως τα «Για σένα πατρίδα μου», «Πώς το ‘παθα αυτό», «Βασανάκι», «Τέλος» και «Τραβάτε με κι ας κλαίω».