Η μαρμελάδα πορτοκάλι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου είναι διαφορετική και αξέχαστη…
Διαβάστε όλα τα μυστικά για τις χειμωνιάτικες μαρμελάδες...
Τα πορτοκάλια που είναι ιδανικά για μαρμελάδα και γλυκό, τα βρίσκουμε όλο τον Ιανουάριο και αρχές Φεβρουαρίου. Κυρίως προέρχονται από διαφορετικές περιοχές της Πελοποννήσου και είναι μοναδικά. Έχουν υπέροχο χρώμα και άρωμα, πολύ χυμό και χοντρή φλούδα. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται μαζί μας τη διαφορετική της συνταγή και μας αποκαλύπτει όλα τα μυστικά που θα την κάνουν αξέχαστη σε όποιον την δοκιμάσει!
Δείτε εδώ τα υλικά της συνταγής για τη μαρμελάδα πορτοκάλι
Για τη μαρμελάδα πορτοκάλι με κομμάτια πορτοκαλιού, πλένουμε καλά τα πορτοκάλια και το λεμόνι. Αφαιρούμε το κοτσάνι. Τα κόβουμε στη μέση και τα στύβουμε. Στύβουμε και το λεμόνι. Κρατάμε τα κουκούτσια και την πούλπα που μένει στο στίφτη και τα βάζουμε σε τουλπάνι.
Με ένα κουτάλι αδειάζουμε ό,τι υπάρχει πάνω στη φλούδα του πορτοκαλιού. Ό,τι αδειάζουμε από το εσωτερικό της πορτοκαλόκουπας το ρίχνουμε στο τουλπάνι. Το δένουμε σε πουγκί.
Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τη φλούδα πορτοκαλιού (και του λεμονιού αν θέλετε) σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια, σε μέγεθος σπίρτου. Τα ρίχνουμε σε μεγάλη, βαθιά κατσαρόλα. Προσθέτουμε και το χυμό πορτοκάλι-λεμόνι. ο χυμός πρέπει να είναι 1/2 λίτρο. Αν είναι λιγότερος, προσθέτουμε χυμό μέχρι να έχουμε 1/2 λίτρο χυμό πορτοκαλιού. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα και το πουγκί με ό,τι μαζέψαμε από τα πορτοκάλια.
Μυστικά για τέλειες σπιτικές χειμωνιάτικες μαρμελάδες
Ρίχνουμε 1 λίτρο νερό και αφήνουμε να σταθούν για μερικές ώρες ως 1 νύχτα. Αν αφήσετε 1 νύχτα τα φρούτα στο χυμό, καλύτερα να χρησιμοποιήσετε γυάλινο ή κεραμικό σκεύος. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια, και σιγοβράζουμε με καπάκι για 1 ώρα και 15΄με 1 ώρα και 30΄ μέχρι να μειωθούν τα υγρά στο μισό και να μαλακώσουν καλά οι φλούδες.
Σιγοβράζουμε πάντα με το καπάκι στην κατσαρόλα για να μη χάνουμε τα πολύτιμα υγρά. Τότε προσθέτουμε τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά πάντα και μόλις λιώσει δυναμώνουμε τη φωτιά. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και προσέχουμε, γιατί το μείγμα φουσκώνει πολύ και να μη χυθεί έξω. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 12-15 λεπτά μέχρι να αρχίσει να δένει η μαρμελάδα.
Ισομοιράζουμε την καυτή μαρμελάδα με κομμάτια πορτοκαλιού σε καυτά αποστειρωμένα βάζα. Δείτε εδώ πώς να αποστειρώσετε τα βάζα για τις μαρμελάδες σας. Γεμίζουμε τα βάζα μέχρι πάνω και τα σφραγίζουμε. Τα αναποδογυρίζουμε στον πάγκο της κουζίνας μέχρι να κρυώσουν καλά. Διατηρούνται σε δροσερό ντουλάπι για πολλούς μήνες. Αν ανοίξουμε το βάζο, το διατηρούμε στο ψυγείο.
Μερικά μυστικά ακόμα για τη μαρμελάδα πορτοκάλι