Zappit

Eurovision: Η τελευταία φορά που η Ελλάδα πραγματοποίησε εθνικό τελικό

Μπορεί μεν το 2017 να πραγματοποιήθηκε ο τελευταίος εθνικός τελικός, αλλά το 2015 ήταν η τελευταία φορά που το τηλεοπτικό κοινό αξιολόγησε τις live εμφανίσεις των καλλιτεχνών που διαγωνίστηκαν.

Με ανοιχτό εθνικό τελικό θα πορευτεί η Ελλάδα στον 69ο διαγωνισμό της Eurovision, που θα λάβει χώρα στη Βασιλεία της Ελβετίας. Η ΕΡΤ μετά από μία σειρά ετών με κλειστές επιλογές και απευθείας αναθέσεις -που σε αρκετές περιπτώσεις προκάλεσαν αντιδράσεις- αποφάσισε να ανοίξει τον δρόμο σε όλους τους καλλιτέχνες που θέλουν να διεκδικήσουν την εκπροσώπηση της Ελλάδας και να λάβουν το εισιτήριο για τον μεγαλύτερο διαγωνισμό μουσικής.

Τις τελευταίες ημέρες προκλήθηκε μία σύγχυση στα social media για το πότε η Ελλάδα πραγματοποίησε για τελευταία φορά εθνικό τελικό οποιασδήποτε μορφής. Η απάντηση είναι το 2017 με την αμφιλεγόμενη βραδιά που διοργανώθηκε για την ανάδειξη της συμμετοχής της Ελλάδας με τη Demy ανάμεσα σε τρία τραγούδια. Βέβαια, στην πραγματικότητα δεν υπήρξε live ερμηνεία της καλλιτέχνιδας και το κοινό και οι διεθνείς επιτροπές κλήθηκαν να επιλέξουν για τη Eurovision ανάμεσα σε τρία video clip. Αντιπροσωπευτικότερη χρονιά θα λέγαμε ότι ήταν το 2015 όταν διαγωνίστηκαν πέντε καλλιτέχνες με live εμφανίσεις και τη χώρα μας εκπροσώπησε με την αψεγάδιαστη ερμηνεία της η Μαρία Έλενα Κυριάκου με το «One Last Breath».

Ποια θα είναι η ειδοποιός διαφορά στη φετινή διαδικασία επιλογής για τη Eurovision

Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι την επόμενη χρονιά θα είναι η πρώτη φορά μετά από 22 χρόνια (και συγκεκριμένα από το 2003 με τη Μαντώ και το «Never Let You Go»), που θα γίνει ανοιχτός εθνικός για όσους καλλιτέχνες το επιθυμούν. Από το 2004 μέχρι και σήμερα, όσες φορές έλαβαν χώρα εθνικοί τελικοί με ένα σύνολο καλλιτεχνών, η ΕΡΤ απηύθυνε κάλεσμα στις δισκογραφικές εταιρίες για να στείλουν τις προτάσεις τους.