Eurovision: Αυτές είναι οι χώρες που έχουν αποχωρήσει από τον διαγωνισμό – Μέρος Β’

Eurovision

Ποιοι είναι οι λόγοι που κάποιες χώρες μένουν μακριά από τη Eurovision;

Το αφιέρωμα στις χώρες που έχουν αποχωρήσει από τον διαγωνισμό της Eurovision συνεχίζεται και ολοκληρώνεται με το δεύτερο μέρος. Μετά τις πρώτες πέντε περιπτώσεις που εξετάσαμε στο χθεσινό (3/4) κείμενο, σήμερα εστιάζουμε σε επτά ακόμη κράτη που για τους δικούς τους λόγους – πολιτικούς ή οικονομικούς – έχουν αποφασίσει να μην συμμετάσχουν στη λαμπερή διοργάνωση τα τελευταία χρόνια.

Eurovision: Αυτές είναι οι χώρες που έχουν αποχωρήσει από τον διαγωνισμό – Μέρος Α’

ΡΩΣΙΑ

Η Ρωσία είχε για χρόνια μία σχέση αγάπης και μίσους με την EBU και τον διαγωνισμό της Eurovision. Παρότι συχνά ακούγονταν φωνές από τη Μόσχα που εναντιώνονταν στην κουλτούρα της συμπερίληψης που προωθεί ο θεσμός, οι ρωσικές συμμετοχές ήταν σχεδόν στο σύνολό τους άκρως επιτυχημένες με τη Ρωσία να αποτελεί ένα από τα «βαριά πυροβολικά» ή powerhouses – όπως χαρακτηρίζονται στα αγγλικά.

Με μία νίκη το 2008 και αρκετά πλασαρίσματα στην πρώτη 5άδα (2000, 2006, 2007, 2012, 2016), η Ρωσία έδειχνε από την πρώτη στιγμή πως ήθελε πολύ τη νίκη και μάλιστα όχι μόνο μία φορά. Ωστόσο, και οι συχνές πολεμικές συρράξεις της με άλλες χώρες του διαγωνισμού (Γεωργία, Ουκρανία) επιβάρυναν τη θέση της και τελικά την απομάκρυναν από τη Eurovision το 2022 στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ ακολούθησε και η διαγραφή της από την EBU.

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ

Ακολουθώντας τα βήματα της «μαμάς» Ρωσίας, η Λευκορωσία αποχώρησε από τη Eurovision το 2021 εξαιτίας της ανοιχτής στήριξης που προσέφερε στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Βέβαια, η Λευκορωσία δεν είχε σε καμία περίπτωση την επιτυχημένη πορεία που είχε η Ρωσία στον διαγωνισμό, αφού είχε καταφέρει ελάχιστες φορές να προκριθεί στον Μεγάλο Τελικό από το 2004, με καλύτερη επίδοσή της την 6η θέση το 2007.

ΣΛΟΒΑΚΙΑ

Η Σλοβακία, η χώρα που συχνά κανείς μπερδεύει με την σχεδόν γειτονική της, Σλοβενία, δεν έχει και την καλύτερη σχέση με τον διαγωνισμό της Eurovision. Την πρώτη σλοβακική συμμετοχή την είδαμε το 1993 αλλά η παρουσία της χώρας στη μουσική διοργάνωση έγινε με διαλείμματα και χωρίς ποτέ να καταφέρει μία αξιόλογη θέση στον βαθμολογικό πίνακα, μένοντας τις περισσότερες φορές εκτός Τελικού.

Φτάνοντας στο 2012, η κρατική ραδιοτηλεόραση της χώρας (RTVS) ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τον διαγωνισμό της Eurovision, επισημαίνοντας τις υψηλές οικονομικές απαιτήσεις αλλά και το χαμηλό ενδιαφέρον από την πλευρά του σλοβακικού κοινού για τη διοργάνωση.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Άλλη μία χώρα που άφησε τη Eurovision στη σκιά πολιτικών εξελίξεων είναι και η Ουγγαρία. Η κυβέρνηση του Όρμπαν έχει προχωρήσει σε σειρά διατάξεων που αντιτίθενται στα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα και την έννοια της συμπερίληψης, αξίες που κατά κόρον υποστηρίζει ο μουσικός θεσμός και που απ’ ό,τι φαίνεται τους βρίσκουν αντίθετους. Δεν είναι τυχαίο που πριν από λίγες εβδομάδες αποφασίστηκε με νόμο η απαγόρευση των Gay Pride στη χώρα.

Η Ουγγαρία συμμετείχε στη Eurovision με διαλείμματα από το 1994 με καλύτερή της επίδοση την 4η θέση το 1994 και την 5η θέση το 2014, ενώ έχει βρεθεί στη 10άδα άλλες τρεις φορές (2007, 2013, 2017). Η δημόσια ουγγρική τηλεόραση (MTVA) ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τον διαγωνισμό το 2020.

ΒΟΣΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ

Επιστρέφοντας στα Βαλκάνια, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη ήταν από τις πλέον δημοφιλείς χώρες στη Eurovision τη δεκαετία του 2000, στέλνοντας αξιόλογες συμμετοχές που κατάφερναν να προκριθούν σχεδόν κάθε χρόνο στον Μεγάλο Τελικό, παρά τον ασφυκτικό ανταγωνισμό. Η πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία έφτασε μέχρι την 3η θέση στη Eurovision της Αθήνας το 2006, όμως αποσύρθηκε το 2013 εξαιτίας σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε το BHRT.

Η χώρα επέστρεψε για μία χρονιά το 2016 αλλά δεν κατάφερε να προκριθεί στον Τελικό και έκτοτε δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής, αφού υπάρχουν και οικονομικές εκκρεμότητες προς την EBU.

ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Παραμένουμε στα Βαλκάνια, τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν σιγά-σιγά «αποδεκατιστεί» όσον αφορά τη Eurovision και αυτό δείχνει να οφείλεται κατά κύριο λόγο στην οικονομική δυσπραγία στην οποία έχουν περιέλθει τα βαλκανικά κράτη. Η Βόρεια Μακεδονία δεν έχει την καλύτερη πορεία στον διαγωνισμό, αφού για χρόνια «πάσχιζε» να προκριθεί στον Τελικό χωρίς αποτέλεσμα. Η καλύτερη θέση που έχει καταφέρει να εξασφαλίσει είναι η 7η το 2019, όταν η Tamara Todevska έκανε την υπέρβαση και κέρδισε την ψηφοφορία των κριτικών επιτροπών.

Ωστόσο, οι δημοσιονομικές περικοπές τις οποίες αναγκάστηκε να κάνει η κυβέρνηση στην χρηματοδότηση του MRT οδήγησαν τη γείτονα χώρα στην πόρτα της εξόδου το 2023. Με πολλούς να κάνουν λόγο και για πολιτική χροιά, η επιστροφή της Βόρειας Μακεδονίας παραμένει αβέβαιη, αν και αρχικές πληροφορίες την ήθελαν να κάνει το comeback της το 2024.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Και η μακρά λίστα κλείνει με την επίσης γειτονική μας Βουλγαρία. Μία 2η θέση το 2017, μία 4η το 2016 και μια 5η το 2007 ήταν οι μοναδικές καλές επιδόσεις που έχει να επιδείξει η χώρα στον διαγωνισμό της Eurovision, που επί 8 χρόνια προσπαθούσε να εξασφαλίσει μια θέση στον Τελικό χωρίς αποτέλεσμα.

Από το 2005 μέχρι και το 2023, που αποχώρησε οριστικά, η Βουλγαρία έκανε τα διαλείμματά της για οικονομικούς κυρίως λόγους, αφού η δημόσια ραδιοτηλεόραση BNT προχώρησε αρκετές φορές σε περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό, που δεν «σήκωναν» πολλά ανοίγματα. Βέβαια, και η πορεία στον διαγωνισμό δεν ήταν και η πλέον επιτυχημένη, αφού στις συνολικά 14 συμμετοχές της μετράει μόλις 5 προκρίσεις στον Τελικό.