Eurovision 2025: Ποιους ευνόησε η σειρά εμφάνισης στους δύο ημιτελικούς και ποιοι «καταδικάστηκαν» σε αποκλεισμό;

Eurovision

Οι θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου που διεκδικούν την πρόκριση σε διαφορετικούς ημιτελικούς.

Περίπου μία εβδομάδα έχει περάσει από την ημέρα που η EBU έδωσε στη δημοσιότητα την αναλυτική λίστα με τη σειρά εμφάνισης των χωρών στους δύο ημιτελικούς της Eurovision. 15 συμμετοχές στις 13 Μαΐου και 16 συμμετοχές στις 15 Μαΐου θα διεκδικήσουν το πολυπόθητο «εισιτήριο» για τον Μεγάλο Τελικό της διοργάνωσης, με την Ελλάδα να διαγωνίζεται στην 7η θέση του Β’ Ημιτελικού και την Κύπρο να κλείνει τον Α’ Ημιτελικό.

Eurovision 2025: Σε αυτές τις θέσεις θα εμφανιστούν Ελλάδα και Κύπρος στον ημιτελικό

Η τοποθέτηση που έκαναν οι παραγωγοί της Eurovision κρίθηκε ευνοϊκή τόσο για την Klavdia όσο και για τον Theo Evan, αφού οι θέσεις στις οποίες θα εμφανιστούν λειτουργούν θετικά ώστε τα κομμάτια τους να καταφέρουν να ξεχωρίσουν και τελικά να προκριθούν.

Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της σειράς εμφάνισης, μπήκαν στο «παιχνίδι» και τα πρώτα προγνωστικά για τους δύο ημιτελικούς, με τα γραφεία στοιχημάτων να δίνουν δειλά-δειλά κάποια δεδομένα για την πρόκριση στον Μεγάλο Τελικό. Ποιες χώρες φάνηκε να ευνοούνται από τη σειρά εμφάνισης και ποιες μάλλον «καταδικάστηκαν» προκαταβολικά σε αποκλεισμό;

Ξεκινώντας από τον Α’ Ημιτελικό (13 Μαΐου), Σουηδία και Εσθονία είναι τα αδιαφιλονίκητα φαβορί για την πρόκριση και τη νίκη της βραδιάς, παρότι εμφανίζονται αρκετά νωρίς (6η και 4η θέση αντίστοιχα), ενώ και η ενδιάμεσή τους Ουκρανία δείχνει να περνά με ευκολία στον Μεγάλο Τελικό. Ευνοημένες και η Ολλανδία με την Αλβανία, που τοποθετήθηκαν προς το κλείσιμο της βραδιάς, ενώ το «εισιτήριο» της πρόκρισης φαίνεται να παίρνει και το Βέλγιο, που θα εμφανιστεί λίγο μετά τα μισά του Α’ Ημιτελικού (9η θέση).

Παρότι τοποθετήθηκε στη διόλου ευοίωνη 2η θέση, η Πολωνία πλασάρεται ως η 7η συμμετοχή που θα περάσει στον Μεγάλο Τελικό της Eurovision, δείχνοντας πως θα «σπάσει» την κακή φήμη της συγκεκριμένης θέσης, ενώ παρότι θα κλείσει τη βραδιά, η πρόκριση για την Κύπρο δεν φαίνεται και τόσο δεδομένη, αφού βρίσκεται μέχρι στιγμής στην αμφίρροπη 8η θέση των στοιχημάτων. Επιπλέον, a priori «καταδικασμένη» παρουσιάζεται η μπαλάντα της Πορτογαλίας, αφού καλείται να εμφανιστεί στην 7η θέση της βραδιάς, έχοντας μπροστά και πίσω της τα μεγάλα φαβορί.

Δύσκολα τα πράγματα και για την Ισλανδία, που αν και θα ανοίξει τον Α’ Ημιτελικό, μάλλον δεν θα καταφέρει να ξεχωρίσει στη φετινή Eurovision, ενώ απαιτητική θα είναι η πρόκριση και για τη μπαλάντα από τη Σλοβενία, που από την 3η θέση της βραδιάς θα κληθεί να εντυπωθεί στο μυαλό των τηλεθεατών περισσότερο από τα dance φαβορί που την διαδέχονται στη συνέχεια το ένα μετά το άλλο.

Λιγότερα τα φαβορί άρα και λιγότερο ασφυκτικός από πλευράς ανταγωνισμού φαίνεται πως θα είναι ο Β’ Ημιτελικός της φετινής Eurovision. Εκεί δεδομένη θεωρείται η πρόκριση για Ισραήλ, Αυστρία και Φινλανδία ανεξαρτήτως σειράς εμφάνισης, αφού είναι και μερικά από τα κομμάτια που πλασάρονται να τερματίσουν στην τελική 10άδα της διοργάνωσης.

Μάλτα και Ελλάδα δείχνουν επίσης να προκρίνονται με άνεση, ενώ μία θέση στον Μεγάλο Τελικό θα έχουν – σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής προγνωστικά – η Αυστραλία και η Λιθουανία. Και εδώ ακριβώς ξεκινάει το «θρίλερ» του Β’ Ημιτελικού, αφού κανένα από τα υπόλοιπα κομμάτια δεν έχει κάποια ιδιαίτερη δυναμική, που να προδιαγράφει την σίγουρη πρόκρισή του. Ας τα πάρουμε όμως από την… ανάποδη.

Η αρνητική πολιτική χροιά που πήρε η φετινή συμμετοχή της Γεωργίας και οι έντονες αντιδράσεις σε βάρος της 22χρονης Mariam Shengelia, παρά το συμπαθητικό τραγούδι της, φαίνεται πως ευθύνονται για το γεγονός ότι η χώρα πλασάρεται στην τελευταία θέση του Β’ Ημιτελικού, χωρίς καμία ελπίδα πρόκρισης. Σε παρόμοια φάση και η Σερβία, η οποία αν και αποφασίστηκε να εμφανιστεί προτελευταία, τοποθετήθηκε ανάμεσα στα δύο μεγάλα φαβορί της βραδιάς και δεν φαίνεται να ενθουσιάζει τους Euro-fans.

Death spot και για το Μαυροβούνιο (έτσι χαρακτηρίζεται από τους Euro-fans η 2η θέση στη σειρά εμφάνισης), με τη Nina Zizic να μη «γεμίζει» το μάτι των γραφείων στοιχημάτων πως θα καταφέρει να «σπάσει» τη συγκεκριμένη κατάρα με το τραγούδι της «Dobrodosli» και πολλούς να σχολιάζουν χαριτολογώντας πως η EBU «χαντάκωσε» τη μικρή χώρα των Βαλκανίων πριν καλά-καλά επιστρέψει στον διαγωνισμό, μετά τα δύο χρόνια απουσίας.

Κλείνοντας, αξίζει να σημειωθεί πως αφενός είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για ολοκληρωμένη εικόνα όσον αφορά τα στοιχήματα και τη δυναμική της κάθε συμμετοχής, αφού η σκηνική παρουσία και η live φωνητική απόδοση θα κρίνουν πολλά, αφετέρου – όπως έχουμε αναφέρει ξανά – τα προγνωστικά δίνουν απλώς μία γεύση και μπορούν πάντα να ανατραπούν εκείνη τη βραδιά, όπως μας έχει αποδείξει πολλάκις η ιστορία της Eurovision.