Eurovision 2025: Εκτός για τρίτη χρονιά η Βόρεια Μακεδονία

Eurovision

Μέχρι στιγμής 33 είναι οι χώρες που έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία τους στη σκηνή της Βασιλείας.

Και επίσημα έχει ξεκινήσει πλέον η λεγόμενη Eurovision season, αφού από την 1η Σεπτεμβρίου ανοίγει παραδοσιακά κάθε χρόνο η περίοδος όπου οι διαγωνιζόμενες χώρες μπορούν να κυκλοφορήσουν το τραγούδι που θα τις εκπροσωπήσει στην επόμενη μουσική διοργάνωση. Επιπλέον, μέσα στο φθινόπωρο γίνονται και οι περισσότερες ανακοινώσεις γύρω από τα κράτη που θα συμμετάσχουν ή θα απέχουν από αυτήν.

Μέχρι στιγμής 33 είναι οι χώρες που έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία τους στη σκηνή της Βασιλείας, ενώ επτά ακόμη (Αρμενία, Αυστραλία, Βουλγαρία, Μολδαβία, Ολλανδία, Πολωνία και Ρουμανία) δεν έχουν εκδώσει κάποια επίσημη ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, 8 χώρες θα παραμείνουν εκτός διαγωνισμού και το 2025, όπως έχουν ξεκαθαρίσει οι αρμόδιοι ραδιοτηλεοπτικοί τους φορείς (Ανδόρα, Μονακό, Λιχτενστάιν, Σλοβακία, Μαρόκο, Τουρκία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ουγγαρία).

Ωστόσο, το επόμενο μεγάλο όχι στη Eurovision έρχεται από τη γειτονική μας Βόρεια Μακεδονία. Σύμφωνα με τον επίσημο προϋπολογισμό της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης της χώρας (MRT), που αναρτήθηκε δημόσια, δεν προβλέπεται σχετικό μερίδιο για τη συμμετοχή της στον μουσικό διαγωνισμό του 2025. Αυτό εν ολίγοις σημαίνει πως οι γείτονές μας θα απέχουν από τη διοργάνωση για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Σημειώνεται πως η τελευταία συμμετοχή της Βόρειας Μακεδονίας στη Eurovision ήταν το 2022, όταν η Andrea ερμήνευσε το τραγούδι «Circles» και κατέλαβε την 11η θέση στον Β’ Ημιτελικό της διοργάνωσης, μένοντας εκτός Τελικού.

Ο 69ος μουσικός διαγωνισμός της Eurovision θα πραγματοποιηθεί στις 13 (Α’ Ημιτελικός), 15 (Β’ Ημιτελικός) και 17 Μαΐου (Μεγάλος Τελικός) στο στάδιο St. Jakobshalle στη Βασιλεία της Ελβετίας, μετά την περσινή νίκη του Nemo με το τραγούδι «The Code».