Eurovision 2025: Επιστρέφει στον διαγωνισμό μετά από 2 χρόνια αποχής

Eurovision

Ποια χώρα τον Βαλκανίων κάνει comeback;

Η Μαρίνα Σάττι και το «Ζάρι» μπορεί να κατέλαβαν την 11η θέση στη Eurovision του Μάλμε, το σίγουρο όμως είναι ότι ανανέωσαν το ενδιαφέρον του ελληνικού κοινού γύρω από τον μουσικό διαγωνισμό. Η εντυπωσιακή σουηδική διοργάνωση συγκέντρωσε τα βλέμματα εκατοντάδων εκατομμυρίων θεατών σε όλο τον πλανήτη και, όπως όλα δείχνουν, κατάφερε να αναθερμάνει το ενδιαφέρον κάποιων χωρών που τα τελευταία χρόνια απείχαν συστηματικά.

Μετά τη μεγάλη επιστροφή που έκανε το Λουξεμβούργο έπειτα από 31 χρόνια, σειρά παίρνει τώρα το Μαυροβούνιο. Η μικρή πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία αναμένεται να δώσει το παρών στη Eurovision της Ελβετίας το 2025, όπως επιβεβαιώνει και η καλλιτεχνική διεύθυνση του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα της χώρας, RTCG.

Πιο συγκεκριμένα, η Vladana Vučinić, τελευταία εκπρόσωπος του Μαυροβουνίου στον διαγωνισμό (2022) καλλιτεχνική διευθύντρια του RTCG, ανακοίνωσε την πρόθεση να δημιουργηθεί ένα νέο format εθνικού τελικού στην Ποντγκόριτσα με τίτλο «Montesong», από το οποίο θα προκύψει ο επόμενος εκπρόσωπος της χώρας στη Eurovision.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που το Μαυροβούνιο θα επιστρέψει στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2025. Μετά από μερικά χρόνια απουσίας, αυτή είναι μια πολύ όμορφη ευκαιρία να δείξουμε την πλούσια πολιτιστική ποικιλομορφία μας στην Ευρωπαϊκή σκηνή. Ο εκπρόσωπός μας θα επιλεχτεί από έναν εθνικό τελικό με το τίτλο “Montesong”, που θα διοργανωθεί σε συνδυασμό με την Ένωση Καλλιτεχνών και Διασκεδαστών του Μαυροβουνίου», δήλωσε σχετικά με το γεγονός η Vladana Vučinić.

«Αυτή η συνεργασία έχει στόχο να ωθήσει όσους περισσότερους Μαυροβούνιους καλλιτέχνες να συμμετέχουν. Στόχος μας είναι να προωθήσουμε καινούργια μουσικά ταλέντα και να ενωθούμε ξανά με το ευρύτερο Ευρωπαϊκό κοινό. Πιστεύουμε πως αυτή θα είναι η αρχή μιας καινούργιας και επιτυχημένης εποχής για το Μαυροβούνιο στην Eurovision», καταλήγει χαρακτηριστικά.

Η ανακοίνωση του RTCG για το «Montesong» αναφέρει επίσης: «Οι δημιουργοί μπορούν να είναι από οπουδήποτε, ο ερμηνευτής του τραγουδιού όμως πρέπει να είναι Μαυροβούνιος πολίτης. Οι στίχοι του τραγουδιού πρέπει να είναι τουλάχιστον κατά 51% σε μια από τις επίσημες γλώσσες του Μαυροβουνίου.

Οι συνθέτες θα πρέπει να καταθέσουν μια τελική εκδοχή, ή ένα demo υψηλής ποιότητας, μέχρι τρία λεπτά και να το ερμηνεύει ο καλλιτέχνης που θα τραγουδήσει στον Διαγωνισμό. Η αίτηση πρέπει να περιέχει έναν πενταψήφιο αριθμό με τον οποίο θα αναφέρεται στην διαδικασία επιλογής. Η καταληκτική ημερομηνία είναι η 1 Οκτωβρίου 2024».

Κείμενο: Γιάννης Καρακασίδης