«Επιστροφή στο χωριό»: Σε ποιο από τα Επτάνησα σταματά πάει

Ανθρώπινες κουβέντες, χοροί και τραγούδια, ήθη και έθιμα που διατηρούνται μέχρι σήμερα, τοπία που μαγεύουν και προϊόντα που θυμίζουν παλιές καλές εποχές, μας επιστρέφουν στις ρίζες μας, μας «επιστρέφουν στο χωριό».

Την Κυριακή 26 Οκτωβρίου, στις 15:00 επισκεπτόμαστε τα όμορφα Επτάνησα. Στα Κύθηρα, το νησί, που αποτέλεσε στο παρελθόν φιλόξενο καταφύγιο των κουρσάρων, των εποίκων, των ασκητών και των κατατρεγμένων, εμείς θα βρούμε το δικό μας «λιμάνι».

Εκεί σταματούν και ξεκινούν όλα, με την Πελοπόννησο να απλώνεται στο πιάτο μας, τον Φάρο να φωτίζει τα καράβια και τα όνειρά μας και τα διερχόμενα πλοία να μας προσκαλούν να μπαρκάρουμε…

Στο βορειότερο σημείο του νησιού, ο Φάρος του Μουδαριού ύψους 25 μέτρων, προίκα των Άγγλων, στέκει αγέρωχος από το 1875 ως ένα από τα πολλά έργα που άφησαν στο νησί. Μετά από μια διαδρομή 2 χιλιομέτρων με τα πόδια και αφού διέσχισε ένα κακοτράχαλο μονοπάτι, το συνεργείο της εκπομπής φτάνει εκεί για να καταγράψει για πρώτη φορά εικόνες.

Αντικρίζοντας αυτό το μέρος συλλογίζεται κανείς ότι η Παναγιά η Μυρτιδιώτισσα δεν θα μπορούσε να έχει διαλέξει άλλο τόπο για να κάνει το θαύμα της. Ένας παράλυτος που περπάτησε έχτισε τη μεγαλύτερη μονή των Κυθήρων, που φιλοξενεί την εικόνα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, της προστάτιδας των Κυθηρίων, καθώς και όλα τα τάματα, τις ευχές και τις προσευχές όλου του κόσμου.

Στη συνέχεια επισκεπτόμαστε τον καταρράκτη της “Νεράιδας” ή της “Φόνισσας”, που είτε μαγεύει, είτε «φονεύει» με τα παγωμένα νερά του. Προχωράμε και σαν να μην τελειώνει το παραμύθι, αντικρίζουμε 22 εγκαταλελειμμένους νερόμυλους μέσα σε πλατάνια, σκίνους και κισσούς. Από εκεί, πηγαίνουμε στο φαράγγι της Κακιάς Λαγκάδας που ξεκινάει από το χωριό Τριφυλλιάνικα και περνάει από την Βυζαντινή Παλαιόχωρα, όπου άφησε τα συντρίμμια του ο ξακουστός πειρατής Μπαρμπαρόσα για να καταλήξουμε στην παραλία της Αγίας Πελαγίας, μία από τις πιο ξακουστές παραλίες του νησιού.

Ακόμα, συναντάμε την Ελένη, τρισέγγονη του Παναγιώτη Καστρίτσιου του “Φάβα” που ήρθε από τη Σμύρνη. Η Ελένη, το 2005 ξαναλειτούργησε το Λιοτρίβι όπου οι επισκέπτες μπορούν να δουν πώς βγαίνει το λάδι, αναπαλαίωσε το Κυθηραϊκό πατρικό της και έστησε ένα παντοπωλείο με διαλεχτά προϊόντα.

Στο Κεφαλοχώρι, μπορεί κανείς να τα βρει όλα κλειστά και άδεια το χειμώνα, αλλά ο Ποταμός δεν ερημώνει ποτέ. Η βουή της Κυριακάτικης λαϊκής, οι πολιτικές κουβέντες, τα γραφικά καφενεδάκια αλλά και τα πήγαινε-έλα των ντόπιων, συνθέτουν το πιο πολύβουο και κεντρικό σημείο του νησιού. Οι επισκέπτες όμως θυμούνται πάντα και τον Αβλέμονα, για τους γραφικούς κολπίσκους που δημιουργούν την αίσθηση της ιδιωτικής παραλίας αλλά και για τον ενετικό του χαρακτήρα με το φρούριο να το περιφρουρεί αγέρωχα στους αιώνες.

Τα Κύθηρα δεν απογοητεύουν ούτε τους ορεσίβιους! Το ορεινό χωριό Καραβάς ξεπροβάλλει μέσα από τους καταπράσινους όγκους, τις πηγές του Αμήρ Αλή και την Πορτοκαλιά, το ιερό δέντρο του χωριού. Και όποιος πεινάσει δεν χρειάζεται να πάει αλλού,
ο πιο παραδοσιακός φούρνος του νησιού βρίσκεται εκεί!

Τέλος, η Ευτυχία Φράγκου συναντάει και μια μεγάλη καλλιτεχνική προσωπικότητα του νησιού, τον ζωγράφο Μανώλη Χάρο, με 22 ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Συντελεστές
Παρουσίαση: Ευτυχία Φράγκου
Σκηνοθεσία: Κώστας Αυγέρης
Αρχισυνταξία: Γρηγόρης Γκίνος
Εκτέλεση παραγωγής: ALFA PRODUCTIONS
Για λογαριασμό του ALPHA