Zappit

Δώρα Χρυσικού: «Το αφήγημα ότι κακοποιούσα σεξουαλικά προσφυγάκια ήταν κάτι που με διέλυσε»

"Αφορίστηκα με τιμή και καμάρι. Ερέθιζα τα χρηστά ήθη των πιστών, ότι εκπορνεύεται ένα 14χρονο κορίτσι".

Μία εξομολογητική και ζεστή συζήτηση με τον Γιάννη Κορδώνη έκανε η Δώρα Χρυσικού. Η γνωστή ηθοποιός άνοιξε την καρδιά της στην κάμερα της εκπομπής «Καλύτερα δε γίνεται», μιλώντας για τα παιδικά της χρόνια, τις αντιδράσεις που αντιμετώπισε με τη συμμετοχή της στην ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου αλλά και την περίοδο που συκοφαντήθηκε.

«Η πρώτη μάχη ήταν η μοναξιά και το φευγιό από την Ελλάδα σε πολύ μικρή ηλικία, στα 8 στη Γαλλία και στα 12 στη Γερμανία. Είχα τρέλα με τον χορό, ήμουν σαν αφιονισμένη. Δεν ήταν καθόλου εύκολη η απόφαση των γονιών μου. Σκέφτηκαν ότι ίσως μου κόβουν τα φτερά», περιγράφει η Δώρα Χρυσικού.

«Υπήρχαν φοβερές ιστορίες στη Φλώρινα. Τη ρώτησε ένας κλειδαράς: αυτό το κοριτσάκι το βιάζουν όντως και το πετάνε στο ποτάμι; Του είπε: αυτό το κοριτσάκι τυγχάνει να είναι η εγγονή μου. Αφορίστηκα με τιμή και καμάρι. Ερέθιζα τα χρηστά ήθη των πιστών, ότι εκπορνεύεται ένα 14χρονο κορίτσι», απαντά η ηθοποιός για την εποχή που συμμετείχε στην ταινία «Το μετέωρο βήμα του πελαργού» υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

«Το αφήγημα ότι πήρα τρία προσφυγάκια για να κακοποιήσω σεξουαλικά ήταν κάτι που με διέλυσε. Ήταν η πρώτη φορά που φοβήθηκα, γιατί σκέφτηκα ότι ενδεχομένως η πράξη αυτή να είναι ριψοκίνδυνη. Δεν μπορούσα ποτέ να συλλάβω το μέγεθος της αρρώστιας του μυαλού κάποιων ανθρώπων. Δεχόμουν ανώνυμα τηλεφωνήματα και απειλές. Εκεί φοβήθηκα και για μένα αλλά και γιατί είχα την ευθύνη τριών παιδιών», εξομολογείται στη συνέχεια η Δώρα Χρυσικού.

«Και με την παράσταση για τη Μάγδα Φύσσα περιμένω ότι ενδεχομένως θα μου την «πέσουν». Έχω περάσει όμως και έναν καρκίνο. Δεν έχω αποτάξει τον φόβο αλλά βγήκα πιο ατσαλωμένη από την αρρώστια», παραδέχεται κλείνοντας η Δώρα Χρυσικού.