Barbie: Η δημιουργός της διάσημης κούκλας και η αμύθητη περιουσία των 100 εκατομμυρίων

Barbie

Πότε κατασκευάστηκε η πρώτη κούκλα Barbie και ποια ήταν η αρχική έμπνευση;

Το ένα μετά το άλλο σπάει τα κινηματογραφικά ρεκόρ η νέα ταινία της Barbie, με τη Μάργκοτ Ρόμπι και τον Ράιαν Γκόσλινγκ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Η σκηνοθέτης, Γκρέτα Γκέργουιγκ, αφηγείται μία εναλλακτική ιστορία, όπου η γνωστή κούκλα αντιλαμβάνεται πως ζει στον αληθινό κόσμο και έρχεται αντιμέτωπη με βαθιές υπαρξιακές ανησυχίες.

Μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, η ταινία της Barbie ξεπέρασε σε έσοδα από τα εισιτήρια τα $537,3 εκ. στις ΗΠΑ και $660 εκ. στον υπόλοιπο κόσμο. Πλέον τα συνολικά της έσοδα αγγίζουν τα $1,19 δις, κάνοντάς την τη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία της εταιρίας Warner Bros Pictures.

Ποια ήταν όμως η δημιουργός της πρώτης κούκλας Barbie και ποιο το παρασκήνιο πίσω από την έμπνευσή της;

Η γυναίκα που «κρύβεται» πίσω από την παγκοσμίως διάσημη κούκλα με τα υπέρογκα έσοδα δεν είναι άλλη από τη Ρουθ Χάντλερ. Η Αμερικανή επιχειρηματίας με Πολωνοεβραϊκή καταγωγή γεννήθηκε στις 4 Νοεμβρίου του 1916 στο Ντένβερ των ΗΠΑ και μαζί με τον σύζυγό της, Έλιοτ, ίδρυσαν την εταιρία κατασκευής παιχνιδιών Mattel το 1945.

Βλέποντας την κόρη της, Barbara, να παίζει συχνά με κούκλες φτιαγμένες από χαρτόνια και μάλιστα να τους δίνει συχνά ρόλους ενηλίκων, η Ρουθ σκέφτηκε πως θα ήταν πολύ κερδοφόρα κίνηση να καλύψει το επιχειρηματικό κενό της εποχής. Την εποχή εκείνη, οι περισσότερες κούκλες ήταν αναπαραστάσεις βρεφών και δεν υπήρχε η κλασική σήμερα κούκλα από πλαστικό.

Η Ρουθ πρότεινε στον σύζυγό της την ιδέα να κατασκευάσουν μία κούκλα με ενήλικο σώμα. Ωστόσο, ο ίδιος αλλά και τα υπόλοιπα στελέχη της Mattel δεν έδειξαν αρχικά να ενθουσιάζονται με το επιχειρηματικό της πλάνο.

Σε ένα ταξίδι της στην Ευρώπη με τα παιδιά της, Barbara και Kenneth, το 1956, η Ρουθ είδε μια γερμανική κούκλα με το όνομα Bild Lilli. Ήταν ακριβώς αυτό που είχε στο μυαλό της να φτιάξει, συνεπώς αγόρασε τρεις από αυτές. Η Bild Lilli ήταν εμπνευσμένη από έναν σατιρικό χαρακτήρα σε κόμικ του Reinhard Beuthien για την εφημερίδα Bild και πουλήθηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία το 1955. Αν και αρχικά πουλήθηκε σε ενήλικες, έγινε πολύ γρήγορα δημοφιλής στα παιδιά.

Επιστρέφοντας στην Αμερική, η Ρουθ επανασχεδίασε την Bild Lilly με τη βοήθεια του εφευρέτη-σχεδιαστή Jack Ryan και της έδωσε το όνομα Barbie, εμπνευσμένο από την κόρη της. Η κούκλα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Αμερικανική Διεθνή Έκθεση Παιχνιδιών στη Νέα Υόρκη στις 9 Μαρτίου 1959 και σημείωσε άμεση επιτυχία, αφού η Mattel πούλησε 351.000 κούκλες Barbie μέσα σε μόλις έναν χρόνο.

Δύο χρόνια αργότερα, το 1961, η Ρουθ πρόσθεσε στο πλευρό της Barbie και ένα αγόρι-κούκλα με το όνομα Ken, εμπνευσμένο από τον γιο της (Kenneth) με τον Έλιοτ.

Η Ρουθ Χάλντερ διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού το 1970 και, στο πλαίσιο της θεραπείας της, έκανε μια ριζική μαστεκτομή. Μάλιστα, λόγω του ότι δυσκολεύτηκε να βρει μία μέθοδο προσθετικής στήθους που να την ικανοποιεί, η ίδια αποφάσισε να εφεύρει τη δική της.

Έτσι κατασκεύασε μια πιο ρεαλιστική εκδοχή του γυναικείου στήθους, που ονομάστηκε Nearly Me, και γνώρισε τόσο μεγάλη επιτυχία που την εμπιστεύθηκε ακόμα και η τότε πρώτη κυρία, Μπέτι Φορντ.

Η Χάντλερ παραιτήθηκε από τη Mattel το 1975 στη σκιά οικονομικών σκανδάλων που είδαν το φως της δημοσιότητας. Κατηγορήθηκε για απάτη και ψευδή αναφορά στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και της επιβλήθηκε πρόστιμο 57.000 δολαρίων. Λίγα χρόνια μετά, καταδικάστηκε σε 2.500 ώρες κοινωφελούς εργασίας.

Η Ρουθ Χάντλερ πέθανε στην Καλιφόρνια στις 27 Απριλίου του 2002 μετά από επιπλοκές που της προκάλεσε μία χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του παχέος εντέρου. Ήταν 85 ετών και η μέχρι τότε περιουσία της από τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες υπολογίστηκε στα 100 εκατομμύρια δολάρια. Ο σύζυγός της, Έλιοτ, πέθανε 9 χρόνια αργότερα, σε ηλικία 95 ετών.