Απόψε, στις 20:00, η Μαρία Εκμεκτσίογλου ταξιδεύει στην πόλη του μπακλαβά, το Γκαζιαντέπ.
Η ξενάγηση ξεκινά στο κάστρο της πόλης με τους 12 πύργους, που χρονολογείται στη ρωμαϊκή περίοδο. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη καστροπολιτεία με τζαμί, χαμάμ, αγορά αλλά και μαγευτική θέα. Αφήνουμε το κάστρο και κατηφορίζουμε προς την παλιά πόλη με τα στενά σοκάκια και τα γραφικά παλιά μαγαζιά. Γνωρίζουμε έναν ράφτη που ράβει στο χέρι παραδοσιακά σαλβάρια, όπως τα έφτιαχνε ο πατέρας του, περνάμε από ένα μανάβικο με φρέσκα λαχανικά, κομμένα μόλις από το μποστάνι, αλλά και από ένα μικρό μπακάλικο με παραδοσιακά τυριά της περιοχής. Η βόλτα συνεχίζεται στα μαγαζιά με τα μπακίρια, όπου ένας φιλόξενος μπακιρτζής
μας δείχνει τον τρόπο κατασκευής τους, καθώς και σε έναν παραδοσιακό ξυλόφουρνο όπου κάνουμε μια στάση για λαχματζούν.
Στη συνέχεια, η Μαρία συναντά έναν φίλο και καθηγητή γαστρονομίας, τον Μουράτ, στο μουσείο γαστρονομίας, που στεγάζεται σε ένα παλιό αρχοντικό. Μαζί, μαγειρεύουν κολοκύθια γεμιστά με κιμά, ένα νόστιμο τοπικό φαγητό αλλά και φασολάκια, ενώ οι μαθητές του μας δείχνουν πώς φτιάχνεται το τσι κεφτέ με τα πολλά μπαχαρικά. Ακόμη, ο Μουράτ μας ξεναγεί στο μουσείο, μας μιλά για την ιστορία του φαγητού και μας δείχνει παλιά σκεύη και κουζινικά.
Επόμενος σταθμός, ο Βοτανικός κήπος, ένα μέρος που συγκεντρώνει ντόπιους αλλά και πολλούς τουρίστες που στέκονται για να φωτογραφηθούν ανάμεσα στα πολύχρωμα λουλούδια. Το οδοιπορικό συνεχίζεται στο σύγχρονο κομμάτι της πόλης, με τον υπέροχο πεζόδρομο και τους πλανόδιους ζωγράφους αλλά και σε ένα από τα 18 χάνια τού Γκαζιαντέπ και συγκεκριμένα στο χάνι του λαδιού, που σήμερα λειτουργεί σαν μπακάλικο. Η Μαρία συναντά εκεί τον ιδιοκτήτη ο οποίος μας ξεναγεί στον χώρο και μας δείχνει πού και πώς αποθηκευόταν το λάδι.
Ο περίπατος ολοκληρώνεται με στάση σε ένα παραδοσιακό καφέ, με ζωντανή παραδοσιακή μουσική.