H πιο νόστιμη ταξιδιωτική εκπομπή, το «Akis’ Food Tour», το υπέροχο γαστρονομικό ταξίδι του Άκη Πετρετζίκη, συνεχίζεται στην αρχόντισσα των Κυκλάδων, τη μαγευτική Σύρο, απόψε στις 20:00.
Ξεκινώντας από την Παλιά Αγορά της Ερμούπολης, ο Άκης συναντά τον σεφ Κώστα Μπουγιούρη και μαζί επισκέπτονται το κατάστημα Πρέκας, ένα μαγαζί με παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα. Μέσα από τις αφηγήσεις του Κώστα Πρέκα, ο Άκης μαθαίνει για την ιστορία του μαγαζιού ενώ δοκιμάζει αυθεντικά συριανά εδέσματα. Στη συνέχεια η περιήγηση οδηγεί τον Άκη στο παραδοσιακό Τυροκομείο Ζοζεφίνος, όπου αποκαλύπτονται τα μυστικά της παραγωγής του διάσημου τυριού Σαν Μιχάλη.
Η εξερεύνηση συνεχίζεται στην Ερμούπολη, όπου ο Άκης συναντάει την Άννα Βαφία και τον Σταύρο Κοή σε ένα παραδοσιακό αρχοντικό σπίτι γεμάτο ιστορία. Το γεύμα που απολαμβάνουν φέρνει στο προσκήνιο τις κοσμοπολίτικες γεύσεις και τις παραδόσεις του νησιού, δημιουργώντας μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που γεφυρώνει το παρελθόν με το παρόν. Ακολουθεί μια επίσκεψη στην Άνω Σύρο, όπου η κεφάτη Τερέζα ετοιμάζει με τη βοήθεια του Άκη μια γλυκιά φραγκοτυρόπιτα. Αυτή η μοναδική πίτα με μυζήθρα, γνωστή για τη σύνδεσή της με τις πασχαλινές παραδόσεις των Καθολικών του νησιού, φέρνει στο προσκήνιο την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Σύρου.
Ο Άκης συνεχίζει την περιήγησή του στην Απάνω Μεριά, όπου συναντά και πάλι τον Κώστα Μπουγιούρη, αυτή τη φορά στο μαγαζί του στον Γαλησσά. Οι δυο τους μοιράζονται προσωπικές ιστορίες και σκέψεις για τη ζωή στη Σύρο αλλά και τη ζωή των σεφ γενικότερα.
Στην Ερμούπολη ο Άκης επισκέπτεται το εργαστήριο λουκουμιών της Ντίνας Συκουτρή. Η κυρία Ντίνα μαζί με τον γιο της αποκαλύπτουν τα μυστικά πίσω από την παρασκευή του αγαπημένου αυτού γλυκίσματος, ενώ ο Άκης δεν ξέρει ποια γεύση πρέπει να πρωτοδοκιμάσει. Η περιήγηση συνεχίζεται στο Hermoupolis Heritage, ένα πρώην κλωστοϋφαντουργείο που μετατράπηκε σε χώρο πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο ιδρυτής του, Δημήτρης Σταυρακόπουλος, και δύο παλιές εργάτριες, η Ιωσηφίνα και η Λουίζα, ξαναζωντανεύουν τις μνήμες από τη λειτουργία του εργοστασίου και, με τη βοήθειά τους, ο Άκης συμμετέχει σε μια ιδιαίτερη ξενάγηση.
Στην Απάνω Μεριά της Σύρου, ο Άκης επισκέπτεται το καφενείο Στεάδι του Φραγκίσκου. Τρεις γενιές αντρών, παππούς, πατέρας και εγγονός υποδέχονται τον Άκη με παραδοσιακή λούζα και πατάτες από τον ξυλόφουρνο. Η περιήγηση του Άκη συνεχίζεται με μια γλυκιά προσθήκη, καθώς επισκέπτεται το παγωτατζίδικο του Κωνσταντίνου Καρακατσάνη. Το παγωτό που έχει κερδίσει τις καρδιές των Αθηναίων, ξεκίνησε από τη Σύρο. Ο Κωνσταντίνος εξηγεί με πάθος τη διαδικασία παραγωγής των παγωτών του, τα οποία αφήνει να ωριμάσουν για τουλάχιστον εικοσιτέσσερις ώρες, εξασφαλίζοντας μοναδική γεύση και υφή.
Το ταξίδι του Άκη στη Σύρο ολοκληρώνεται στην ταβέρνα Λυγερός του Θοδωρή Κασαβέτη. Εδώ, η κουβέντα κυλάει γύρω από την αγάπη για το νησί, τη μαγειρική παράδοση και τις σύγχρονες τάσεις στη διατροφή. Ο Θοδωρής και ο συνέταιρός του, Στέλιος, μοιράζονται ιστορίες για τη ζωή και το μαγαζί τους. Μέσα από τη συζήτηση αναδεικνύεται η σημασία του να μένεις πιστός στις ρίζες σου, ενώ παράλληλα προσαρμόζεσαι στις νέες απαιτήσεις.
Συντονιστείτε στο κανάλι του Alpha και ταξιδέψτε μαζί με τον Άκη σε μια μοναδική περιήγηση στη Σύρο, γεμάτη γεύσεις, ιστορίες και αυθεντική κυκλαδίτικη φιλοξενία. Συνοδοιπόροι του Άκη στο «Akis’ Food Tour» είναι οι τηλεθεατές που του προτείνουν τα μέρη που επισκέπτεται αλλά και οι ντόπιοι κάτοικοι κάθε περιοχής που τον βοηθούν να ανακαλύψει τι σημαίνει πραγματικά «υψηλή γαστρονομία» στις ντόπιες κουζίνες, στα χωράφια και τα βουνά της Ελλάδας.
Ξεχωριστοί άνθρωποι, υπέροχες συνταγές και τοπία που πραγματικά δείχνουν την Ελλάδα, όπως δεν την έχετε ξαναδεί.