Akis Food Tour: Ο Άκης μας αποκαλύπτει τα μυστικά του Βερολίνου

Akis Food Tour, Σάββατο στις 21:00 στον Alpha.

H πιο νόστιμη ταξιδιωτική εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης, το Akis Food Tour, το υπέροχο γαστρονομικό ταξίδι του Άκη Πετρετζίκη, συνεχίζεται  στην καρδιά της Ευρώπης, στο πολύχρωμο, ζωντανό και απρόβλεπτο Βερολίνο. Ο Άκης Πετρετζίκης εξερευνά την πόλη που δεν κοιμάται ποτέ, εκεί όπου οι πολιτισμοί συναντιούνται και κάθε γαστρονομική δοκιμή ξετυλίγει το νήμα μιας διαφορετικής ιστορίας.

Το Βερολίνο δεν περιγράφεται – δοκιμάζεται! Και ο Άκης το αποδεικνύει έμπρακτα, με κάθε μπουκιά. Αύριο Σάββατο 26 Απριλίου, στις 21:00, συντονιστείτε στον Alpha για να απολαύστε ένα ακόμα επεισόδιο γεμάτο γεύση, γεμάτο από όλα όσα κάνουν την πόλη αυτή, μοναδική! Από την Πύλη του Βρανδεμβούργου και το ιστορικό Τείχος ως το πολύχρωμο Κρόιτσμπεργκ και τα καταπράσινα προάστια, το Βερολίνο απλώνει ένα «δίχτυ» γοητείας. Και ο ταξιδιώτης που θα αφεθεί να τον τυλίξει αυτό το «δίχτυ» δε θα χάσει!

«Ugly delicious» γεύσεις

Ο Άκης κάνει μια πρώτη γευστική βουτιά στο Clärchens Ballhaus: ένα κτίριο- ορόσημο για την ιστορία του Βερολίνου και τις ζωές των ανθρώπων του, που πλέον στεγάζει ένα από τα πιο ιδιαίτερα εστιατόρια, το Luna D’ Oro. Εκεί, στην αίθουσα που κάποτε έκαναν το διάλειμμά τους τρώγοντας οι δεινοί Βερολινέζοι χορευτές, ο Άκης δοκιμάζει δύο «ugly delicious» πιάτα μαζί με τον σεφ Paul και τη μάνατζερ An.

Το ταξίδι στον χρόνο και τη γεύση συνεχίζεται παρέα με τη Melody, μία Γαλλίδα που ζει 10 χρόνια στο Βερολίνο, η οποία οδηγεί τον Άκη στο Joseph Roth Diele. Στο μικρό γραφικό εστιατόριο που πήρε το όνομά του από τον συγγραφέα Joseph Roth κάποτε συναντιόντουσαν ο καλλιτεχνικός με τον εργατικό κόσμο της πόλης, αποζητώντας την απλότητα και τη θαλπωρή των απλών, πατροπαράδοτων γεύσεων. Εδώ ο Άκης δοκιμάζει  τυπικά γερμανικά πιάτα και μαθαίνει μικρά μυστικά για το καθένα από αυτά.

Δε νοσταλγούν, όμως, μόνο οι Γερμανοί τη γεύση της παράδοσης. Ο Γιώργος Σαββίδης, ιδιοκτήτης της ελληνικής ταβέρνας «Pikilia» που έχει γίνει στέκι των Βερολινέζων, προσκαλεί τον Άκη σε ένα τραπέζι με φίλους-πελάτες, αποδεικνύοντας πως, όπου κι αν πάνε, οι Έλληνες κατορθώνουν να χτίζουν παρέες γύρω από το καλό φαγητό. Φυσικά, δεν θα μπορούσε από μια επίσκεψη στο Βερολίνο να λείπει το donner kebab: στο Teras, ο Άκης δοκιμάζει μια «μικρή απόλαυση» που μόνο μικρή δεν είναι.

Θα αντέξει ο Άκης την αναμέτρηση με 10 διαφορετικές σάλτσες;

Η δεύτερη μέρα του ταξιδιού βρίσκει τον Άκη να αναζητά το τέλειο bagel. Το βρίσκει στο Books & Bagels, ένα μοναδικό μέρος- παράδεισο για τους βιβλιοφάγους αλλά και τους καλοφαγάδες. Ο Roman Kratochvila εμπλουτίζει την γευστική εμπειρία του Άκη εξηγώντας πώς ξεκίνησαν όλα, ενώ η σύντροφός του, η pastry chef Laurel, τον καλημερίζει από την Κρήτη.

Το Βερολίνο είναι μια πόλη όπου οι ζυμώσεις, κυριολεκτικά και μεταφορικά, δεν σταματούν ποτέ. Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα και στη συνάντηση του Άκη με τον Γερμανο-ιάπωνα Markus Shimizu στο εργαστήριο ζύμωσης που διατηρεί.

Ο Άκης δοκιμάζει διάφορα προϊόντα ζύμωσης όπως miso, tamari και yuzu και συνεχίζει στο Myxa Bar: ένα σπίτι που έγινε μαγαζί, ένα μαγαζί που έγινε στέκι για την ελληνική κοινότητα- και όχι μόνο. Εκεί δοκιμάζει μια μηλόπιτα που μοιάζει γνώριμη, μαθαίνει τη συνταγή για τα περίφημα γεμιστά της κυρίας Ιφιγένειας και νιώθει σαν στο σπίτι του.

Η δράση συνεχίζεται με την καθιερωμένη αθλητική πρόκληση: σε αυτό το ταξίδι, ο Άκης συναντά την ομάδα «Μινώταυροι» (Neukoelln Minotaurs), τους Έλληνες Chicago Bulls της Εστίασης και δοκιμάζει την αντοχή και την ευστοχία του.

Στη συνέχεια, αποφασίζει να αναζητήσει την αποθεραπεία με το πλέον βερολινέζικο street food, το Currywurst. Η καντίνα που επιλέγει να επισκεφθεί δεν είναι όμως τυχαία: ο Paul, λάτρης του Currywurst, τον μυεί στην άκρως πικάντικη εμπειρία που προσφέρει το συγκεκριμένο μέρος. Θα αντέξει ο Άκης την αναμέτρηση με 10 διαφορετικές σάλτσες- τη μία πιο καυτερή από την άλλη- με κορύφωση τη «νούμερο 10», μία από τις πιο καυτερές στον κόσμο;

Ιαπωνικά dumplings, τουρκικά manti & ολλανδική ρέγγα

Η βραδιά ολοκληρώνεται με το Street Food Thursday της αγοράς Markthalle Neun, έναν θεσμό για όσους αναζητούν γεύσεις από όλο τον κόσμο αλλά και πρωτότυπες προτάσεις από πρωτοεμφανιζόμενους σεφ. Η Σέβη, Ελληνίδα φωτογράφος, οδηγεί τον Άκη σε ένα γευστικό tour που περιλαμβάνει ιαπωνικά dumplings, τουρκικά manti, ολλανδική ρέγγα και άλλα πιατάκια απ’ όλο τον κόσμο.

Το επόμενο πρωί, ο Άκης δεν αντιστέκεται στον πειρασμό να επιστρέψει για να  παρακολουθήσει ένα εντυπωσιακό εργαστήριο λουκάνικων εν δράσει, να δοκιμάσει ξανά currywurst (σε άλλη, ασφαλέστερη εκδοχή) αλλά και να περιεργαστεί όλους τους πάγκους που τροφοδοτούν το καλάθι του βερολινέζικου νοικοκυριού. Σειρά στο πρόγραμμα έχει το Teesaloniki, ένα μαγαζί αφιερωμένο στα βότανα.

Ο Παναγιώτης συνθέτει για τον Άκη ένα ειδικό μείγμα τσαγιού και τον προσκαλεί να τον ακολουθήσει στο Kirki, το wine gastro bar που έχει δημιουργήσει παρέα με τον Γιάννη και την Τένια. Οι συστάσεις που γίνονται πάνω από ένα βαθύ πιάτο με αυθεντικό τραχανά μόνο σε κουβέντες από καρδιάς μπορούν να καταλήξουν.

Το ταξίδι ολοκληρώνεται με ένα καλά κρυμμένο, πεντανόστιμο μυστικό: την ψαροταβέρνα Taka, όπου η Ιφιγένεια –μια Ελληνίδα που ζει χρόνια στο Κρόιτσμπεργκ– προσφέρει στον Άκη τους καλύτερους ψαρομεζέδες της πόλης- αλλά και το αποχαιρετιστήριο γεύμα του στο Βερολίνο.

«Akis’ Food Tour» με τον Άκη Πετρετζίκη ένα επεισόδιο γεμάτο αυθεντικότητα, εκπλήξεις, πρόσωπα και γεύσεις που δεν ξεχνάς. Συντονιστείτε στον Alpha και ταξιδέψτε με τον Άκη στο Βερολίνο όπως δεν το έχετε ξαναδεί!

Akis Food Tour, απόψε στις 21:00 στον Alpha.