Zappit

Η αγάπη άργησε μια μέρα: Από 31 Οκτωβρίου στο Θέατρο ΑΡΓΩ

Ένα από τα πιο γνωστά κι αγαπημένα έργα της ελληνικής λογοτεχνίας, το «Η αγάπη άργησε μια μέρα» της Λιλής Ζωγράφου, μεταφέρεται στο Θέατρο ΑΡΓΩ αυτόν τον χειμώνα, σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι.

Τους 7 συγκλονιστικούς ρόλους του έργου υποδύεται ένας θίασος που αποτελείται αποκλειστικά από γυναίκες ηθοποιούς – αφού το έργο καταγγέλλει την γυναικεία υποδούλωση στην πατρική και στη συνέχεια στην συζυγική εξουσία. Γυναίκες θύματα και θύτες μιας κλειστής κοινωνίας, που μέσα από τον καθωσπρεπισμό τους, όπως θα μας πει και η ίδια η συγγραφέας, «σπαταλούν τη ζωή τους στις κοινωνικές συμβάσεις και την ερωτική στέρηση».
Ένα δριμύ κατηγορώ στην καταπίεση και ταυτόχρονα έναν ύμνο στον έρωτα και την ελευθερία χτίζει η γνώριμη γραφή της Λιλής Ζωγράφου, με τον δικό της μοναδικό, έντεχνο τρόπο.

Βαθύτατα ελληνικό, το έργο παρουσιάζει την συγκλονιστική εικόνα της ελληνικής επαρχίας από τα μέσα της δεκαετίας του ’30 ως τις αρχές της δεκαετίας του ’80 που άφησε τα σημάδια της και στις επόμενες γενιές και εποχές
Πρωταγωνιστούν οι Αιμιλία Υψηλάντη, Αθηνά Τσιλύρα, Κατερίνα Μισιχρόνη, Μυρτώ Γκόνη, Μαρία Καρακίτσου, Βασιλική Διαλυνά, Μαρία Αποστολακέα

Λίγα λόγια για το έργο…

[dfp_ads id=236982]

Σε μια αγροτική περιοχή της Κρήτης τέσσερις γενιές γυναικών της οικογένειας Φτενούδου, ζουν κάτω από την σκιά της πατριαρχικής καταπίεσης. Ξεχνούν τα όνειρά τους, καταπνίγουν τα συναισθήματά τους, υποτάσσονται στην επιταγή του πατέρα. Αλλά και υποτάσσουν… Η μεγαλύτερη κόρη, έπειτα από το θάνατο του πατέρα και της μητέρας της, αναλαμβάνει τον ρόλο του εξουσιαστή, προσπαθώντας να ελέγξει τις ζωές και την τύχη όλων των αδερφών της. Κάποιοι θα υποχωρήσουν, άλλοι θα προσπαθήσουν να ξεφύγουν. Ανάμεσα τους η Ερατώ, θα είναι αυτή που θα τολμήσει, με μια τεράστια δύναμη ψυχής, θα επιλέξει τον δρόμο της ελευθερίας, θα αναζητήσει τον έρωτα, την ανεξαρτησία, την λύτρωση.

Συντελεστές

Διασκευή-Σκηνοθεσία : Ένκε Φεζολλάρι
Σκηνικά – Κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης
Πρωτότυπη Μουσική: Γιώτα Κοτσέτα
Δραματουργική επεξεργασία: Ναταλί Μηνιώτη
Βοηθός σκηνοθέτη: Δάφνη Λιανάκη
Φωτογραφίες: Πάνος Μαζαράκης
Παίζουν: Αιμιλία Υψηλάντη, Αθηνά Τσιλύρα, Κατερίνα Μισιχρόνη, Μυρτώ Γκόνη, Μαρία Καρακίτσου, Βασιλική Διαλυνά, Μαρία Αποστολακέα.

Σημείωμα του σκηνοθέτη

Ελλάδα, Κρήτη, Αθήνα. Πόλεις, χωριά, αγροτιά. Ο τόπος άλλοτε απάτητος, άλλοτε καρποφόρος. Σώματα εγκλεισμένα. Οι ηθοποιοί, επτά γυναίκες, καλούνται να ενσαρκώσουν ολόκληρο το μυθιστόρημα της Λιλής Ζωγράφου. Ερμηνεύουν τους ήρωες και τα πάθη τους σε ένα αφιλόξενο, τραχύ σκηνικό. Όλες φορούν το ίδιο κοστούμι, αυτό των υπάρξεων τους. Όντα που δραπετεύουν, συγκίνηση και ρεαλισμός συμπληρώνουν αυτό που ονομάζουμε Λογοτεχνία στη σκηνή με άρωμα Ελλάδας. Μιας Ελλάδας των οικουμενικών ιδανικών και αξιών.
Ο έρωτας που ανθίζει στο υπόγειο κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο έρωτας συνυφασμένος όμως με την Ντροπή.
Μια κοινωνία που γεννά Τυραννίες. Σώματα στοιβαγμένα, κρυμμένα στο «υπόγειο». Θηλυκά και Αρσενικά. Πλάσματα που οι ζωές τους δεν τους ανήκουν.
Το έγκλημα του έρωτα, οι καταστροφικές συνέπειες των κλειστών κοινωνιών που ορίζουν την μοίρα σου.
Η προοπτική μιας ευτυχισμένης ζωής που συνθλίβεται όταν εισβάλλουν οι ενδοοικογενειακές συγκρούσεις, η βία, η φτώχεια, η στέρηση, ο φθόνος.
Τι σημαίνει ευτυχία;
Όταν χαθεί η σωστή στιγμή, ολόκληρη η πιθανότητα μιας ευτυχισμένης ζωής εξαφανίζεται διαπαντός.
Η σκληρότητα του χρόνου πάνω στους ανθρώπους. Αγάπη-βία-ελευθερία.
Άκαρδος κι άνοστος κόσμος.
Ο λόγος της Ζωγράφου καταγγέλλει οτιδήποτε περιορίζει την ελευθερία του ατόμου, στέκει εμπόδιο στην ανθρώπινη οντότητα , στην αυτοτέλεια και στην αυθυπαρξία του ατόμου. Η άνοδος και η πτώση των ψευδεπίγραφων κοινωνικών συμβάσεων.
Η ιστορία της καταπίεσης των γυναικών στην Ελλάδα και γενικότερα στα Βαλκάνια.
Η σκληρή μοίρα των κατατρεγμένων και καταπιεσμένων γυναικών.
Η Τιμή της οικογένειας που γίνεται τσεκούρι και δίνει άλλοθι στα εγκλήματα.
Τι θα πει Ελευθερία λέει στο κείμενο της και απαντά: « Μα η αθωότητα να μην γνωρίζεις την ασκήμια των ανθρώπων. Μόνο τότε είσαι ελεύθερος».

Ενκε Φεζολλάρι/Καλοκαίρι 2017.

Θέατρο Αργώ
(Ελευσινίων 15, Αθήνα, 10437 Τηλ.: 210-5201684, e-mail: info@argotheater.gr)
Έναρξη παραστάσεων 31 Οκτωβρίου Τετάρτη 19.00 Πέμτη-Σάββατο 21.00 Κυριακή 19.
Διάρκεια Παράστασης: 100’

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
ΤΕΤΑΡΤΗ 19:00
ΠΕΜΠΤΗ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ 21:00
ΚΥΡΙΑΚΗ 19:00

Τιμές εισιτηρίων 17, 15, 12