60’ Ελλάδα… στη Μεσσηνία
Απόψε, στις 23:50, στον Alpha...
Το 20ο οδοιπορικό τού Νίκου Μάνεση μας οδηγεί στη Μεθώνη και την Κορώνη, με τα ενετικά κάστρα να γυρίζουν το ρολόι του χρόνου πίσω. Ένα πραγματικό μάθημα ιστορίας…
Οι ιστορίες ξετυλίγονται…
Η ξενάγηση ξεκινά από τη Βοϊδοκοιλιά κοντά στον κόλπο του Ναυαρίνου, μια από τις ωραιότερες παραλίες του πλανήτη. Εκεί, δεσπόζει η ιστορική νήσος Σφακτηρία, όπου το 1827 οι σύμμαχοι έδωσαν τέλος στην κυριαρχία των Τούρκων.
Την ευρύτερη περιοχή της Νότιας Μεσσηνίας έχουν διαλέξει πολίτες απ’ όλη την Ευρώπη για μόνιμη εγκατάσταση. Υπάρχουν, μάλιστα, και οικισμοί ξένων, οι οποίοι ανακάλυψαν τη δεύτερη πατρίδα τους στη Μεθώνη και την Κορώνη.
ΜΕΘΩΝΗ
Η μικτή χορωδία Ελλήνων και ξένων προβάρει το… «Nα ‘ταν η θάλασσα κρασί», ενώ ο φοροτεχνικός της πόλης προβληματίζεται αν είναι πιο επικίνδυνα τα φίδια που έχει στο γραφείο του ή η Εφορία!
Ο 80χρονος γανωματής μάς μαθαίνει τα μυστικά της δουλειάς του και μας σιγοψιθυρίζει ότι το κόστος των υλικών είναι 5 ευρώ, αλλά παίρνει 40 γιατί… οι πελάτισσες είναι γυναίκες και δεν ξέρουν!
Στα γύρω χωριά που ζουν από το λάδι, οι κάτοικοι νίκησαν την κρίση φτιάχνοντας ψωμί και τυρί στο σπίτι. Ημερήσια έξοδα; Μηδέν!
Στη Γιάλοβα μας δείχνουν τα αυγά… δεινόσαυρου, σύμφωνα με τους παλαιοντολόγους, ενώ οι παραδοσιακοί καρβουνιάρηδες φτιάχνουν στα καμίνια τα κάρβουνα για τον πασχαλινό οβελία.
ΚΟΡΩΝΗ
Περιήγηση στην καστροπολιτεία, με τα σπιτάκια των ντόπιων να είναι χτισμένα δίπλα στις μπούκες των κανονιών αλλά και τις μοναχές να καλλιεργούν τα μποστάνια τους εκεί που κάποτε ήταν οι προμαχώνες.
Κοντά στο λιμάνι της Κορώνης, ο τσαγκάρης από την Κρήτη φτιάχνει τα παραδοσιακά στιβάνια, ενώ η γυναίκα του μας καλεί να την ακούσουμε στην ταβέρνα όπου τραγουδά.
Λίγο μακρύτερα, η Ισραηλίτισσα που φτιάχνει κοσμήματα για τους τουρίστες, θυμάται τη ζωή της στα Ιεροσόλυμα και δηλώνει ότι δεν μετανιώνει για την απόφασή της να έρθει στον «παράδεισό» της.
Στην Χρυσοκελλαριά, τα παιδιά του χωριού κάνουν μάθημα καράτε. Δασκάλα τους; Η 24χρονη Αθηναία που παντρεύτηκε ντόπιο και έμεινε…