Zappit

60΄ Ελλάδα… στον Παρνασσό

Απόψε στις 23:50, στον Alpha, στην άλλη μεριά του βουνού και στις άγνωστες ομορφιές του.

60΄ Ελλάδα: Το τέταρτο οδοιπορικό της εκπομπής του Νίκου Μάνεση μάς οδηγεί στον Παρνασσό.

Το χωριό με τα νερά, τους συγγενείς και τις «γουρούνες»

Στην Αγόριανη ή Επτάλοφος – όπως αναφέρεται σε χάρτες και επίσημα έγγραφα – όλοι γνωρίζονται καλά μεταξύ τους και είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν, δηλαδή πας από μπάρμπα σε ξάδελφο και από γαμπρό σε κουνιάδο! Το αντίπαλο δέος της Αράχωβας έχει λιθόκτιστα καλντερίμια, πλατάνια και καταρράκτες, ελατοδάση και μονοπάτια, αλλά και «γουρούνες», πολλές «γουρούνες». Με τετράτροχες μοτοσικλέτες και οδηγό μια ευγενική μαγείρισσα  κάναμε τον γύρο του χωριού, φτάσαμε και στον καταρράκτη, καθημερινότητα για το χωριό. Εδώ όμως ξεκίνησε η περιπέτεια.  Ερπύστριες αντικατέστησαν τις ρόδες, προορισμός έγινε το αξιοθέατο του χωριού στα 1.300 μέτρα υψόμετρο με ενάμισι μέτρο χιόνι, και ανάμεσα σε πεσμένους κορμούς δέντρων. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι ο νοτιότερος παγετώνας της Ευρώπης βρίσκεται στον Παρνασσό; Τι και αν κολλήσαμε στο χιόνι; Τι και αν γίναμε υλοτόμοι για να περάσουμε τα πεσμένα δέντρα; Τελικά, φτάσαμε στο Επτάστομο, όπου το χιόνι δεν λιώνει ποτέ. Στο βάραθρο με τις επτά εισόδους και το μονίμως παγωμένο εσωτερικό του σε βάθος 40 μέτρων.

[dfp_ads id=236982]

Η Αράχωβα και το χιονοδρομικό

Την ίδια ώρα η ζωή στη γνωστή πλευρά του βουνού συνεχιζόταν σε οικείους τουριστικούς ρυθμούς. Σχολεία από την Γαλλία, εκδρομείς–σκιέρ για Κελάρια και Φτερόλακκα, και μποτιλιάρισμα στον μοναδικό δρόμο που ενώνει την περιοχή με τους Δελφούς και περνάει μέσα από το εμπορικό κέντρο του χωριού, με τους εκατοντάδες επισκέπτες. Σας έχουμε νέα από τον Δήμαρχο «ο δρόμος θα γίνει πεζόδρομος, αν βρεθούν τα λεφτά» και «η Αράχωβα είναι φτηνή»!

Είναι ωραία η Τιθορέα

«Κρυμμένη» από τους προβολείς της δημοσιότητας, πλάι στο φαράγγι του Καχάλα με τους καταρράκτες και θέα στο δάσος με τα χιλιάδες πλατάνια και τις βελανιδιές που την πλαισιώνουν. Ξεχωρίζουν τα πέτρινα καλντερίμια, η κεντρική χωμάτινη πλατεία με τον αιωνόβιο πλάτανο και η θέα στο Φαράγγι, από τον περίβολο της εκκλησίας. «Ιδανική βάση για τις εξορμήσεις στον Παρνασσό», λένε οι ντόπιοι που διεκδικούν με την κάτω Τιθορέα τον Φιλοποίμενα Φίνο. Βλέπετε, στο κάτω χωριό γεννήθηκε, στο πάνω μεγάλωσε και πήγε σχολείο. Το βέβαιο είναι ότι εδώ η Φίνος Φιλμ γύρισε, το 1955, την ταινία «Γκόλφω».